Efteruddannelse om grønne indkøb 

Forord

I efteråret 1998 indgik de kommunale organisationer samt København og Frederiksberg kommuner en aftale med Miljø- og Energiministeriet om gennemførelsen af miljø- og energibevidste indkøb i den offentlige sektor. Til implementeringen af aftalen er der nedsat "Koordinationsgruppen for offentlige grønne indkøb"

Koordinationsgruppen har som overordnet målsætning anbefalet, at
alle centrale som decentrale indkøbere i staten inden udgangen af 2001 har modtaget relevant efteruddannelse inden for grønne indkøb
alle indkøbere i amter og kommuner inden udgangen af 2001 har modtaget relevant information om grønne indkøb fx tilbud om efteruddannelse.

Forskellige undersøgelser har vist, at en afgørende forudsætning for at få gennemført grønne indkøb er, at alle aktørerne har den fornødne viden, og at der løbende sker en holdningsbearbejdning.

Siden 1991 har der været gennemført kurser om grønne indkøb, men der findes ikke et samlet overblik over kursernes antal, indhold eller målgrupper. Endvidere er der ikke foretaget undersøgelser af behovet for kompetenceudvikling hos indkøbere i forhold til grønne indkøb.

Dette projekt har til formål at skabe klarhed og give et overblik over:

  1. En afgrænsning og definition af målgruppen af offentlige indkøbere, som efteruddannelsestilbudene inden for grønne indkøb bør rettes mod.
  2. Hvilke kursustilbud inden for grønne indkøb der har været udbudt og udbydes i dag, hvilket indhold de har, samt til hvilke målgrupper de rettes.
  3. Hvilken viden der er blandt indkøbere i det offentlige om grønne indkøb, samt deres behov for efteruddannelse inden for grønne indkøb
  4. En skitse til mulige efteruddannelsesområder for offentlige indkøbere, baseret på analysen af deres behov for efteruddannelse.

Til belysning af ovenstående problemstillinger er der lavet en afgrænsning og definition af målgrupperne på baggrund af erfaringer om indsatsen for grønne indkøb.

Der er foretaget en kortlægning og registrering af tidligere og nuværende kurser gennem kontakt til relevante aktører; bl.a. centrale organisationer, kommuner, amter, uddannelsesinstitutioner og konsulentfirmaer.

Desuden er der gennemført kvalitative telefoninterview med 38 indkøbere, som har medvirket til at belyse behovet for efteruddannelse inden for grønne indkøb.

Endelig er der udarbejdet et forslag til efteruddannelsesinitiativer for de forskellige målgrupper.

Projektet er gennemført af Center for Alternativ Samfundsanalyse ved Lis Husmer, Mette Lise Jensen, Stig Yding Sørensen og Sanne Ipsen.

Projektet er fulgt af en arbejdsgruppe bestående af Katrine Bom Hansen og Mette Mikkelsen fra Miljøstyrelsen, Hanne Lylov Nielsen fra Kommunernes Landsforening, Jens Peter Bjerg fra Amtsrådsforeningen, Ernst Duelund og Lene Mårtenson fra Københavns Kommune, Gert Andersen fra Frederiksberg Kommune og Suzanne Mikkelsen fra Energistyrelsen.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen.