[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Nye metoder til overvågning af miljøfremmede stoffer i vandmiljøet

8. Anvendelsesområder

8.1 Matricer (fra NOVA)
8.1.1 Grundvand, spildevand og regnvand
8.1.2 Vandløb
8.1.3 Søer
8.1.4 Marint
8.1.5 Andet
8.1.6 Vurdering

8.2 Typer af forekomst
8.2.1 Vurdering
8.3 Screening
8.3.1 Inhomogene stofgrupper
8.3.2 Screening for prioriterede miljøfremmede stoffer

8.4 Kvantitativ monitering
8.4.1 Koncentrationen i det omgivende medie.
8.4.2 Beregning af tidsvægtet vandfasekoncentrationer
8.4.3 Måling i andre medier
8.4.4 Detektionsgrænser

8.5 Sammenligning med biota
8.5.1 Vurdering for biota
8.6 Sediment
8.6.1 Vurdering for sediment
8.7 Kvalitetssikring, præcision og nøjagtighed
8.7.1 Vurdering af kvalitetssikring
8.8 Omkostninger

8.1 Matricer fra NOVA 2003

PAI metoder har været anvendt i meget forskelligartede matricer. De fleste anvendelser har dog været i marint og ferskt overfladevand. I sammenligning med monitering med biota skulle PAI’er have en fordel i specialmatricer, som grundvand, spildevand og regnvand, mens PAI’ens tidsintegrerende egenskaber er en fordel i vand med fluktuerende koncentrationer af miljøfremmede stoffer. Her beskrives, hvilke metoder der har været anvendt i de af NOVA 2003 programmets matricer, hvor der skal moniteres for miljøfremmede stoffer.

Tabel 8.1

Udvalgte NOVA 2003 matricer, hvor PAI metoder har været anvendt.

Selected NOVA 2003 matrices where PAC methods have been used.

Matrice

SPMD

Empore disks

Solvent-fyldte dialyse membraner

Andre
(PSD)

SPME
- ikke
in situ

Grundvand, spildevand og regnvand

·

·

·

·

·

Vandløb

·

·

·

·

·

Søer

·

 

·

 

·

Marine områder

·

 

·

·

·

Andet

·

 

·

·

 

8.1.1 Grundvand, spildevand og regnvand

I spildevand, som må regnes for den mest "aggressive" matrix af disse tre, har SPMD’er /70/, empore disks /93/, /73/, og solvent-fyldte dialyseslanger /16/ vist sig at kunne anvendes. Der er dog kun de solvent-fyldte dialyseslanger, som har været eksponeret direkte i et spildevandssystem i længere tid (>7 dage). SPME har også været brugt i spildevandsprøver, men ikke in situ. Der er udviklet PAI metoder specifikt med henblik på grundvandsmonitering /13/, /7/. Der har tilsyneladende ikke være eksponeret PAI’er direkte i drænrør, men en PSD har været eksponeret i forbindelse med afløb fra en vaskeplads for sprøjteudstyr /15/. På trods af at behovet for lave detektionsgrænser er der ikke fundet undersøgelser af regnvand med PAI’er. SPMD’er er flere gange er anvendt i regnvandsoverløb f.eks. /78/.

8.1.2 Vandløb

Den hyppigst anvendte matrix for eksponering af SPMD’er har været direkte i vandløb /53/, lige fra små bække /54/ til Mississippi floden /55/. Solvent-fyldte dialyseslanger har også været testet i flodvand /58/, ligesom flere af de øvrige metoder /93/, /11/. Der berettes i øvrigt ofte om tab af indsamler og vandalisering af udstyr, når det har været sat op i bynære områder.

8.1.3 Søer

I forbindelse med overvågningsprogram for papirmøller i Finland har SPMD’er /52/ og solvent-fyldte dialyseslanger /58/ været brugt til at måle organochlorforbindelser i vandfasen. Begge gange side om side med muslinger. De to metoder har også været brugt til opsamling af PCB’er i denne matrix /75/, /80/ og til PAH’er /54/. Det er også her det er vist, at de miljøfremmede stoffer akkumuleres fra den frit opløste fraktion i vandfasen /53/, /81/.

8.1.4 Marint

Det er primært SPMD’er som har fundet anvendelse til monitering i det marine miljø. Ofte er der dog tale om havne /25/ eller udløbsnære lokaliteter /77/, men der er også rapporteret om detektérbare forekomster af stoffer i åbne bugter /107/ og havområder (Skagerak) /56/. Solvent-fyldte dialyseslanger har været anvendt i havnemiljø /90/. SPME metoden er også virksom i saltvand, og der er rapporteret et antal applikationer i marine prøver, f.eks. /95/. Blandt PSD metoderne har en enkelt /17/ været eksponeret i et estuarie.

8.1.5 Andet

SPMD’er anvendes også i atmosfærisk luft /96/, /97/, /98/, og SPMD’er og flere af PSD metoderne har været anvendt til indsamling miljøfremmede stoffer i jordporeluft /76/,/15/, /16/ og i gasfasen over en vandflade /19/.

8.1.6 Vurdering

Tekniske problemer

Der er ingen tekniske problemer (f.eks. holdbarhed) ved eksponering af PAI’er i matricerne i hydrosfæren, heller ikke marine i forhold til ferske vande. SPMD skiller sig ud som den mest anvendte, men for alle PAI’er er der kun begrænsede erfaringer i industrielle udløb, hvor pH, temperatur og indholdet af suspenderet stof kan afvige markant fra miljømatricer. De typiske problemer vedrører tab af indsamler, vandalisering og begroning.

Begroning

SPMD’er anvendes ofte til beregning af koncentrationen af stof i vandfasen, og der opgives ofte estimater af effekten af begroning på overfladen. Solventen i solvent-fyldte dialyseslanger er ofte tilstrækkelig giftig til at forhindre begroning. Der er sandsynligvis for få in situ undersøgelser for de øvrige PAI’er til at begroning endnu er observeret som et problem.

Biota og sediment

Især i marine område overvåges der primært i sediment og biota i NOVA 2003. I et vist omfang har indsamlingsstrategien baggrund i, at sediment og biota opkoncentrerer de miljøfremmede stoffer til målbare niveauer, mens konventionelle vandprøver indeholder for lidt stof til detektion af stoffet. For disse stoffer findes der i PAI-metoderne et alternativ, som gør det muligt at overvåge vandfasen.

Der er med PAI-metoder også mulighed for at overvåge miljøer, hvor biota ikke kan moniteres på grund af miljøets giftighed eller andre biologiske stressfaktorer.

8.2 Typer af forekomst

Den måde en forekomst af miljøfremmede stof kan variere på har betydning for indsamlingsstrategi. Forekomsten er ofte knyttet til den udledningstype recipienten belastes af, men er ikke nødvendigvis afhængig af hvilken slags rør den kommer ud af. I forhold til valg af indsamlingsmetode er der tre forskellige kildetyper:

  1. Udledningen eller koncentrationen af miljøfremmed stof er den samme i måleperioden.
    I grundvandet, større søer, fjorde og havet kan dette være situationen.
  2. Udledningskoncentrationen varierer med kendte regulære mellemrum i tid (regulært pulserende).
    Mange udløb fra renseanlæg varierer i strømhastighed og stofkoncentration mellem nat og dag, hverdag og weekend, med velkendte intervaller.
  3. Udledningskoncentrationen varierer med ukendte mellemrum i tid (irregulært pulserende).
    Industriudledninger og nedbørsbetingede udløb falder i denne kategori, men også udslip ved sprøjtning, fra vaskepladser o.lign. er irregulære.

 

I Teknisk anvisning for punktkilder for NOVA 2003 /99/ er der angivet fire variationsmønstre (for spildevand), hvor de her nævnte kategorier samler kat. 3 og 4, som har varierende flow. I forhold til de seks strategier for vandløb og dræn, som er nævnt i NOVA 2003 programmet for ferskvand /104/, vil PAI’er kunne kombineres med strategierne 1-4 og 6, men ikke strategi 5 (kvantificering af transport af miljøfremmede stoffer).

Kontinuerte udledninger

Hvis koncentrationen af de relevante stoffer er konstant er der ikke noget specielt behov for PAI’ers tidsintegrerende egenskaber. En almindelig stikprøve kan være tilstrækkeligt til at bestemme koncentrationen af miljøfremmede stoffer (i det omfang der er kemiske analysemetoder til rådighed med relevante detektionsgrænser). Imidlertid kan der være situationer, hvor en lav eller nul-koncentration formodes og en PAI vil da kunne anvendes til overvågning af kortvarige forekomster af stoffet/stofferne (se "irregulært pulserende").

Dog er der en særlig situation for monitering af hydrofobe stoffer i vandfasen, f.eks. PCB og PAH i søer og marine områder, som kan være umulige at indsamle i detektérbare mængder uden anvendelse af meget store vandmængder eller som kræver specielt apparatur. Her kan PAI’er med bedre detektionsgrænser relativt simpelt indgå som in situ ekstraktion og give moniteringsdata. Eksempelvis er der med SPMD opsamlet polychlorerede dioxiner og furaner i flodvand, som kan beregnes til vandkoncentrationer på ca. 2 pg/L (10-12 g/L) /54/, hvilket er væsentlig under konventionelle metoders detektionsgrænser for den type stoffer i vandprøver. I grundvandet, større søer, fjorde og havet kan koncentrationen af miljøfremmed stof være konstant over praktiske tidsrum (måneder til år).

Regulært pulserende

I denne type udledning vil der ved konventionel prøveindsamling være behov for at anvende automatisk prøvetagningsudstyr, med mindre udledningsmønsteret kendes så godt, at det er muligt at tage prøven ved maksimal udledning og det i øvrigt er relevant at anvende "worst case" overvågning. I Finland har SPMD’er været anvendt under disse udledningsforhold, og der blev målt diverse akkumulerede chlorerede forbindelser nær papirmøller /52/. Der blev dog ikke gjort forsøg på at beregne vandkoncentration af stofferne, men sammenligning med muslinger viste bedre reproducérbarhed for SPMD.

Irregulært pulserende

Dette er den type forekomst som principielt antages, med mindre andet kan sandsynliggøres, men en række industriudledninger og nedbørsbetingede udløb og afstrømninger vil falde i denne kategori. I et vandløb, som modtager bidrag fra en bys regnvandsoverløb og en bæk der kun løber efter regnvej, er SPMD’er blevet eksponeret /86/. Her kunne PAH’er opsamles efter både 14, 28 og 64 dage, og genfinding af interne standarder var 46-76%. Også i et vandløb som modtager irregulær afstrømning fra kunstvandede områder identificeredes en række af de pesticider som anvendtes i området /53/.

8.2.1 Vurdering

PAI’er kan anvendes i alle tre kildetyper. Der er særlige fordele ved anvendelse under forhold, hvor koncentrationen svinger, f.eks. små vandløb, drænrør og spildevand, men PAI’er er ikke flowmålere, og hvor udledningsmængden styres af stærkt svingende strømhastigheder må de kombineres med andre metoder. Ved lave, men formodede konstante koncentrationer, f.eks. i havmonitering, kan SPMD’ers detektionsgrænser være en fordel.

SPMD'er kan med fordel anvendes til overvågning, hvor der er mistanke om kortvarige udledninger til vandmiljøet. SPMD'er optager fedtopløselige stoffer hurtigere end de afgiver dem, fordi de er baseret på opkoncentrering i et medie med "uendelig" opløselighed af de miljøfremmede stoffer sammenlignet med opløseligheden i vand (CSPMD>>Cvand). SPMD’er og flere andre PAI’er afgiver meget langsomt det stof, som allerede er optaget, og vil derfor registrere forbigående høje koncentrationer af stoffet selvom koncentrationen i vandet udenfor falder igen.

Sammenlignet med konventionel stikprøvetagning mindsker PAI’er også risikoen for at konkludere "ingen stoffer", selvom der har været en episode med udledning (falsk negative).

8.3 Screening

8.3.1 Inhomogene stofgrupper

De fleste PAI’er vil, som tidligere nævnt kunne anvendes til screening for miljøfremmede stoffer, når blot stofferne har en vis fedtopløselighed. Der er imidlertid grupper af miljøfremmede stoffer, især blandt pesticiderne, som indeholder enkeltstoffer der er så vandopløselige, at de enten ikke kan moniteres med de kendte PAI metoder eller kun kan overvåges ved korte eksponeringer. Blandt pesticiderne kan stoffer med en logKow over 3 (Kow >1000) forventes at kunne opsamles (semi)kvantitativt med SPMD'er og PAI’er baseret på lignende principper. Det skal huskes, at nogle stoffer ikke analyseres i vandfasen i NOVA 2003, fordi der ingen analysemetoder er til rådighed med tilstrækkelig lave detektionsgrænser. Det er typisk stoffer med meget lav vandopløselighed (høj fedtopløselighed). For netop de stoffer, som måles i sediment og biota af denne grund, vil SPMD'er kunne give flere og hidtil ikke opnåelige data. Det er muligt, at SPMD også vil kunne give oplysninger om andre stoffer som forekommer i meget lave koncentrationer pga. lav dosering/anvendelse.

Pesticider som forekommer i lave koncentrationer kan f.eks. være pyrethroider, og SPMD vil sandsynligvis være en velegnet PAI pga. stoffernes høje oktanol-vandkoefficienter. Til gengæld har en anden relevant stofgruppe, sulfonylurea-forbindelser, Kow'er på ca. 1, og det vil sandsynligvis ikke umiddelbart være nok til optagelse af detekterbare mængder i SPMD'er. På længere sigt må det formodes at den "hydrofile SPMD" /28/ eller andre nyudviklede PAI’er vil kunne anvendes på denne type stoffer.

I Tabel 8.1 er vist logKow og pKa for et antal pesticider, som kan være relevante ved overvågning. Nogle få har pKa–værdier i et miljømæssigt relevant område (fenpropimorph og glyphosat), heraf vil glyphosat bevare sin ionform, da der er adskillige ladede grupper i molekylet. Det fremgår at 19 ud af 58 stoffer har en logKow værdi over 3 og de vil kunne måles ved normal SPMD eksponering. Der er 16 med en værdi mellem 2 og 3, som sandsynligvis vil kunne måles kvantitativt i SPMD’er ved kort eksponering (max. 1-2 uger), mens de sidste 23 stoffer med lavere logKow må henvises til den "hydrofile SPMD". Der er ikke på nuværende tidspunkt data til rådighed for at vurdere om mulighederne for andre PAI’er strækker sig længere end til kvalitativ screening.

8.3.2 Screening for prioriterede miljøfremmede stoffer

I forbindelse med screening for miljøfremmede stoffer med konventionelle indsamlings- og analysemetoder anvendes ofte gaschromatografiske (GC) teknikker til separation af enkeltstoffer. Da GC kræver en vis grad af apolaritet af stofferne, og dette er den samme egenskab som får stofferne til at akkumuleres i en PAI, vil det typisk være muligt at lave screeninger for de samme stoffer med en PAI som normalt analyseres med GC.

Tabel 8.1

LogKow og pKa for NOVA 2003 pesticider og for visse andre relevante pesticider.
LogKow and pKa for NOVA 2003 pesticides and other relevant pesticides.

Navn

pKa

log Kow

Aldrin

-

6,5

Alfa-cypermetrin

-

6,9

Aminomethyl-
phosphonsyre

-

-

Atrazin

1,68

2,6

Azinphos-ethyl

-

3,4

Azinphos-methyl

-

2,8

Bentazon

-

2,3

Bromoxynil

-

-

Carbofuran

-

2,3

Chloridazon

-

1,1

Chlorsulfuron  

2,0

Cyanazin

-

2,2

Cypermethrin

-

6,6

2,4-D

2,64-3,31

2,8

Dalapon

1,74

0,76

DDT-DDE

-

6,9

2,6-dichlor-
benzamid (BAM)

-

0,77

Deltamethrin

-

5,4

Desethylatrazin

-

1,5

Desethyliso-
propylatrazin

-

-

Desethylbutylazin

-

-

Desisopropylatrazin

-

1,1

Dichlobenil

-

2,6

Dichlorprop

2,68

3

Dichlorvos

-

1,5

Dieldrin

-

5,4

Dimethoat

-

0,78

Dinoseb

-

3,6

Disulfoton

-

4

Diuron  

2,7

DNOC

-

-

Endosulfan

-

-

Endrin

-

5,2

Esfenvalerat

-

6,2

Ethofumesat

-

2,7

Ethylenthiourea (ETU)

-

-0,66

Navn

pKa

log Kow

Fenitrothion

-

3,3

Fenpropimorph

7,02

4,06

Glyphosat

5,7

-4,59

Hexazinon

-

-

Hydroxyatrazin

-

-

Hydroxycarbofuran

-

-

Hydroxysimazin

-

-

Ioxynil

3,96

3,5

Isodrin

-

-

Isoproturon

-

2,9

Lenacil

-

-

Lindan (HCH)

-

3,7

Malathion

-

2,4

Maleinhydrazid

-

-0,84

MCPA

3,06

2,8

Mechlorprop

3,78

0,1

Methabenzthiazuron

-

-

Metamitron

-

0,83

Metazachlor

-

-

Metoxuron

-

1,6

Metribuzin

-

1,7

Metsulfuron-methyl

-

2,2

Mevinphos

-

0,13

p-Nitrophenol

-

1,9

Parathion-ethyl (parathion)

-

3,8

Parathion-methyl

-

2,9

Pendimethalin

-

5,2

Permethrin  

6,1

Primicarb

-

1,7

Propachlor

-

2,2

Propiconazol

-

3,5

Simazin

1,7

2,2

Terbutylazin

-

3,1

Thiram

-

1,8

Trichloreddikesyre (TCA)

0,7

0,10 - 2,0

Trifluralin

-

5,3


8.4 Kvantitativ monitering

8.4.1 Koncentrationen i det omgivende medie.

De fleste publicerede PAI metoder tilstræber at kunne beregne koncentrationen af de optagne stoffer i det omgivende medie på basis af den optagne mængde. Dette er illustreret med et simuleret eksempel for en ligevægts-PAI i Figur 8.1.

Figur 8.1

Eksempel på gennemsnitskoncentration i PAI og koncentration i vand.

Exampel of average concentration in a PAC and the concentration in the ambient environment.

1.gif (4041 bytes)

Den simpleste måde at estimere koncentrationen i den omgivende medie (vand, CVAND) fra koncentrationen i en PAI (CPAI) er ved ligevægt mellem PAI’en og vandfasen (fuldt optrukne linier i Figur 8.1). Det kræver blot, at fordelingkoefficienten KPAI er kendt, hvor efter koncentrationen i vand beregnes (stiplet linie)

Med lidt behændighed skulle en PAI kunne konstrueres således, at KPAI ikke skal bestemmes, men at eksisterende data, f.eks. for Kow kan anvendes. Det har dog vist sig ikke at være uden problemer for både SPMD /22/ og solvent-fyldte dialyseslanger /80/, blandt andet fordi der ikke opnås ligevægt indenfor praktiske tidsrum, og fordi kontrol med optagelsesraten for denne type PAI’er i visse tilælde kontrolleres af membranegenskaber og i andre af det uomrørte vandlag /26/, /101/.

Der er ikke veldokumenterede metoder til beregning af vandkoncentration af miljøfremmede stoffer for andre PAI’er end SPMD, om end der i flere andre undersøgelser også er givet beregningsformler, f.eks. /7/, /13/,/17/, /19/. De følgende afsnit er derfor koncentreret om SPMD’er.

8.4.2 Beregning af tidsvægtet vandfasekoncentrationer

Da ligevægt ikke har vist at være fremkommeligt som princip til beregning for af stofkoncentrationen i vandfasen, anvendes i stedet estimeringer baseret på 1. ordens kinetik. Til beregning af koncentrationer af stofferne i vandfasen ud fra koncentrationen af stofferne i SPMD’en anvendes der en model, som enten er relateret til koncentrationen i trioleinfasen af SPMD’en eller en model som er baseret på ekstraktion af hele SPMD’en. Da eksponeringen typisk foregår over et længere tidsrum, er den koncentration, der beregnes et samlet integreret udtryk for mediets koncentration af stoffet i tidsrummet (tidsvægtet gennemsnit, TVG). Det skal understreges, at de fleste PAI’er anvendes til beregning af TVG for vandkoncentration, mens de befinder sig i den lineære optagelsesfase, altså helt ude mod venstre side af Figur 8.1.

Figur 8.1

Koncentrationsforløb af stoffer i trioleinfasen i SPMD'er som funktion af tiden. Fuldt optrukken linie viser den lineære model (1. ordens model) og stiplet linie ligevægtskoncentrationen.

Idealised concentration profile for substances in the triolein phase of SPMD as a function of time. Solid line represents a linear first order model and dottet line the equilibrium concentration.

2.gif (6029 bytes)

I begge modeller forudsættes det, at trioleinfasen ikke er i ligevægt med det omgivne medium. I dette tilfælde kan det antages, at koncentrationsforløbet af stofferne i trioleinfasen er lineært (se Figur 8.1). Den oprindelige anvendelse af modellen forudsætter, at man kun bestemmer koncentrationerne af de i trioleinfasen akkumulerede stoffer (og ikke indrager de stoffer, der er akkumuleret i selve membranen) /100/, men der er senere udviklet en ligning for den samlede stofmængde i hele SPMD’en (triolein og membran) /24/:

hvor ke er en rate konstant for det samlede optag og eliminering, KSPMD er fordelingskoefficienten mellem SPMD og vand, og t er eksponeringstiden. Afhængig af om det hastighedskontrollerende trin er membranen eller diffusion i det uomrørte vandlag har ke forskellige udtryk. Det vigtige er dog, at udtrykket kan erstattes af

hvor VSPMD er voluminet af SPMD’en og Rs er SPMD’ens indsamlingsrate (volumen vand "cleared" per tidsenhed, liter/dag). Rs er specifik for et stof (og indsamleren) og bestemmes ved laboratorieforsøg, f.eks. ved tre temperaturer. Rs værdier for en standard SPMD findes blandt i /22/ for PAH’er, PCB’er og visse pesticider. Denne simple model er baseret på at optagelsen gennem membranen er langsommere end diffusionen i det uomrørte vandlag. Der er dog nogen diskussion om, ved hvor lave strømhastigheder dette egentlig gælder /26/.

Der findes en mere fuldstændig tredje model, som er en 3-lags model (vand - polyethylen (membran) - triolein) og inddrager fordelingen af stof mellem alle 3 lag /101/. Modellen bliver udelukkende brugt i studier af akkumuleringen af stoffer i trioleinfasen, da det ved hjælp af de numeriske løsninger til denne model er muligt at lokalisere "flaskehalse" i akkumuleringen af stof (f.eks. diffusion over polyethylen membranen). Til bestemmelse af vandfasekoncentrationen af stof stiger nøjagtigheden dog ikke ved anvendelse af den noget komplicerede 3. model frem for de øvrige, og modellen vil derfor ikke blive beskrevet her. På Danmarks Miljøundersøgelser er der fremsat en forsimplet ligning /63/, som er anvendt på laboratoriedata.

Der er også udviklet en model som gør det muligt at beregne af vandkoncentrationen af et stof baseret på koncentrationen i en SPMD, men hvor der korrigeres for den mindre tilgængelighed af stoffet, som en funktion af indholdet af opløst organisk stof i vandfasen /102/.

Den centrale parameter for beregning i SPMD metoden er den lineære initielle optagelserate (i dette tilfælde udtrykt ved Rs). Hvis/når der forekommer begroning på indsamleren nedsættes optagelsesraten, og man vil underestimere koncentrationen i vandfasen ved at bruge optagelsesrater fundet i laboratorieforsøg uden korrektion. For at korrigere disse tilsættes et mindre hydrofobt stof til SPMD’en inden eksponering ("permeability reference compound") /100/. Den "normale" tabsrate af dette stof er kendt, og under forudsætning af at tabsraten og optagelsesraten nedsættes lige meget, kan optagelsesraten korrigeres til de aktuelle forhold /26/. I princippet kan dette gennemføres for de fleste PAI’er og der også for "Passive Sampler" rapporteret brug af en tilsvarende fremgangsmåde /18/.

8.4.3 Måling i andre medier

Ved målinger af forureningskomponenter i luft, især i forbindelse med arbejdsmiljø, er TVG som tidligere nævnt udbredt, og der udviklet en matematisk beskrivelse af TVG for SPME’er eksponeret i luft /30 /. I denne sidder SPME fibrene inde i et rør, som eksponeres direkte i luft. Ved hjælp af Fick’s lov, afstand til og tværsnit af rørets åbning kan det vises at for en indsamler der virker ved diffusion beskrives koncentrationen af indsamlet stof som funktion af tiden med

,

hvor M = massen af stoffet, t er tiden, CF er koncentrationen af stoffet ved åbningen af indsamleren og R er indsamlingsgraten for stoffet. Ved steady state, hvor koncentrationen ved åbningen er lig koncentrationen i "bulk" fasen (CB), er

Indsamlingsraten R er specifik for stoffet og visse egenskaber ved indsamleren og skal blot bestemmes én gang (f.eks. ved laboratorieforsøg). Som det fremgår er denne metode i sit princip helt parallel til beregninger med SPMD eksponeret i vand, og det formodes derfor at SPME’er i fremtiden kan komme til at spille en rolle som PAI i vandmiljøet.

Selvom SPMD’er også anvendes i luft er denne anvendelse ikke af samme omfang, som applikation i vandmiljøet og der er endnu ikke gjort samme teoretiske arbejde.

8.4.4 Detektionsgrænser

I Tabel 8.1 er vist de detektionsgrænser eller laveste måleværdier som er publiceret for anvendelse af SPMD’er i vand (og få andre PAI-metoder), sammenlignet med krævede detektionsgrænser for stofferne i NOVA 2003 og i forhold til EU vandkvalitetskrav. Det generelle indtryk er, at SPMD’er kan detektere de hydrofobe stoffer (organochlorerede pesticider, PAH’er o. lign.), idet detektionsgrænsen typisk ligger en faktor 2-4 under den krævede i NOVA 2003 programmet, mens andre PAC metoder ikke kan leve op til disse krav. Detektionsgrænsen for PAH’er i vand var mellem 2,1 og 13 ng/L målt med SPMD’er i felten /85/, hvilket er op til 2.000 gange lavere end for metoder, hvor der anvendes solvent ekstraktion og HPLC med spektrofotometrisk detektion. Lavere detektionsgrænser forekommer for hydrofobe stoffer /54/, men for mere vandopløselige stoffer, som chloreddikesyre og visse pesticider kan SPMD ikke anvendes i den publicerede udformning.

For EU vandkvalitetskriterier vil SPMD’er tilsvarende kunne monitere på de krævede niveauer for hydrofobe stoffer og stofgrupper, men ikke for vandopløselige. Også OSPAR’s Ecotoxicological Assessment Criteria for vand nås for PAH’er og lindan, mens det vurderes at kriterierne for naphthalen og organotin ligger på grænsen for metodens kapacitet i sin nuværende udformning. Der er dog ingen resultater for disse stoffer.

Der er ikke i litteraturen er angivet mere end nogle få detektionsgrænser for monitering af miljøfremmede stoffer i alternative PAI’er. Det vurderes, at de ældre metoder ikke vil i stand til at overholde de krævede detektionsgrænser. Nogle intervaller for operationelle måleområder er angivet. Detektionsgrænser for detektion med SPME i vandprøver er endnu generelt for høje (faktor 5-100) til anvendelse i NOVA 2003 sammenhæng.

Tabel 8.1

Krævet detektionsgrænse ved præstationsprøvning i NOVA 2003 program, EU kvalitetsmålsætning for vandmiljø, og laveste værdi eller detektionsgrænse (mærket *) i vand for stoffer på NOVA 2003-programmet målt ved SPMD eller andre PAI’er (in mg/l).

Detection limits required in NOVA 2003, EU quality objectives and the lowest estimated aqueous concentrations or detection limit (marked *) for SPMD or other PACs (in mg/l).

Se her!

a måles ikke i overfladevand i NOVA 2003; b Chlorpyriphos, ikke fra felt undersøgelse; c kvantitativ sammenhæng mellem koncentration i SPMD og vand ikke bestemt; d I NOVA 2003 analyseres for PCB congener 28, 31, 52, 101, 105, 118, 138, 153, 156 og 180.

8.5 Sammenligning med biota

NOVA 2003 programmet indeholder anvisninger på overvågning af miljøskadelige stoffer i både fisk og muslinger i marine områder /103/ og i ferskvand /104/. Der lægges vægt på, at biota er tidsintegrerende og at der eksisterer et ligevægtsforhold mellem vand og biota med hensyn til koncentrationen af miljøskadelige stoffer.

Der er angivet følgende basale forudsætninger, der skal tages hensyn til ved valg af art:

Den valgte art bør:

  • afspejle en forandring i koncentrationen i omgivelsen, dvs. der er en sammenhæng mellem eksponering og indhold i organismen
  • den enkelte art skal have den samme biokoncentrationsfaktor i hele undersøgelsesområdet
  • akkumulere stoffet uden at blive alvorligt påvirket af det
  • være repræsentativ for området
  • forekomme hyppigt i området
  • den valgte størrelse skal altid kunne indsamles i området
  • være af en tilstrækkelig størrelse, for at sikre en passende mængde vævsmateriale til analyse
  • være hårdfør og nem at håndtere, så at der f.eks. kan udføres relevante forsøg i laboratoriet som f.eks. studier af optagelse af stoffet

Passive indsamlere vil kunne leve op til disse betingelse ligeså godt eller bedre end biota, når undtages "være repræsentativ for området", og den vigtige tidsintegrerende funktion er fuldt dækket med de fleste PAI’er. Der er dog stadig en begrænsning i hvor lidt hydrofobe stofferne kan være for, at f.eks. SPMD er relevant (logKow skal være over 2,3; helst over 3). Der er dog ikke meget forskelligt fra organismer, hvor BCF heller ikke forudsiges kvantitativt for stoffer med logKow <2, hvis der alene anvendes fordeling mellem lipid og vandfase kan, idet koncentrationen i organismens kropsvæsker får for stor indflydelse /105/. Generelt anbefales det dog ikke at sammenligne akkumulation i SPMD og bioakkumulation direkte, idet SPMD’er sjældent befinder sig i ligevægt med omgivelsernes stofkoncentration.

SPME går ganske hurtigt i ligevægt med stofkoncentrationen i omgivelserne og for denne metode er der vist en sammenhæng mellem SPME-vand fordelingsfaktoren og stoffets biokoncentrationsfaktor /33/. Fra samme forskergruppe er tidligere vist, at opkoncentrering på Empore disk kan sammenlignes med biokoncentration /10/.

Fisk

I NOVA 2003 programmet anbefales skrubbe, ålekvabbe, sild og rødspætte som moniteringsarter, men der findes endnu ingen sammenlignende studier med PAI’er og disse arter. De fleste forsøg med sammenligninger mellem PAI og fisk er udført med de typiske test fisk som "fathead minnow" eller ørredarter. Huckins et al. /106/ har sammenlignet optagelsen af PCB i ørred Salmo trutta og SPMD. Der kunne være op til 6 gange forskel i optagelsesraten for SPMD’er, mens optagelsesraten i fiskearter kan variere op til 250 gange. En sammenligning med guldfisk (Carassius auratus) /64/ viste, at optagelsesraten for SPMD og fisk var sammenlignelige for nitrosaminer, og at SPMD nettooptag var højere end fisks, sandsynligvis pga. manglende nedbrydning i SPMD. Mønsteret for optag af organochloriner var det samme i demersale fisk og SPMD’er i både vand og sediment i den forurenede Fraser River i Canada /92/. Både for fisk (Salmo trutta) og SPMD’er var sammenhængen mellem optagelsesrate og logKow for PCB’er lineær op til logKow på seks, hvorefter den aftog /102/. Størstedelen af linearitetstabet kunne dog forklares med tab af tilgængelighed af PCB’er gennem sorption til opløst organisk stof i vandfasen.

Solvent-fyldte dialyseslanger har også været testet i laboratoriet ved sammenligning med akkumulationen af PCB og DDT i fisk /57/. Opkoncentreringsfaktoren var dog kun omkring 100 for disse stærkt hydrofobe stoffer i PAI’en (log Kow er > 6 for DDT og 4-8 for PCB’er).

Muslinger

Muslinger er de mest anvendte organismer til overvågning. Der er en række artikler om sammenligninger af SPMD med muslinger /40/, /77/, /107/, /108/, blandt andet fordi der i USA har været stor interesse for alternativer til de organismer der anvendes i det amerikanske "Mussel watch programme". Der er dog også i Europa lavet undersøgelser i forbindelse med overvågningsprogrammer, hvor der normalt anvendes muslinger /52/, og det er vist at der optages PAH’er direkte fra vandfasen til SPMD, mens muslinger optager fra vand og især fra partikler /109/. Generelt er optagelsesmønsteret for stofgrupper ens i muslinger og SPMD’er. I /106/ er der lavet en sammenligning af SPMD både med østers (Crassostrea gigas) og med blåmuslinger (Mytilus edulis). Optagelsesraten for østers var 50-100% af optagelsensraten for PCB i SPMD i laboratorieforsøg. Der er dog ofte en tendens til at SPMD’er indeholder relativt mere af de stoffer som kan metabolisres i muslingerne, men der er også eksempler på mere "uforklarlige" mønstre. I en finsk undersøgelse /52/ optog kun muslingerne chlorphenoler, mens kun SPMD’er optog chloranisoler og -veratroler. I feltforsøg i Nordsøen var der op til 10-gange højere akkumulering af PAH’er i SPMD’er end i muslinger formodentlig pga. udskillelse af PAH’er i muslingerne /108/.

Solvent-fyldte dialyseslanger har også været anvendt i sammenligning med akkumulationen af organochloriner i blåmuslinger /58/, men viste betydelige forskelle.

Andre organismer

Akkumulationen af organochloriner i krebsdyr (Gammarus pulex) er blevet sammenlignet med solvent-fyldte dialyseslanger /6/. Der var ca. 100 gange større akkumulering i Gammarus end i solvent-fyldte dialyseslanger i løbet af forsøgsperioden, hvilket muligvis kan tilskrives et ringe overflade/volumen forhold for PAI’en.

Opsamlingen af miljøfremmede stoffer på Empore disks rapporteres at kunne sammenlignes med biokoncentrering /10/ og "total body residues" /73/, og bør derfor også kunne anvendes til evaluering af bioakkumulering generelt, men metoden er endnu for ny og ikke afprøvet på biota.

SPMD’er og organismer indeholder ikke lige meget fedt, det er ikke samme type fedt, og de har ikke samme overflade-volumen forhold. Lipidnormalisering kan derfor føre til sammenligning af to koncentrationer på forskellige dele af optagelseskurven, hvis der ikke er demonstreret ligevægt. Det anbefales derfor i /106/, at hvis sammneligning ønskes anvendes hel-SPMD data (membran + lipid) og biota vådvægtdata.

8.5.1 Vurdering for biota

De fleste PAI’er er designet til at måle vandkoncentration, og anvendes derfor ikke under ligevægtsbetingelser, som det er situationen ved sammenligning med bioakkumulering/biokoncentrering. Simple og lettilgængelig metoder, som solvent-fyldte dialyseslanger, opkoncentrerer for lidt af typiske fedtopløselige stoffer og kan ikke anvendes kvantitativt.

SPMD’er

SPMD’er har et favorabelt overflade-volumen forhold og har opkoncentreringsfaktorer for miljøfremmede stoffer tæt på de biologiske, men er ikke direkte sammenlignelige med muslinger eller fisk før ligevægt nærmer sig. Når SPMD’en er nær ligevægt vil der typisk være en svag overrepræsentation af metaboliserbare stoffer i forhold til biologiske koncentrationer. Stærkt lipofile stoffer er lang tid (>60 dage) om at gå i ligevægt i SPMD’er. Med den nuværende viden kan de anvendes semi-kvantitativt, men optagelsesrater kan sammenlignes. SPMD’er er ikke påvirket af biologisk variation.

8.6 Sediment

Den overordnede strategi for indsamling af sedimentprøver i et fjordområde i NOVA 2003 programmet er at indsamle prøver på tre stationer langs en gradient fra en kilde /110/. PAI’er er i princippet velegnede til denne type sammenligninger, og anvendes da også hyppigt med det formål ved eksponering i vandfase.

"Peepers"

Passiv indsamling i sediment har hidtil især været koncentreret omkring uorganiske stoffer som er blevet opsamlet i "peepers". Peepers er små kopper med en membran over åbningen eller beholdere af porøse materialer, som vand og opløste stoffer passerer, og som ikke akkumulerer stofferne til højere koncentration end omgivelserne /4/, /111/. Nogle af disse metoder anvendes i monitering /5/, og der sker stadig ny-udvikling indenfor området /112/. Senest er en peeper med PAI egenskaber blevet lanceret til metaller i sediment /113/.

De relativt små voluminer i almindelige "peepers" forhindrer dog anvendelse generelt til miljøfremmede stoffer – det er simpelthen for lidt til en ekstraktion og analyse. Hertil kommer nogle vanskeligheder med at "oversætte" data fra PAI’er til porevandskoncentration, da porevandsvolumet omkring en PAI muligvis vil blive "tømt" for miljøfremmed stof hurtigere end frigivelsen fra partikler og diffusionshastigheden i porevandet kan "fylde op igen". En ligevægt i en PAI i sediment kan derfor være en pseudo-ligevægt.

SPMD i sediment

Huckins et al. /22/ målte akkumulering i SPMD for modelstoffer fra grupperne PAH, organochlorerede pesticider og PCB på 10.900 til 42.500 i forhold til porevandsfasen. Efter 28 dage var fordelingskoefficienten til SPMD mellem 25 og 89% af fordelingskoeffcienten til organisk kulstof i sedimentet. Målt i forhold til indholdet i SPMD lipidfasen opnås kun 10-42%, og forfatterne konkluderer at længere tid kræves for at opnå ligevægt. I et resuspensionsforsøg var optagelsen af miljøfremmede stoffer dog hurtigere og tilnærmet ligevægt blev opnået på 1-4 uger, dog ikke for tunge PAH’er /114/. Koncentrationen af polychlorerede dioxiner og furaner steg også fortsat i SPMD’er ved et 62 dages in situ forsøg i Fraser River, Canada, hvorimod koncentrationen af sumPCB tilsyneladende nærmede sig ligevægt /92/.

SPMD’er optager ikke pyren (en PAH), og formodentlig heller ikke andre miljøfremmede stoffer, fra det partikulære materiale i sedimentet, men fra den frit opløste koncentration af pyren i porevandet /115/. I dette forsøg med danske sedimenter opnås en tilnærmet (pseudo) ligevægt for pyren i SPMD i løbet af 30-40 dage. Koncentrationen af pyren i porevandet kan beregnes indenfor en faktor 2-5 baseret på SPMD koncentrationen, hvis der anvendes initielle optagelsesrater (7 dage) som grundlag.

SPMD’er er også blevet eksponeret i sediment sammen med en række andre PAI-lignende frembringelser med det formål at undersøge deres evne til afgiftning af forurenede sedimenter /116/ og /117/.

I den anden metode som har været anvendt i sediment, solvent-fyldte dialyseslanger, indstiller der sig tilsyneladende også en (pseudo-)ligevægt med modelstofferne PCB /79/ og TBT /90/. Der er flere metoder, som har været anvendt i jord til PCB’er /76/, /16/ og pesticider /15/, og som derfor sandsynligvis også kan anvendes i sedimenter.

8.6.1 Vurdering for sediment

PAI’er er primært anvendelige til kvalitative og semi-kvantitative formål i sedimenter, hvor sammenligninger mellem stationer eller indsamlingstidspunkter er relevante. Der er ikke beskrevet beregningsmetoder til estimering af bioakkumulation fra sediment, men potentialet for bioakkumulering fra porevand i sediment kan estimeres med SPMD’er. Beregning af porevandskoncentrationer af miljøfremmede stoffer er mulig, men skal sandsynligvis gennemføres med initielle rater for optag som grundlag for vandkoncentrationen. Anvendelsesområdet i sediment er ikke veludviklet.

8.7 Kvalitetssikring, præcision og nøjagtighed

Kvalitetssikring

Kvalitetssikring af længerevarende passiv indsamling er for alle metode muligt på det overordnede niveau, hvor integriteten af PAI’en og de ydre eksponeringsforhold tjekkes med samme formål som man ville undersøge muslinger eller en automatisk prøveindsamler:

  • Er PAI’en hel, er der tab af solvent o.lign.
  • Er der voldsom begroning på, har strøm og andre forhold ændret sig under eksponeringen.

Hvis eksponeringen tjener et screeningsformål – "forekomst eller ej" - vil denne del være fyldestgørende. Den kvalitetssikring som ønskes, når der er tale om bestemmelse af TVG eller andre kvantitative formål, er mulig for flere af de passive metoder. Der er dog kun for enkelte (SPMD og SPME) beskrevet og gennemført praktiske efterprøvninger.

Der kan bruges stoffer (Permeability Reference Compound, PRC), som tilsættes PAI’en inden eksponering og anvendes til korrigering af effekten af begroning på indsamleren, eller tab ved tilbage-diffusion til mediet under langvarig eksponering, f.eks. /26/.

Der har været afholdt en slags ringtest (Round Robin Trial) for tre typer af "Passive Sampler" /18/, hvor PAI’en blev afprøvet i feltsituationer i flere lande. Projektet financieres af EU, men der foreligger endnu ikke resultater eller yderligere oplysninger på denne indsamler, som er genstand for en patentansøgning og derfor ikke publiceres i detaljer /118/.

Præcision

Præcision er metodens evne til at reproducere resultater, dvs. at en metode med høj præcision rammer næsten samme værdi hver gang. Dette kan udtrykkes ved den relative standardafvigelse (RSD), 95% konfidensinterval e. lign. I de fleste undersøgelser er det RSD som er givet for afvigelsen mellem flere replikater, og den kan ligge fra nogle få procent til 50-60 % i metoder som i øvrigt er relevante for kvantitative formål. De identificerede data er præsenteret i Tabel 8.1 med angivelse af, hvilket formål undersøgelsen havde da det ikke er ligegyldigt om det var en simpel screening eller en omhyggelig måling af koncentrationen.

Tabel 8.1
Typiske relative standardafvigelser for PAI metoder, som har været anvendt til kvantitative formål.

Typical relative standard variations for passive accumulating samplers used for quantitative purposes.

Metode Parameter Stoffer RSD % Reference
SPMD Koncentration PAH’er 14 – 56a /85/
  Optagelsesrate PAH’er 3 - 11 /24/
  Koncentration Dioxiner & furaner 5 /54/
  Beregnet koncentration i vand Pesticider 1,9 – 4,7 /60/
  Lipid-vand koefficient Chlorphenoler 5,2 – 14,9 /83/
  Optagelsesrate konstant Chlorphenoler 10,2 – 28,9 /83/
  Optagelsesrate i felt PCB’er 21 – 55b /64/
  Lipid-vand koefficient Pesticider 21,7 – 31,0 /60/
  Optagelsesrate
konstant
Pesticider 31,4 – 44,8 /60/
  Replikate
feltmålinger
Organochlorerede pesticider Lavest

Højst

1 – 18

28 - 72

/119/
Solvent-fyldte dialyseslanger Replikate
feltmålinger
Organotin 30-50 /90/
Passiv indsamling via gasfase Permeation coefficient Chlorerede monoaromater og nitroforbindelser 1,6 – 8,8 /19/
PSD (estuarie) Koncentration Chlordan og dieldrin 23-49c /17/
SPME (ikke in situ) Koncentration Phenol, benzen, toluen og p-xylen 4,6-5,6 /67/
  Koncentration Parathion 0,8 - 5,4 /21/
  Koncentration Toluen 4,9 - 11,2 /94/

aOpgivet som "relative percent difference"; b Opgivet som "variance"; c baseret på 95% konfidensinterval

Nøjagtighed

En metodes nøjagtighed viser hvor tæt den er i stand til at ramme den "sande" værdi, som kan være kendt på anden vis, f.eks. målt med en anden metode eller fundet i ringtest. Der er ikke publiceret ringtest for PAI metoder endnu. Der har dog været upublicerede ringtest aktiviteter for "Passive Sampler" /18/.

I NOVA 2003 programmets "Teknisk anvisning for marin overvågning" (biota) /103/ angives det at "resultater i præstationprøvninger skal ligge inden for "den sande værdi" ± 25% som acceptabelt resultat. Undtagelsesvis kan afvigelser op til 37,5% fra "den sande værdi" accepteres".

Målt som genfundet intern standard (spike) i SPMD’er var nøjagtigheden for genfindingen af en række PCB’er og chlorerede pesticider mellem 60 og 103 % i SPMD, og for PAH’er mellem 63% (acenaphthylen) og 82% (fluoranthen) i /85/, og mellem 44% (chrysen) og 120% (naphathalen) i /87/. Under eksponeringstider op til 64 dage var den laveste genfinding af pyren og benz(a)anthracen 48 og 46%, og den højeste 76 og 74% efter udsætning i vandløb /86/. For. En metode, som er baseret på passiv indsamling via gasfase, har en nøjagtighed på 91-110% overfor en række chlor- og nitroforbindelser /19/.

8.7.1 Vurdering af kvalitetssikring

De få data for PAI’er der findes på dette område er fra SPMD. Variationen mellem replikater for SPMD’er afhænger af stoffet (mere vandopløselige stoffer har højere variation). Den relative standard afvigelse svinger mellem <5% op til 50%. PAI’er kan kvalitetssikres med interne standarder som måler permeabiliteten af membranen under eksponering. Det er afprøvet på SPMD, men har ikke fundet generel anvendelse endnu. Der er grund til at tro, at SPMD’er kan overholde NOVA 2003 programmets mål for præcision og nøjagtighed for de hydrofobe stoffer. For stærkt hydrofobe stoffer kan SPMD’er muligvis bidrage med lavere detektionsgrænser.

8.8 Omkostninger

I disse overslag på priser er der udelukkende medtaget SPMD priser, som er den eneste metode der er kommercielt tilgængelig. Omtrentlige priser på SPMD’er og udstyr er:

  • SPMD i standardstørrelse kr. 400,-
  • Enkelt holder til feltbrug, leje kr. 100,-/prøvetagningsmåned
  • Bur inkl. 5 holdere, leje 1000,-/prøvetagningsmåned

Disse priser kan sandsynligvis forhandles når der indkøbes større partier. I Holland er der parallelimporteret polyethylenmateriale og startet en lokal produktion af SPMD. For at gøre beregning af priser mere realistisk er der indregnet en analysepris på 4.000 kr. pr. prøve for GC-MS screening. Denne pris vil naturligvis ændres afhængig af de valgte stoffer.

Kvantitativ monitering af vandkoncentration

Indsamlingen af en SPMD-prøve til beregning af vandkoncentration kræver naturligvis en SPMD, men også en holder til feltbrug, hvor SPMD kan monteres. Holderen kan produceres lokalt og genbruges, her er der dog regnet med en udgift til leje.

Tabel 8.1

Overslagspris på overvågning med SPMD (pr. prøve)

Approximate prices on monitoring with SPMD (for one sample)

Aktivitet Specificering Pris
Prøvetager 1 SPMD

400

Holder til feltbrug Leje i en måned

100

Udsætning og indsamling Forskellig efter omstændigheder

Variabel

Analyse F. eks. GS-MS

4.000

Samlet pris  

4.500

Der er knyttet et oprensningstrin til den nuværende SPMD-metode (passiv dialyse og gelpermeering), som formodes at svare til ekstraktion og oprensning af konventionelle vandprøver. Det er derfor ikke regnet som en omkostning i forbindelse med analyse. I forhold til konventionel indsamling af vandprøver er der en tidsmæssigt adskilt udsætning og indhentning af prøvetager. Denne omkostning er naturligvis afhængig af om prøvestationen er i åbent farvand eller i en lille lokal bæk, og måske især om der tages prøver på en station, som jævnlig besøges, således at PAI røgtning kan kombineres med andre aktiviteter. Den samlede belastning af mandskab og materiel ved anvendelse af PAI’er behøver derfor ikke at stige eller stiger kun ganske lidt. Der gøres opmærksom på, at nogle af de stoffer som ikke er med i NOVA 2003 i vandfasen, men kun i sediment/biota, sandsynligvis vil kunne moniteres med SPMD, f.eks. PAH’er, PCB’er og chlorerede pesticider, samt eventuelt pyrethroider, bromerede biphenylethere og dioxiner/furaner.

Automatisk prøvetagning i vandløb m.m.

Der er ikke krav om anvendelse af automatisk prøvetager i overvågningsprgrammet for ferskvand (strategi V og VI) /104/, som der er det til prøvetagning ved punktkilder /99/. PAI’er vil have en fordel fremfor automatiske prøvetagere, fordi inspektion af automatisk prøvetagningsudstyr ofte er en tung post på budgettet. Der er ofte også kun et begrænset antal automatiske prøvetagere til rådighed, og der kan kun vanskeligt gennemføres overvågning på flere end to-tre lokaliteter samtidig. PAI’er er væsentlig billigere at anskaffe og kræver langt mindre intensiv inspektion.

Hvis der er behov for automatisk flowmåling som supplement til den tidsproportionale indsamling med PAI’er vil inspektionsture muligvis skulle inkluderes. Det afhænger dog af, hvor automatisk (on-line) udstyret er.

I forhold til overvågning i dræn og lignende med ujævn vandføring kan SPMD’er anvendes som screeningskontrol på udledningen. Hvis SPMD efter eksponering på lokaliteten udskiftes f.eks. en gang per måned, vil der kunne gennemføres en overvågning for ca. 6.000 kr. til SPMD materialer plus analyser (48.000 kr.) eller i alt ca. 54.000 kr. for et helt år.

Alternativ for monitering af muslinger

NOVA 2003 programmets tekniske anvisning for det marine område foreskriver monitering med muslinger på:

  • tre lokaliteter i en gradient og med
  • tre prøver på hver lokalitet.

Det anslås, at der vil blive tale om en SPMD per station. Det vil sige 9 SPMD, og hvis der medtages blindprøve anvendes 10 SPMD’er (Tabel 8.2). Der gøres opmærksom på, at koncentrationen i en SPMD ikke umiddelbart er kvantitativt sammenlignelig med biokoncentrationen i muslinger, så længe der ikke er indtrådt ligevægt. Hvis den generelle akkumuleringsfaktor for stoffet er kendt kan der beregnes bioakkumulation via koncentrationen i vandfasen, også under lineære optagelsesbetingelser i PAI’en.

Tabel 8.2

Overslagspris på indsamling af 10 prøver med SPMD og analyse af miljøfremmede stoffer i følge NOVA 2003.

Approximate price on collection of 10 samples with SPMDs and analysis of anthropogenic substances according to NOVA 2003.

Aktivitet Specificering

Pris (kr.)

Prøvetager 10 SPMD

4.000

Holder til feltbrug Leje i en måned

1.000

Udsætning og indsamling Forskellig efter omstændigheder

Variabel

Analyse F. eks. GS-MS

40.000

Samlet pris  

45.000

Den mest markante udgift er analyseprisen, som er sat uændret sammenlignet med muslingeprøver. SPMD er dog som analysekemisk matrice betydeligt simplere end biologisk materiale, og det er muligt prisen for oprensningsprocedurer vil ændres. På længere sigt vil en investering i SPMD-holdere og bøjer vil være krævet, ligesom der oprindeligt er investeret i trekantskrab til muslingeindsamling. En del af det nødvendige udstyr til afmærkning m.m. findes i forvejen hos amtslige myndigheder. Det kan være afgørende for omkostningerne om hvorledes udgift til sejlads med miljøskib medregnes; f.eks om indsamling/udsætning kombineres med anden overvågningssejlads så den samlede belastning af mandskab og materiel ikke stiger. I øvrigt er forbehandling og ekstraktion af SPMD mindre arbejdskrævende end for muslinger og der skal ikke måles lipidindhold, ligesom analyseprøven typisk kræver færre oprensningstrin. Dette forhold kan betyde priser som kan gøre det økonomisk attraktivt at anvende SPMD’er eller andre PAI’er fremfor muslinger eller biologisk materiale.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]