[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vejledning om EU's transportforordning 256/93 (EØF)

20. Vejledning til tilsynsmyndighederne

Forordningen er umiddelbart anvendelig, hvilket betyder, at forordningen i sig selv udgør en del af gældende ret i Danmark på linie med love, bekendtgørelser m.v. - den skal altså ikke gennemføres i dansk ret ved udstedelse af danske regler, som Fællesskabets direktiver skal.

Forordningen er imidlertid ikke et komplet regelsæt i den forstand, at den tillige indeholder regler om, hvilke myndigheder, der skal administrere og føre tilsyn med overholdelse af dens regler, hvilke beføjelser disse myndigheder har i forhold til borgerne, eller hvordan administration og tilsyn nærmere skal tilrettelægges. Forordningen suppleres derfor af regler i dansk lovgivning - miljøbeskyttelsesloven og Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 971 af 19. November 1996 om import og eksport af affald (herefter bekendtgørelsen).

20.1 Miljøbeskyttelseslovens regler

Lovens regler om administration af og tilsyn med forordninger findes i lovens §§ 87 og 89 a.

Lovens § 89a, stk. 1 og 2, fastslår, at Miljø- og Energiministeren kan fastsætte de regler, som er nødvendige for anvendelsen af (miljø) forordninger, herunder regler om hvilke myndigheder, der skal administrere forordningen, og om gebyrer og udpantningsret.

Lovens § 87 giver tilsynsmyndighederne adgang til at foretage undersøgelser eller udføre tilsynsopgaver efter bl.a. forordninger på lovens område på såvel ejendomme som transportmidler uden retskendelse, hvis det skønnes nødvendigt.

20.1.1 Tilsynsmyndighederne

I medfør af § 89a, stk. 3 er forpligtelsen til at føre tilsynet med overholdelse af forordninger pålagt kommunalbestyrelsen og amtsrådet.

Fordelingen af tilsynsopgaverne mellem kommunalbestyrelse og amtsråd sker i overensstemmelse med miljøbeskyttelseslovens §§ 65 og 66 og bekendtgørelsens §§ 10 og 11.

20.1.2 Tilsyn på virksomhederne

Amtet

Amtsrådet fører tilsyn med, at forordninger overholdes på:

A-mærkede listevirksomheder, der er godkendte - eller skal godkendes i medfør af den såkaldte indkaldelsesbekendtgørelse samt kommunalt ejede eller drevne virksomheder.

Kommunen

Kommunalbestyrelsen fører tilsynet i øvrigt, herunder tilsynet med aktiviteter og virksomheder, der skulle have været godkendt af amtsrådet - altså de ulovlige aktiviteter. Undtaget herfra er alene ulovlige aktiviteter på virksomheder, som amtsrådet allerede fører tilsynet med, og ulovlige deponeringer af affald i råstofgrave, som amtsrådet fører tilsyn med.

Tilsyn med affaldsbortskaffelse

For så vidt angår bortskaffelse af affald fra virksomheder o.a. - og dermed også for forordningen om grænseoverskridende affald - gør der sig dog særlige forhold gældende.

Det følger af miljøbeskyttelseslovens kapitel 6, at kommunalbestyrelsen har enekompetance for så vidt angår bortskaffelse af affald.

Det betyder, at kommunalbestyrelsen fører tilsynet med al affaldsbortskaffelse fra virksomheder o.a. - uanset om virksomheden eller anlægget i øvrigt er undergivet amtsrådets tilsynskompetence, og amtsrådet således fastsætter vilkårene for affaldshåndtering (inde) på virksomheden eller anlægget.

For tilsynet med overholdelse af forordningens regler betyder det, at

  • amtsrådet fører tilsyn med import af affald til a-mærkede virksomheder og kommunale virksomheder m.v.

  • kommunalbestyrelsen fører tilsynet med import af affald til andre virksomheder m.v.

  • kommunalbestyrelsen fører tilsynet med al affaldseksport.

Dette fremgår af import/eksportbekendtgørelsens § 10.

20.1.3 Tilsyn under transport

Amtet

For så vidt angår tilsynet under transport føres dette i medfør af bekendtgørelse om import og eksport af affald, § 11, alene af amtsrådet - uanset om transporterne sker i forbindelse med import, eksport eller transit.

20.1.4 Den kompetente myndighed

Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsens opgave som kompetent myndighed betyder, at det er styrelsen, som behandler anmeldelser om overførsler af affald efter forordningen, jfr. bekendtgørelsens § 2.

Miljøstyrelsen sender altid en kopi af anmeldelsen om eksport af affald til den berørte kommunalbestyrelse med spørgsmål om, hvorvidt affaldet er korrekt klassificeret og om der kræves fritagelseserklæring. Miljøstyrelsen sender ligeledes en kopi af anmeldelsen om import af affald til den berørte tilsynsmyndighed, d.v.s. amtet eller kommunen med spørgsmål om, hvorvidt det modtagende anlæg er miljøgodkendt til at behandle det anmeldte affald.

Det forhold, at Miljøstyrelsen er kompetent myndighed i Danmark indebærer ikke, at Miljøstyrelsen har en forpligtelse og/eller ret til at føre tilsynet med forordningen.

Miljøstyrelsens rolle i forhold til tilsynet er derimod meget begrænset, og består - udover den rådgivende funktion som Miljøstyrelsen har på dette område, såvel som på miljøbeskyttelsesområdet som helhed, - alene i at yde bistand ved og træffe afgørelser i forbindelse med tilbageførsler af ulovligt affald, jfr. bekendtgørelsens § 12.

20.1.5 Tilsynsbeføjelserne

Det følger af miljøbeskyttelseslovens § 89a, stk. 3, 2.et punkt og stk. 4, at reglerne i kovens kapitel 9, §§ 85-87 og kap. 11 finder anvendelse ved administration og tilsyn med overholdelse af forordninger.

Det betyder, at amtsrådet og kommunalbestyrelsen råder over de samme tilsynsbeføjelser, når der føres tilsyn med overholdelse af forordningen, som når der føres tilsyn i øvrigt. Herunder særligt:

  • muligheden for at forbyde fortsat drift, påbyde genopretning til hidtidig tilstand og udføre selvhjælpshandlinger for den ansvarliges regning, jfr. lovens § 69.

  • adgang til at kræve oplysninger - og om nødvendigt kræve undersøgelser foretaget, jfr. lovens § 72.

  • adgang til ejendomme, lokaliteter og transportmidler uden retskendelse, jfr. lovens § 87.

Bestemmelsen er ændret med lov nr. 302 af 24. april 1996 som led i Miljø- og Energiministerens plan for en bedre håndhævelse af miljøbeskyttelseslovgivningen.

Baggrunden for ændringen var væsentligst at sikre en effektiv håndhævelse af forordningen om grænseoverskridende overførsler. Med ændringen blev det præciseret, at miljømyndighedernes adgang til ejendomme og lokaliteter også omfatter adgang til transportmidler.

Derudover indebar ændringen, at politiet blev tillagt en selvstændig beføjelse til at standse og undersøge transportmidler som led i et tilsyn med overholdelse af miljøbeskyttelseslovgivningen, herunder forordninger.

Lovens tilsynsbeføjelser er i øvrigt indgående beskrevet i "Håndhævelse af Miljøbeskyttelsesloven", Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 12, 1992, som kan anbefales i denne sammenhæng.

20.1.6 Tilsynsforpligtelser

I konsekvens af, at amtsrådet og kommunalbestyrelsen fører tilsynet med overholdelse af forordningen efter miljøbeskyttelsesloven, er amtsrådet og kommunalbestyrelsen på dette område undergivet de samme forpligtelser som tilsynsmyndighed, som når disse myndigheder i øvrigt fører tilsyn på lovens område.

Som tilsynsmyndigheder er amtsråd og kommunalbestyrelse således forpligtet til at foranledige ulovlige forhold lovliggjort (medmindre forholdet har underordnet betydning), jfr. lovens § 68. Som tilsynsmyndigheder er de endvidere forpligtet til at gribe ind i tilfælde af overhængende alvorlig fare for sundheden eller, hvor øjeblikkelige indgreb er påkrævet for at afværge væsentlig forurening eller forureningens udbredelse, jfr. lovens § 70.

Omfanget af disse tilsynsforpligtelser er beskrevet i "Håndhævelse af Miljøbeskyttelsesloven", Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 12, 1992, som kan anbefales i denne sammenhæng. Vejledningen indeholder således en beskrivelse af de ofte vanskelige overvejelser, der er knyttet til håndhævelse af miljøbeskyttelseslovgivningen, herunder hvornår det må anses for hensigtsmæssigt og/eller nødvendigt at meddele indskærpelser, indgive politianmeldelse og/eller meddele forbud og påbud eller foretage selvhjælpshandlinger efter lovens § 69.

20.1.7 Ulovlige overførsler

Derudover skal tilsynsmyndighederne være opmærksom på, at der i forbindelse med håndhævelse af reglerne i forordningen om grænseoverskridende overførsler af affald gælder særlige regler om lovliggørelse af ulovlige overførsler, jfr. forordningens art. 25 og 26 og bekendtgørelse om import og eksport af affald, § 12.

Ulovlige overførsler af affald omfatter i medfør af forordningens artikel 26:

Overførsler, der

  • foretages uden anmeldelse eller tilladelse fra alle berørte kompetente myndigheder

  • foretages på grundlag af en anmeldelse eller tilladelse fra de kompetente myndigheder, der er fremkommet ved dokumentfalsk, falsk erklæring eller svig

  • ikke er i overensstemmelse med ledsagedokumenterne

  • medfører en ulovlig bortskaffelse eller nyttiggørelse

eller overførsler i strid med

  • forbudet mod eksport af affald til bortskaffelse til ikke EU/EFTA-lande (forordningens artikel 14),

  • forbudet mod overførsel af affald opført på forordningens bilag V til nyttiggørelse til ikke-OECD lande (forordningens artikel 16)

  • forbudet mod import af affald til bortskaffelse fra lande, der ikke er part i Baselkoventionen eller som ikke har særlige aftaler (forordningens artikel 19)

og

  • forbudet mod import af affald til nyttiggørelse fra lande, der ikke er parter i Baselkonventionen eller som ikke har særlige aftaler (forordningens artikel 21)

Disse ulovlige overførsler skal lovliggøres i overensstemmelse med reglerne i forordningens artikel 26:

Såfremt anmelderen er ansvarlig for de ulovlige forhold skal affaldet som udgangspunkt føres tilbage til afsenderlandet, jfr. forordningens artikel 26, stk. 2.

Såfremt modtageren er ansvarlig for de ulovlige forhold skal affaldet bortskaffes eller nyttiggøres på anden lovlig vis i bestemmelseslandet, jfr. forordningens artikel 26, stk. 3.

Såfremt hverken anmelder eller modtager er ansvarlig - eller det ikke umiddelbart kan afgøres, hvem der er ansvarlig, må myndighederne i afsendelses- og bestemmelseslandet samarbejde med henblik på at sikre lovlig bortskaffelse og/eller nyttiggørelse, jfr. forordningens artikel 26, stk. 4.

I de tilfælde, hvor der foreligger ulovlige overførsler, som skal lovliggøres efter disse regler - altså tilfælde, hvor affaldet stadig findes og ikke allerede er bortskaffet eller nyttiggjort - og de tilfælde, som ikke alene er resultatet af mindre ikke-grove formelle overtrædelser, skal tilsynsmyndigheden vurdere, om og i givet fald, hvordan de ulovlige overførsler lovliggøres.

I overensstemmelse hermed udarbejder tilsynsmyndigheden en indstilling til Miljøstyrelsen, der træffer afgørelse om på hvilken måde, der skal ske lovliggørelse, se § 12 i bekendtgørelse om import og eksport af affald.

På baggrund heraf varetager Miljøstyrelsen de eventuelt nødvendige forhandlinger med udenlandske kompetente myndigheder om eventuel tilbageførsel af affaldet eller bortskaffelse eller nyttiggørelse af affaldet her i landet. Herefter finder lovliggørelsen sted i et tæt samarbejde mellem samtlige involverede miljømyndigheder, herunder den danske tilsynsmyndighed, som har kompetencen til at udstede de muligt nødvendige påbud og/eller forbud (i Danmark).

Ny anmeldelse

Træffes der afgørelse om, at affaldet skal returneres til afsendelsesstaten skal der foretages en fornyet anmeldelse. Anmeldelsen kan betragtes som en formalitet, da hverken den kompetente transit- eller bestemmelsesmyndighed kan modsætte sig overførslen.

Sikkerhedsstillelse

I lighed med de lovlige overførsler skal der stilles økonomisk sikkerhed for selve tilbageoverførslen.

20.1.8 Dækning af udgifter i forbindelse med lovliggørelse

Den person (anmelder eller modtager) eller virksomhed (anmelder eller modtager), som er ansvarlig for den ulovlige overførsel, skal betale udgifterne ved lovliggørelsen af det ulovlige forhold.

Er anmelderen ansvarlig og er der stillet sikkerhed, skal sikkerhedsstillelsen dække udgifterne til lovliggørelse af forholdet. Er der ikke stillet sikkerhed skal afsendelsesmyndigheden indtræde i anmelderens forpligtelser.

Er modtageren ansvarlig, dækker sikkerhedsstillelsen som udgangspunkt ikke en lovliggørelse af forholdet, og modtageren skal derfor selv dække udgifterne.

Betalingsstandsning og konkurs

Er modtageren imidlertid ude af stand til at dække omkostningerne (f.eks. ved betalingsstandsning eller konkurs) træder de almindelige danske regler om håndhævelse af regler i kraft. Det vil herefter være den myndighed (amt eller kommune), som har tilsynet med den pågældende virksomhed, som bliver forpligtet til at dække udgifterne ved lovliggørelsen, såfremt der er tale om overhængende alvorlig fare for sundheden og i tilfælde, hvor øjeblikkelige indgreb er påkrævet for at afværge væsentlig forurening, jf. miljøbeskyttelseslovens § 70.

Den ansvarlige er forsvundet

Kan den ansvarlige for det ulovlige forhold ikke identificeres vil det som ved tilfældet ovenfor være den myndighed (amt eller kommune), som har tilsynet med den pågældende virksomhed, som bliver forpligtet til at dække udgifterne ved lovliggørelsen.

Forlods betaling og regres

Er der udsigt til flere års efterforskning og efterfølgende domstolsbehandling af sagen, vil det være den myndighed (amt eller kommune), som har tilsynet med den pågældende virksomhed, som i første omgang bliver forpligtet til at dække udgifterne ved en lovliggørelse. Når sagen er afsluttet med dom vil kommunen eller amtet kunne gøre regres gældende mod den ansvarlige.

20.2 Tilsyn med affaldstransporter - import/eksport/transit - på vejene m.v.

Tilsyn med affaldstransporter omfatter al transport med henblik på import, eksport og transit af affald. Kontrollen omfatter alle slags affaldstransporter. D.v.s. kontrol/tilsyn på landeveje, ved grænser, havne og jernbaner.

Politiet er bemyndiget til at standse transporter. Amtet og politiet er begge bemyndiget til, uden retskendelse og mod behørig legimitation, at undersøge transporter med henblik på tilsyn med overholdelse af forordningen.

Kontrollen skal således udføres som et samarbejde mellem amtet og politiet enten i form af en akut indsats i forbindelse med politiets "normale" kontrol eller som en målrettet indsats (razzia) med det direkte formål kun at kontrollere affaldstransporterne.

Samarbejdsaftaler mellem amt og politi

Det anbefales, at der indgås samarbejdsaftaler mellem de stedlige politikredse og amtet, der sikrer en entydig arbejds- og ansvarsfordeling og fastlægger, hvordan politiet kan få den fornødne faglige assistance i akutsituationer.

Ved kontrol af affaldstransporter skal det først klarlægges om affaldet er bestemt til nyttiggørelse eller bortskaffelse. Skal affaldet nyttiggøres må det dernæst fastlægges om affaldet er korrekt klassificeret. Først herefter vil det være muligt at afgøre om transporten er sket i overenstemmelse med de fastsatte procedurer.

20.3 Transport af grønt affald til nyttiggørelse

20.3.1 Transportpapirer

For at gøre det muligt at spore overførsler af "grønt affald til nyttiggørelse" skal følgende informationer være til stede under transporten og være underskrevet af affaldets indehaver (forordningens artikel 11):

  • indehaverens navn og adresse

  • den sædvanlige handelsmæssige beskrivelse af affaldet (her kan evt. anvendes typebetegnelsen fra forordningens bilag).

  • mængden af affaldet

  • modtagerens navn og adresse

  • nyttiggørelsesformer i henhold til bekendtgørelse nr. 971 af 19. november 1996 - bilag nr. 2

  • den forventede dato for overførslen

20.3.2 Affaldskontrol

Kontrollér

  • at det importerede/eksporterede affald er korrekt klassificeret, d.v.s. om affaldet er grønt affald.

  • at det er "rent" sorteret affald. Sammenblanding af forskellige typer grønt affald til nyttiggørelse i ét læs, accepteres ikke som grønt affald.

20.4 Transport af alt affald til bortskaffelse samt orange og rødt affald og ulistet affald

20.4.1 Transportpapirer

Ved transport af ovennævnte affaldstyper skal transportøren medbringe følgende papirer, der skal dokumentere lovligheden af transporten:

  • Kopi af anmeldedokumentet med den kompetente myndigheds underskrift og stempel.

  • Ledsagedokument, der skal have samme notifikationsnummer som anmeldedokumentet. Ledsagedokumentet skal yderligere være påført et løbenummer, f.eks. løbenr. 1, der angiver, at transporten er den første i en række påtænkte transporter.

20.4.2 Affaldskontrol

Kontrollér

  • om affaldet er i overensstemmelse med ledsagedokumentet,

  • om det importerede/eksporterede affald er korrekt klassificeret i forhold til oplysningerne, der er angivet på ledsagedokumentet,

  • at transporten sker indenfor det tidsrum, der er givet tilladelse til

  • om affaldsmængden (ved éngangstransporter) svarer til ledsagedokumentet. Hvis affaldsoverførslen omfatter flerer transporter, vil dette fremgå af ledsagedokumentet (kopi). Kontrollér via transportdokumentet, at den konkrete transports nummer ikke overskrider det godkendte i ledsagedokumentet,

  • eventuel vejeseddel

  • at affald, der er omfattet af forskellige anmeldelser, ikke er sammenblandet under transporten (forordningens artikel 29).

  • Det anbefales, at tilsynsmyndigheden evt. stempler ledsagedokumentet for at undgå genbrug.

20.5 Dokumentation og afrapportering

Ved kontrol, der giver anledning til opfølgning, skal der fremskaffes dokumentation til brug ved vurdering af om politiet skal rejse tiltale.

Tilsynsmyndigheden skal endvidere altid udarbejde en tilsynsrapport med alle relevante oplysninger. Af rapporten skal fremgå, hvilken opfølgning der bør ske og af hvem. Ligeledes skal det fremgå, hvem rapporten er sendt til.

20.6 Opfølgning

Såfremt der bliver konstateret overtrædelser i forbindelse med transport, skal tilsynsrapporten altid fremsendes til Miljøstyrelsen som den kompetente myndighed i Danmark, der herefter foretager opfølgning i sagen.

Giver en affaldstransport med importeret affald anledning til en generel mistanke om lovligheden i forhold til den modtagende virksomhed og virksomheden er omfattet af en anden myndigheds tilsynskompetence, skal denne myndighed kontaktes hurtigst muligt, så et tilsyn på virksomheden, om muligt, kan gennemføres i forbindelse med transporten.

20.7 Tilsyn på virksomheder, der importerer affald

Hvor det drejer sig om anmeldespligtigt affald vil tilsynsmyndigheden før transporten påbegyndes, modtage en kopi af anmeldelsen fra Miljøstyrelsen til udtalelse.

Hvis der er tale om importeret grønt affald til nyttiggørelse skal der ikke foreligge anden dokumentation end det, der evt. måtte fremgå af miljøgodkendelsen.

Ved tilsynet skal følgende kontrolleres:

At de nødvendige papirer forefindes, d.v.s.:

  • en af virksomheden underskrevet kopi af ledsagedokumentet (forordningens artikel 5, stk. 4 ved bortskaffelse og artikel 8, stk. 4 ved nyttiggørelse).

  • kopi af bevis til anmelderen og kompetente myndigheder for at affaldet er bortskaffet eller nyttiggjort. Beviset skal være sendt inden 180 dage fra modtagelsen af affaldet (forordningens artikel 5, stk. 6 for bortskaffelse og artikel 8, stk. 6 ved nyttiggørelse).

  • at det modtagne affald opbevares og behandles i overensstemmelse med miljøgodkendelsen, regler udstedt i medfør af miljøbeskyttelsesloven eller eventuelle betingelser, der fremgår af ledsagedokumentet.

  • at affaldet er klassificeret korrekt (grøn, orange, rød). Eksporteres affaldet som grønt affald skal fraktionen være "ren". Sammenblandede grønne affaldstyper skal eksporteres som orange affald, d.v.s. anmeldelsespligtigt.

  • at affaldet behandles (eller er behandlet) som angivet i anmeldelsen.

  • ved anmeldelsespligtigt affald kontrolleres at mængden er i overensstemmelse med ledsagedokumentet.

  • at affaldet er nyttiggjort/bortskaffet inden 180 dage fra modtagelsen.

  • at der er fremsendt oplysning til kommunen og tilsynsmyndigheden om den omhandlede affaldsart og mængde (årlig mængde) før transporten er foregået (i henhold til bekendtgørelsen om import og eksport 9) og de konstaterede forhold er i overensstemmelse hermed, såfremt der er tale om grønt affald

  • ved affaldsimporter af grønt affald til nyttiggørelse formidlet af anden part, kontrolleres at modtagevirksomheden er blevet informeret om affaldets oprindelsesland

  • at der ved tilsyn sikres den nødvendige dokumentation - billeder, prøver o.lign. og oplysninger iøvrigt fremgår af tilsynsrapporten.

20.8 Tilsyn på virksomheder, der eksporterer affald

Ved tilsynet skal følgende kontrolleres:

  • at de nødvendige papirer forefindes d.v.s. en af virksomheden underskrevet kopi af ledsagedokumentet (forordningens artikel 5, stk. 4 ved bortskaffelse og artikel 8, stk. 4 ved nyttiggørelse).

  • ved anmeldelsespligtigt affald kontrolleres, at affaldet er anmeldt korrekt på ledsagedokumentet d.v.s. om mængde og klassifikation (grøn, orange, rød) er rigtigt.

  • at den anmeldte nyttiggørelsesform svarer til affaldstypen.

  • at affaldet er bortskaffet i overensstemmelse med kommunens regulativer eller anvisninger eller eventuelle betingelser fastsat i ledsagedokumentet (ved anmeldelsespligtigt affald).

  • at der er fremsendt oplysning til kommunen og tilsynsmyndigheden om den omhandlede affaldsart og mængde (årlige mængde) før transporten er foregået (i henhold til bekendtgørelsen om import og eksport af affald § 9) og de konstaterede forhold er i overensstemmelse hermed, såfremt der er tale om grønt affald

  • Ved affaldseksporter af grønt affald til nyttiggørelse formidlet af anden part kontrolleres at afsendervirksomheden er gjort bekendt med modtagelandet og nyttiggørelsesformen (bekendtgørelsen om import og eksport af affald, § 9, stk. 2).

  • at der ved tilsyn sikres den nødvendige dokumentation - billeder, prøver o.lign. samt at øvrige oplysninger fremgår af tilsynsrapporten.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]