[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Brancheanalyse af miljømæssige forhold i træ- og møbelindustrien 

1. Indledning

1.1 Projektformål
1.2 Afgrænsning

1.1 Projektformål

Nærværende projekt har haft til formål at analysere de miljømæssige forhold i alle faser af træ- og møbelprodukters livscyklus herunder:

  • Beskrive den samlede branche og dens produkter.
  • Foretage miljøvurdering, der belyser forskelle i miljøbelastning for en række udvalgte produkter, der skal repræsentere hele træ- og møbelbranchen.
  • Etablere et nødvendigt datagrundlag på møbelområdet for inddragelse af miljøforhold i produktudviklingen og udarbejdelse af miljømæssig produktinformation til offentlige og private forbrugere.
  • Formidle udviklede værktøjer herunder videngrundlag til branchen - UMIP-metoden og resultater fra tidligere projekter i træ- og møbelindustrien.
  • Sikre, at projektets resultater bliver rettet mod anvendelse i UMIP- projektets værktøjer, samt at disse kan bidrage til branchekonklusioner om indsatsen vedrørende renere teknologi og prioritering af den miljømæssige indsats på virksomhedsniveau.
  • Gennemføre en workshop til koordinering af renere teknologiprojekter på området.

Projektet er udarbejdet med støtte fra Rådet for genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

1.2 Afgrænsning

Projektet har taget udgangspunkt i den model for brancheanalyse, der er udviklet i renere teknologiprojekter inden for byggeindustrien (Miljøstyrelsen, 1995). Projektet fik ved bevilling af projektmidler en drejning mod indsamling af data til brug af UMIP-metoden med tilhørende database og PC-værktøj. Dette bliver demonstreret i projektets praktiske produkteksempler (afsnit 9, 10 og 11) og forventes at bidrage til større anvendelighed i branchen.

Dataindsamlingen har taget udgangspunkt i danske forhold, dvs. dansk industri og danske leverandører af råvarer og hjælpematerialer. Desuden er tidligere udførte projekter med relevans til træ- og møbelindustrien inddraget - med enkelte undtagelser, afstemt efter tilgængelighed og væsentlighed for branchens miljømæssige betydning.

Træ fra tropiske skove udgør som råvare kun mindre end 3% af det træ og de træbaserede produkter, der bruges i Danmark. Import af denne råvare er derfor ikke omfattet af dette projekt. Derimod er import af nordisk nåletræ omfattet, da stort set alt nåletræ anvendt i den danske træ- og møbelindustri stammer fra de øvrige nordiske lande. Data fra dansk løvtræ indgår.

Arbejdsmiljø indgår ikke i projektet, da projektets drejning over mod UMIP-metoden vil give en skæv fremstilling af arbejdsmiljøproblemerne i denne branche, mens projektets oprindelige udgangspunkt ("brancheanalysemetoden") vil give en løsrevet og overfladisk beskrivelse. Væsentlige arbejdsmiljøaspekter, som anbefales inddraget i LCA-arbejdet, samt henvisninger til relevante udgivelser på området, er beskrevet i bilag D.

Miljøvurderingerne i denne rapport baseres på UMIP-metoden, (Wenzel et al. 1996), som generelt er i overensstemmelse med internationale principper for livscyklusvurderinger (SETAC og ISO). Livscyklusvurderinger dækker bl.a. forbrug af ressourcer og energi samt emissioner gennem produktets samlede livsforløb.

Til belysning af branchens miljøpåvirkninger og brugen af indsamlede data er udvalgt en række typiske produkter, som materiale- og procesmæssigt dækker branchen som helhed:

  • En stol med sæde og ryg af faconspændt finér og stel af metal
  • Et bord af massivt træ
  • Et vindue af nåletræ.

Miljøpåvirkning fra opbevaringsmøbler såsom reoler er dokumenteret i det parallelle projekt "Miljøvurdering og udvikling af et reolsystem" (Miljøstyrelsen, 1998).
Projektet har været gennemført i tæt samarbejde med dette projekt.

Produktion af tekstiler og polsterproduktion indgår ikke i projektet. Miljødata til brug for miljøvurderinger for tekstilmaterialer indsamles i et igangværende projekt (Miljøstyrelsen, 2000).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]