[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Stofkoncentrationer i regnbetingede udledninger fra fællessystemer

6. Betydning af variation under og mellem regnhændelser

For både Hasseris og Soldalen er de fraktionerede prøver benyttet til at simulere effekten af de fundne variationer i HMK. Metoden i undersøgelsen er at sammenligne forskellige typer af modelmæssige bassinudbygninger. For de valgte udbygninger beregnes den faktiske aflastning i kg COD for de målte hændelser. Derefter bestemmes den SMK som ville give den tilsvarende aflastning i kg COD. Resultatet opgives som en relativ SMK, således at en værdi på 1 betyder, at volumen- og stoftilbageholdelsen er lige stor i bassinet. Hvis den relative værdi af SMK falder, tilbageholder bassinerne mere stof end volumen.

Der varieres på tre variable: typen af bassin, størrelsen af bassinet og afløbstallet. To typer af bassiner betragtes: 1) ideelt opblandet bassin, svarende til et in-line bassin og 2) et ikke-opblandet bassin, svarende til et off-line bassin. De to typer bassiner er skitseret på figur 6.1. Ofte skelnes ikke mellem de to typer af bassiner i dansk dimensioneringspraksis, men med variationer under hændelsen må der forventes forskellige forureningsmængder afhængigt af bassintype.

bilbfig6-1.gif (2420 bytes)

Figur 6.1
Bassinet til venstre er et in-line bassin, der antages at være ideelt opblandet. Til højre ses et off-line bassin, der primært tilbageholder den første del af voluminet. Derefter tilledes kun en vandmængde svarende til afløbstallet, a.

For Soldalen har typen af bassin stor indflydelse på effektiviteten af bassinet. Hvis der udbygges med et almindeligt in-line bassin vil stof-tilbageholdelsen ikke være bedre end volumentilbageholdelsen. Hvis man derimod vælger et off-line bassin, ses det at stoftilbageholdelsen er væsentligt større end volumentilbageholdelsen, svarende til en reduktion i SMK på 50% ved en volumenudbygning på 3-4 mm eller højere.

For Hasseris viser det sig ikke overraskende, at det er konstruktion af bassinvoluminet, der har den dominerende betydning for de beregnede aflastninger. I Hasseris er first flush effekten så dominerende, at et off-line bassin på blot 2 mm betyder, at den relative SMK er faldet til 0,25. For in-line bassiner er den relative SMK også faldet til under 0,50 ved et volumen på 2 mm.

A
bilbfig6-2a.gif (9828 bytes)

B
bilbfig6-2b.gif (10660 bytes)

Figur 6.2
Betydningen af forskellige hypotetiske udbygninger i Soldalen. a In-line bassin, b off-line bassin.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]