[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vejledning om EU's transportforordning 256/93 (EØF)

Bilag 3: Indsigelsesgrunde

Forordningen opregner en række indsigelsesgrunde, som de kompetente afsendelses- bestemmelses- og transit- myndigheder kan gøre gældende ved overførsler af affald. En kompetent myndigheds indsigelse kan have som konsekvens, at overførslen ikke kan gennemføres.

Indsigelsesgrundene er forskellige afhængig af om overførslen af affaldet er bestemt til bortskaffelse eller nyttiggørelse, og om indsigelsen fremføres af afsendelses- og/eller bestemmelsemyndighederne eller transitmyndigheden.

3.1 Overførsler af affald bestemt til bortskaffelse

3.1.1 Selvforsyningsprincippet og nærhedsprincippet

Afsendelses- og/eller bestemmelsemyndigheden kan gøre indsigelse mod den påtænkte overførsel, hvis overførslen strider mod selvforsyningsprincippet. Princippet indebærer, at medlemslandene bør være i stand til at bortskaffe eget affald - det vil sige at landet selv bør have tilstrækkelig bortskaffelseskapacitet til eget affald (være selvforsynende med bortskaffelseskapacitet). Med andre ord bør affald bortskaffes i det land, hvor det er opstået. De nævnte myndigheder kan ligeledes gøre indsigelse under henvisning til nærhedsprincippet, som indebærer, at man skal skaffe sig af med sit affald så tæt ved "kilden" som muligt.

Danmark har vedtaget et egentligt forbud mod import og eksport af affald til bortskafffelse under henvisning til disse principper. Forbudet gælder dog ikke, hvis der ikke findes egnede bortskaffelsesmuligheder i Danmark eller i afsenderlandet.

Når Miljøstyrelsen modtager en anmeldelse om eksport af affald til bortskaffelse, anmoder styrelsen altid den kommune, hvorfra anmeldelsen foretages, om at oplyse, hvorvidt der i Danmark findes egnede bortskaffelsesmuligheder.

Findes der ikke i Danmark egnede bortskaffelsesmuligheder kan styrelsen tillade overførslen.

Da Danmark ikke endnu har faciliteter til at bl.a. at bortskaffe restprodukter fra røggasrensning, tillades disse eksporteret til bl.a. Norge og Tyskland til deponering.

Ved import af affald til bortskaffelse anmoder man den kompetente afsendelsesmyndighed om oplysning om, hvorvidt der i afsendelseslandet findes egnede bortskaffelsesmuligheder.

3.1.2 Øvrige indsigelsesgrunde

Afsendelses- og/eller bestemmelsesmyndigheden kan endelig gøre begrundet indsigelse mod den påtænkte overførsel under henvisning til

  • affaldshåndteringsplanerne

  • nærheds- og selvforsyningsprincippet

  • at overførslen vil stride mod nationale love om miljøbeskyttelse, offentlig orden, offentlig sikkerhed eller sundhedsbeskyttelse

  • at anmelderen eller modtageren tidligere har gjort sig skyldig i ulovlige overførsler

  • at overførslen strider mod forpligtelser ifølge internationale konventioner, som er indgået af de berørte medlemsstater.

Transitmyndigheden kan gøre indsigelse mod en påtænkt transport under henvisning til de tre sidstnævnte indsigelsesgrunde.

3.2 Overførsler af affald på den orange og røde liste bestemt til nyttiggørelse

De kompetente myndigheder kan gøre de samme indsigelsesgrunde gældende, som beskrevet i afsnit 1.1. om overførsler af affald bestemt til bortskaffelse, bortset fra indsigelsesgrundene om selvforsyning og nærhed.

Herudover kan afsendelses- og, bestemmelsesmyndigheden gøre gældende at, forholdet mellem det affald, der kan nyttiggøres, og det affald, som ikke kan nyttiggøres, ikke begrunder nyttiggørelsen udfra økonomiske og miljømæssige betragtninger.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]