Dokumentation af konstruktiv træbeskyttelse SammendragIntroduktion Teknologisk Institut, Træteknik har udarbejdet denne rapport på baggrund af projektet "Dokumentation af konstruktiv træbeskyttelse. Projektet bestod af laboratorieforsøg, feltforsøg og fuldskala demonstrationskonstruktioner. Laboratorieforsøgene er gennemført i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut. Baggrund Træ er et populært konstruktionsmateriale, fordi det er miljøvenligt, dvs. træ er CO2-neutralt og fornyeligt. Imprægnering af træ med kemikalier stemmer ikke overens med dette grønne image, men på den anden side forlanger forbrugere og byggeindustrien en rimelig varighed af træet. Hos de danske myndigheder er der ligeledes fokus på miljøet og der er de senere år sket en skærpelse af kravene til imprægneringsindustrien. Således er fx arsenholdige imprægneringsmidler ikke længere tilladt. Der er derfor nu behov for at finde eller genopdage alternative måder at beskytte træet på, så "rent træ" kan anvendes. En sådan måde er konstruktiv træbeskyttelse. Dette går ud på, efter princippet Vis Vand Væk, ved hjælp af selve konstruktionsdesignet at beskytte træet mod sol og regn og holde det så tørt at svampe og insekter ikke kan leve i det. Der findes ikke nogen samlet, let tilgængelig dokumentation for effekten af konstruktiv træbeskyttelse eller for træs naturlige varighed over jord. Derfor er dette projekt blevet gennemført med det formål at skaffe denne dokumentation. Laboratorieforsøg Dokumentation af træ og trækonstruktioners varighed kræver normalt, at der prøves i lang tid i naturlige omgivelser, men i dette projekt blev der af tidsmæssige årsager brugt accelereret ældningstest. Effekten af de træbeskyttende tiltag blev målt ved at udsætte dem for betydeligt hårdere påvirkning, end de ville blive udsat for under normale omstændigheder. Disse prøvninger i en regnprøvestand og klimasimulatorerne "De fire årstider" Mark I og Mark II blev udført som laboratorieforsøg.
Feltforsøg Ikke alle konstruktionsdetaljer egner sig til at blive prøvet i laboratorieforsøg og sædvanligvis skal nye prøvningsmetoder verificeres. Derfor blev der også foretaget feltforsøg, dvs. forsøg med modeller i naturlig størrelse og i naturlige omgivelser, hvor de samme detaljer og træarter blev prøvet. Feltforsøget er en 15 m lang dobbelt facadevæg, der er orienteret mod nord henholdsvis syd på Teknologisk Instituts udendørs forsøgsareal. Dimensionen på anvendte brædder er 25 x 100 x 1200-1500 mm. Væggen var færdiggjort februar 1998 og vil være tilgængelig i en årrække. Demonstrations-konstruktion I forbindelse med opførelsen af træhusbyggeriet i Marieparken blev der opført et prøvehus på Teknologisk Instituts forsøgsareal med forskellige konstruktive tiltag indbygget. I forbindelse med Vejdirektoratets opførelse af støjskærme af træ blev Træteknik involveret gennem et Nordic Wood program "Bullerskärmar av trä" med henblik på at anvende "rent træ". Under projektering/udvikling af disse støjskærmsprojekter gennemførte Træteknik projektgranskning med fokus på den konstruktive udformning for at sikre længst mulig levetid. Et af de konkrete projekter er støjskærme opført langs frakørslen fra Helsingørmotorvejen ved Buddingevej. I dette projekt er indbygget konstruktive træbeskyttende detaljer som demonstration og afklaring af resultaterne fra laboratorieforsøgene. Bl.a. er forskellige træarter indbygget i støjskærmene. Hovedkonklusioner Alle resultater fra prøvningerne og evaluering af feltforsøget og demonstrationskonstruktionerne indgik i en samlet vurdering.
Opfølgning Feltforsøget og fuldskala demonstrationen bør følges op og evalueres systematisk, for at der opnås det optimale udbytte af projektet fx angivelse af træarters varighed målt i år. Dette er nødvendigt for at kunne foretage en endelig evaluering og verificering af laboratorieforsøgene og for at kunne formidle resultaterne.
|