[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vejledning om EU's transportforordning 256/93 (EØF)

Bilag 1: Rådets forordning nr. 259/93 (EØF) om overførsel af affald

1.1 Forordningens formål

Rådets forordning nr. 259/93 (EØF) af 1. februar 1993 om overvågning af og kontrol med overførsel af affald inden for, til og fra De Europæiske Fællesskaber trådte i kraft den 6. maj 1994.

Forordningen erstatter for det første Rådets direktiv 84/631/EU om overvågning og kontrol med grænseoverskridende overførsel af farligt affald, og for det andet gennemføres en række internationale aftaler, bl.a. Baselkonventionen om grænseoverskridende transport og bortskaffelse af farligt affald og OECD-beslutningen (92/39/FINAL) om grænseoverskridende transport af affald til nyttiggørelse.

1.2 Generelt om forordningen

Alt affald

Principielt gælder forordningen for transport af alt affald, der overskrider nationale grænser. Undtagelserne er transport af affald, som er dækket af anden lovgivning, f.eks. grænseoverskridende transport af radioaktivt affald.

Forordningen skelner klart mellem transport af affald til bortskaffelse og transport af affald til nyttiggørelse, og fastsætter forskellige regler dels for hvilke procedurer, der skal finde anvendelse, dels for hvilke indsigelser, der kan gøres gældende i forbindelse med transporten.

Nærheds- og selvforsyningsprincippet

Rådets forordning viderefører princippet om, at man skal skaffe sig af med affald så tæt ved kilden som muligt ("nærhedsprincippet") og at medlemslandene bør være i stand til at bortskaffe eget affald - det vil sige at landet selv skal have tilstrækkelig bortskaffelseskapacitet til eget affald ("princippet om tilstrækkelig egenkapacitet"). Med andre ord skal affald bortskaffes i det land, hvor det er opstået. Kun hvis det ikke er muligt, bør affald importeres eller eksporteres.

Indsigelser

De kompetente myndigheder i import-, eksport- eller transitlandet kan rejse indsigelse mod affaldstransporten. Forordningen opregner en række grunde, som kan gøres gældende f.eks. at transporten strider mod principperne om nærhed eller tilstrækkelig egenkapacitet (kun ved overførsler af affald til bortskaffelse), eller at den er uforenelig med affaldshåndteringsplanerne.

Affald på den grønne, orange eller røde liste

Når affald transporteres med henblik på nyttiggørelse gælder forskellige procedurer afhængig af om affaldet er klassificeret på den grønne, orange eller røde liste.

Kort beskrevet kræves der ved transport af affald til nyttiggørelse på den grønne liste ikke særskilt tilladelse fra myndighederne, når affaldet overføres mellem EU/OECD-lande, men affaldstransporten skal ledsages af visse oplysninger (f.eks. navn og adresse på modtager, nyttiggørelsesmetode og den påtænkte overførselsdato). Ved import og eksport af affald på den orange liste kan transporten foretages efter udløbet af en 30-dages frist (stiltiende samtykke), og ved affald på den røde liste kan transporten først foretages, når der foreligger et skriftligt samtykke. Transport af affald, der ikke findes på én af de tre lister, er underkastet den røde listes procedure.

Tilbagetagning af ulovligt eksporteret affald

Baselkonventionen indførte princippet om, at ulovligt eksporteret affald skulle tages tilbage af afsenderstaten. Denne forpligtelse er gennemført i forordningen.

Sikkerhedsstillelse

En anmelder, der ønsker at eksportere affald skal stille sikkerhed på 3000 kr. pr. ton. Sikkerhedsstillelsen skal dække de tilfælde, hvor Danmark forpligtes til at tage affaldet tilbage og bortskaffe det. Hvis de forventede omkostninger til transport, bortskaffelse eller nyttiggørelse vil afvige væsentligt fra 3000 kr. pr. ton afald kan sikkerhedsstillelsen nedsættes eller forhøjes. Sikkerhedsstillelsen frigives, når affaldet er bortskaffet eller nyttiggjort.

For visse former for import af affald skal der stilles sikkerhed af modtageren.

Gebyr

Danmark har indført et gebyr for Miljøstyrelsens behandling af sager om import og eksport af affald på kr. 2950.

Eksportforbud

Forordningen har siden ikrafttrædelsen den 6. maj 1994 indeholdt et forbud mod eksport af affald til bortskaffelse bortset fra eksport af affald til EFTA-lande, som også er parter i Baselkonventionen.

1. januar 1998 indtrådte et forbud mod eksport af affald til nyttiggørelse opført på den orange og røde liste til lande, som ikke er medlem af OECD eller EU. Forbudet blev udvidet den 10. november 1998 til at omfatte alt farligt affald på forordningens bilag V.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]