[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vandmiljø-99

1. Indledning

Ved vedtagelsen af Vandmiljøplanen i 1987 blev der etableret et overvågningsprogram, der skulle eftervise effekterne af de reguleringer, der dengang blev besluttet. Vandmiljøplanens overvågningsprogram er tidligere blevet revideret i 1992. Den seneste revision af overvågningsprogrammet fandt sted i 1997-1998 og resulterede i igangsættelsen af det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998-2003, i daglig tale NOVA-2003.

Til varetagelsen af den overordnede drift af overvågningsprogrammet er der nedsat et såkaldt Aftaleudvalg. Medlemmer af udvalget er Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Danmarks Miljøundersøgelser, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, Skov- og Naturstyrelsen samt Miljøstyrelsen, der varetager formandsskabet og sekretariatsfunktionen.

1.1 Hvad er NOVA-2003?

NOVA-2003 er et program for overvågning af vandmiljøet i Danmark. Programmet er beskrevet i Miljøstyrelsen (1999a).

Indholdet af NOVA-2003 er fastlagt i en overordnet programbeskrivelse (Miljøstyrelsen, 1999a). Programbeskrivelsen suppleres af en række tekniske anvisninger, hvori alle metoder mv. er angivet plus et paradigma, hvori kravene til overførsel af data og rapportering i øvrigt er beskrevet.

Med igangsættelsen af NOVA-2003 i 1998 har overvågningen udviklet sig fra at være specifikt rettet mod at eftervise effekterne af Vandmiljøplanen til nu at omfatte miljøkvalitet i bredeste forstand i det danske grund- og overfladevand. Denne udvikling skyldes først og fremmest at overvågningen af tungmetaller og miljøfremmede stoffer er blevet opprioriteret. Desuden skyldes det at prøvetagningsstrategien er optimeret inden for de enkelte dele af programmet.

I NOVA-2003 dækker betegnelsen miljøfremmede stoffer over egentlige menneskeskabte stoffer og naturligt forekommende stoffer. Sidstnævnte gruppe er strengt taget ikke miljøfremmede, men indgår i overvågningsprogrammet fordi de forekommer i koncentrationer over baggrundsniveau. En stor del af de miljøfremmede stoffer kan benævnes miljøfarlige eller -skadelige, fordi stoffernes egenskaber (giftighed, nedbrydelighed eller bioakkumulerbarhed) gør dem farlige for miljøet. Ved tungmetaller forstås i NOVA-2003 både de metaller og uorganiske sporstoffer, der indgår ud over de stoffer og forbindelser som indgår overvågningen af næringsstoffer mv.    

Hovedparten af overvågningen udføres af amterne. De statslige aktiviteter omfatter målinger på de ekstensive havstationer, måling og beregning af nedfaldet fra atmosfæren og drift af 27 stationer til måling af vandføring.

Under tilrettelæggelsen af NOVA-2003 er der tilvejebragt en sammenhæng mellem på den ene side programmets hoved- og delformål og på den anden side de aktiviteter, der udføres. Programmet omfatter følgende faglige delområder:

  • punktkilder (tilledninger og udledninger til vand og jord),
  • atmosfæren (nedfald til havet),
  • landovervågning (påvirkninger, transporter og tab),
  • grundvand (tilstand, påvirkninger og ressourcebalance),
  • søer (tilstand og påvirkninger),
  • vandløb (tilstand, påvirkninger og stoftransport), og
  • marine områder (tilstand, påvirkninger og stoftransporter).

For effektivt at kunne dokumentere en påvirkning fra en forurening og effekterne af de mange planer, iværksatte foranstaltninger og effekterne heraf, er det nødvendigt, at kunne filtrere de naturlige variationer fra. Det er derfor afgørende at kende den naturlige variation af vejret og de størrelser, som indgår i vandkredsløbet - både på kort og langt sigt. Dette forudsætter dels, at man har et godt kendskab til de størrelser, som indgår i vandets kredsløb, dels at have relativt lange tidsserier af de miljøvariable, der indgår i overvågningen af vandmiljøet.

Figur 1.1

Kvælstofkredsløbet (efter Miljøstyrelsen, 1984 og 1990).

Se her

Figur 1.2

Fosforkredsløbet (efter Miljøstyrelsen, 1984 og 1990).

Se her

Prøvetagningsfrekvenserne for de mangeartede analyser mv. under NOVA-2003 er fastlagt, så der i fornødent omfang bliver taget højde for den naturlige variation. Hertil kommer at mange af tidsserierne efterhånden har en udstrækning, der muliggør statistiske analyser med et højt styrkeniveau.

I regi af NOVA-2003 er der lagt vægt på kvaliteten af den metode mv., hvormed den enkelte måling bliver udført - det være sig en kemisk analyse eller en måling af fysiske eller biologiske forhold. I forbindelse med revisionen i 1997-1998 blev det konstateret, at en række miljøfremmede stoffer endnu ikke er omfattet af laboratoriernes rutinemæssige analyser. Derfor vil en række stoffer først indgå i NOVA-2003 fra år 1999, 2000 og 2001.

1.2 Rapportering af NOVA-2003

Rapporteringen af NOVA-2003 er tilrettelagt med henblik på:

  • at opgøre og beskrive de væsentligste menneskelige og naturlige påvirkninger,
  • at beskrive den aktuelle miljøtilstand og udviklingen heri samt årsagssammenhænge,
  • at sammenholde resultaterne af overvågningen med de overordnede politiske målsætninger for vandmiljøets tilstand og for nedbringelse af forureningen. I amternes rapporter og i den sammenfattende nationale rapportering anvises, hvordan der politisk eller administrativt kan arbejdes for et renere vandmiljø.

Rapporteringen af overvågningsprogrammet består i perioden 1999-2004 af en årlig normalrapportering, af iltsvindsrapporter og af 4 tværgående temarapporter. Normalrapporteringen finder sted på følgende 3 niveauer:

  1. Amternes rapportering omfatter følgende delprogrammer: landovervågning, grundvand, vandløb og kildebække, søer, punktkilder og marine områder. Amternes rapporter skal være en teknisk-faglig vurdering af resultaterne og skal, i det omfang det er relevant, indeholde en vurdering af, i hvilket omfang de regionale målsætninger for vandmiljøet er opfyldt.
  2. Den landsdækkende faglige rapportering finder sted for følgende delprogrammer: landovervågning, grundvand, vandløb og kildebække, søer, punktkilder, marine områder og atmosfærisk nedfald. Rapporterne indeholder faglige vurderinger af de indsamlede oplysninger om vandmiljøet.
  3. Den sammenfattende vandmiljøredegørelse, udarbejdet af Skov- og Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen, gør status over vandmiljøets tilstand og vurderer på et fagligt/administrativt grundlag resultaterne og effektiviteten af Vandmiljøplan I og II og andre tiltag for et renere vandmiljø.

 

Grundlaget for Vandmiljø-99 er de aktiviteter der gennemføres inden for de enkelte delprogrammer. Da NOVA-2003 ikke udgør et fuldstændigt grundlag for vurdering af udledningerne og miljøtilstanden, er der i redegørelsen anvendt oplysninger fra det øvrige tilsyn med vandmiljøet.

De årlige vandmiljøredegørelser, som er en del af normalrapporteringen, vil i programperioden blive suppleret med 4 selvstændige temarapporter. Her vil overvågningsresultaterne blive vurderet på tværs af de enkelte del-programmer. Der er aftalt følgende tidsplan for temarapporteringerne:
2001: Vandets kredsløb, kvælstof og fosfor
2002: Miljøfremmede stoffer og tungmetaller
2003: Biologisk tilstand og udvikling
2004: Resultaterne af 15 års vandmiljøovervågning

I regi af NOVA-2003 bliver der udarbejdet iltsvindsrapporter med en fast turnus i "iltsvindsperioden" (august, september og oktober). Rapporterne, der er fælles dokumenter fra amterne, Danmarks Miljøundersøgelser og Miljøstyrelsen, offentliggøres som pressemeddelelser og på NOVA-hjemmesiden.

1.3 Hvor kan jeg læse mere?

Yderligere oplysninger om NOVA-2003 kan findes på programmets hjemmeside på web-adressen http://www.mst.dk/nova. Her findes den samlede beskrivelse af programmet samt links til de institutioner, der indgår i samarbejdet om overvågningen af det danske vandmiljø.

Vandmiljø-99 sammenfatter på et overordnet niveau resultaterne af overvågningen. Mere udførlige vurderinger af data findes i de landsdækkende faglige rapporter for de enkelte delprogrammer (se litteraturlisten).

Desuden kan oplysninger om vandmiljøets tilstand og det generelle arbejde med at begrænse forureningen findes i Natur- og Miljøpolitisk Redegørelse 1999 (Miljø- og Energiministeriet, 1999).

Alle de nævnte rapporter kan bestilles ved henvendelse til de respektive institutioner eller i Miljøbutikken (se registreringsbladet, for adresse og telefonnummer).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]