[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Brancheanalyse af miljømæssige forhold i træ- og møbelindustrien 

Forord

Arbejdet med miljøindsatsen har tidligere været målrettet mod reduktion af forureninger fra både den producerende industri og bortskaffelsesindustrien. Resultatet har for disse indsatsområder på mange måder været positivt.

Samtidigt med dette har den materielle levestandard og derved forbruget af produkter, ressoucer og energi i den industrialiserede verden været markant stigende.

Hvor denne miljøindsats har resulteret i reducerede belastninger fra blandt andet industrielle spildevandsudledninger, har forbruget af produkter, energi og dermed også produktionen af affald været stigende.

I erkendelse af dette har man nu flyttet fokus fra processer og enkeltudledninger til en målrettet indsats mod den samlede belastning fra industriprodukters livsforløb.

Denne ændrede fokus kaldes for den "produktorienterede miljøindsats".

Brancheprojekt for træ- og møbelindustrien - miljømæssige forhold i alle faser af træ- og møbelprodukters livscyklus - har til formål at analysere status for miljøindsatsen og forslag til fremtidig indsats på væsentlige områder. Herunder har formålet været at

  • give en vurdering af UMIP-metodens (UMIP = Udvikling af Miljøvenlige Industri Produkter) resultater i forhold til træ- og møbelindustrien
  • etablere det nødvendige datagrundlag på brancheområdet rettet mod produktudviklingsarbejde
  • formidle udviklede værktøjer og videngrundlag til branchen.

Projektets arbejdsmetoder ud over UMIP-metoden er baseret på den model for brancheanalyse, der er udviklet i renere teknologiprojekter for byggevareindustrien.

Projektets resultater baserer sig på dels en overordnet beskrivelse af branchen og dens miljømæssige forhold, dels på en detaljeret kortlægning af udvalgte, typiske produkters miljøpåvirkninger fra vugge til grav som grundlag for egentlige miljøvurderinger - som del af en produktorienteret miljøindsats.

Projektet henvender sig først og fremmest til produktudviklere, producenter, materiale- og udstyrsleverandører til træ- og møbelbranchen samt myndigheder. Sekundært er datamaterialet rettet mod LCA-praktikere.

Projektet har indledningsvist kortlagt branchen, baseret på tilgængelige data fra Danmarks Statistik og andre kilder. Brancheprofilerne danner grundlag for udpegning af de vigtigste delbrancher og produktområder, som den detaljerede kortlægning har beskæftiget sig med.

Dataindsamlings- og miljøvurderingsdelen af projektet er baseret på UMIP-metoden. Vurdering af branchens miljøforhold er belyst både ved en beskrivelse af de indsamlede data i UMIP-dataformat samt ved miljøvurdering af tre træbaserede produkter: En stol, et bord og et vindue.

Projektets styre- og følgegruppe har bestået af følgende medlemmer:

Mariane Hounum, Miljøstyrelsen (formand)
Lars Elkjær Nielsen, Byggeriets Arbejdsgivere
Anette Hastrup, Træets Arbejdsgiverforenings Miljøudvalg
John Bredvig, Træets Arbejdsgiverforening
Keld Korsager, Foreningen Dansk Møbelindustri
Per Nielsen, Institut for Produktudvikling, DTU
Jakob U. Christiansen, Direktoratet for Arbejdstilsynet
Lennart Sørensen, Forbundet Træ-Industri-Byg
Joakim Lassen, RAMBØLL
Lone Møller, Foreningen for Danmarks farve- og lakindustri/Akzo Nobel Industriel
Coatings A/S
Jan Søndergaard, Dansk Skovforening
Chita Christensen, Energistyrelsen
Jens Eisling, By- og Boligministeriet
Claus Egeris Nielsen, Forbrugerstyrelsen
Palle M. Sørensen, Erhvervsfremme Styrelsen
Marianne Fox, Teknologisk Institut, Træteknik
Christian Kofod, Teknologisk Institut, Træteknik (intern reviewer)
Knud Erik Kvist, Teknologisk Institut, Træteknik (projektleder)

Brancheanalysen bygger på arbejdsdokumenter og viden indsamlet fra en lang række virksomheder, institutioner og enkeltpersoner bl.a.:
Niels Frees, Institut for Produktudvikling, DTU
Rådgiver Kjeld Bülow, Taastrup
Jørgen Baadsgaard-Jensen, Teknologisk Institut, Træteknik
Haslev Møbelsnedkeri A/S
MH Stålmøbler A/S, Junckers Industrier A/S
Novopan A/S
Akzo Nobel Casco Products

- samt mange flere, som vi herved retter en stor tak til.

Energihandlingsplaner, energistyring og miljøstyring bliver mere og mere udbredt som løsningsmodeller i branchen. Brancheanalysens resultater, koblet med en produktorienteret miljøpolitik, vil yde et væsentligt bidrag til at nedsætte branchens fremtidige samlede miljøbelastning.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]