Varedistribuering i Århus City

Sammenfatning

Dataindsamling
Interessenter
Følgevirkninger
Væsentligste problemstillinger
Virkemidler
Løsningsforslag

De trafikskabte problemer i danske byområder bliver stadig større på grund af den voksende biltrafik. Varetransporten i byerne udgør en væsentlig del af biltrafikken og dermed af den samlede miljøbelastning. Flere analyser har vist, at en stor del af varetransporten i bymidterne ikke er effektiv, hvilket medfører et stort potentiale for en effektivisering.

Dataindsamling

På denne baggrund har Århus Kommune med støtte fra Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt gennemført et projekt, der skulle kortlægge vareleveringen til enkelte afgrænsede områder i detaljer og opstille løsningsforslag til en effektivisering.

Kortlægningen af vareleveringen omfattede en registrering af de fysiske forhold, en nummerskrivningsanalyse, en interviewundersøgelse med chauffører samt en registrering af leverancer pr. butik. Som supplement til disse undersøgelser på gadeniveau blev der gennemført en interviewanalyse med vareafsendere, distributører og butikker.

Et af de mest markante resultater af undersøgelserne var, at der er en meget stor overkapacitet i forhold til de godsmængder, der transporteres. I analyseområderne blev der leveret 13,6 tons gods pr. dag, og hertil benyttes 333 lastbiler med en samlet tonnage på 2000 tons. Teoretisk set kunne godset leveres med blot 16 små lastbiler.

Interessenter

Cityområdet i en større by er karakteriseret ved, at mange mennesker og mange aktiviteter er samlet på et lille areal. Der er butikker, restauranter og andre funktioner, som tiltrækker mange kunder, og som har behov for stadige leverancer af varer. Samtidig er det samfundets ønske, at de hermed forbundne trafikale aktiviteter udføres så effektivt som muligt, hvorved bl.a. transportens miljømæssige belastning begrænses.

I det aktuelle projekt er der defineret fire hovedaktører, som alle har en væsentlig interesse i varedistribueringen, nemlig samfundet (nationale myndigheder), byen, distributørerne og butikkerne. Derudover kan der nævnes en række interessenter, som også påvirkes af varedistribueringen, men som ikke har de samme muligheder for at ændre den, f.eks. vareafsendere, chauffører, butikskunder og beboere i cityområdet. Interessenterne har forskellige mål og interesser, så en effektivisering af varedistribueringen kræver samarbejde og fælles forståelse mellem de forskellige grupper af interessenter.

Traditionelt er det vareafsendere og distributører, der arrangerer transporterne, mens butikkerne ikke har nogen egentlig indflydelse på transporten, idet de blot bestiller varer til levering i butikken. Da der er mange leverandører til hver enkelt butik, genereres der også mange transporter til den enkelte butik.

Følgevirkninger

Varedistribueringens væsentligste negative følgevirkninger kan sammenfattes under overskrifterne energiforbrug, miljøkonsekvenser og økonomi. Disse er direkte rettet mod de ovenfor nævnte interessenter.

Herudover er der også en række følgevirkninger med hensyn til blandt andet arbejdsmiljø, sikkerhed og trafikale forhold. Disse følgevirkninger er snarere rettet mod de interessenter, der ikke er direkte aktører i varedistribueringen.

Samfundets primære interesse er det globale miljø, dvs. en reduktion af CO2-udslippet, hvorfor der på nationalt plan er fokus på energiforbruget. Kommunen lægger derimod større vægt på det lokale miljø, mens de øvrige interessenter primært fokuserer på de økonomiske forhold.

Projektet er afgrænset til de primære interessenter, hvilket samtidig medfører et fravalg af øvrige interessenter og/eller følgevirkninger af varedistribueringen.

Væsentligste problemstillinger

De gennemførte analyser af varedistribueringen afdækkede en række forhold, der går ud over varedistribueringens effektivitet.

De væsentligste problemer er:
der anvendes for mange store vare- og lastbiler
vare- og lastbilerne er for dårligt udnyttet
der er megen ulovlig parkering i forbindelse med af og pålæsning
modtageforholdene er dårlige
tidsforbruget pr. stop er stort
tidsrestriktionerne for af- og pålæsning i gågaderne er for snævre

Der er imidlertid også afkræftet nogle fordomme. I modsætning til det forventede er der således tale om nyere biler, tomgangskørslen er beskeden, og bilerne kommer ikke langvejs fra.

Virkemidler

Tidligere undersøgelser om varedistribuering i byer har især fokuseret på distributørerne, idet de foretager transporterne og dermed umiddelbart har de største muligheder for at ændre forholdene.

Det er imidlertid fra distributørernes side blevet fremhævet, at de øvrige interessenter bør spille en mere aktiv rolle i forbindelse med løsningen af problemerne vedrørende godstransport.

De enkelte interessenter har hver især en række virkemidler, som det fremgår af oversigten:

Samfundets virkemidler
Samfundets virkemidler er de virkemidler, der fastlægges på nationalt plan, hvilket bl.a. omfatter national lovgivning og rammer for lokale bestemmelser.

De vigtigste virkemidler er følgende:
lovgivning
beskatningsregler
kørselsafgifter
emissionsnormer
kampagner
støtte til forsøgsprojekter

Byens virkemidler
Byen – her Århus Kommune – har en række virkemidler i form af lokale bestemmelser og planlægning.

I kort form kan byens virkemidler angives som følger:
fysisk udformning af gadearealer
parkeringsforhold
lokale trafikreguleringer
lokale kampagner
forsøgsprojekter
miljøzoner

Distributørernes virkemidler
Distributørerne er den udførende aktør i varedistribueringen, og det er dermed også den gruppe, der har flest virkemidler til rådighed.

Virkemidlerne er:
Transportplanlægning
transportkoordinering
brug af godsterminal
lastbilernes alder
lastbilernes størrelse
efterbehandlingsudstyr
læssegrej og andet hjælpeudstyr
chaufføruddannelse
miljøstyring
alternative transportmidler

Butikkernes virkemidler
Erfaringsmæssigt er butikkerne primært interesseret i at modtage hyppige leverancer, mens de har mindre interesse i selve organiseringen af godstransporten. Det udelukker imidlertid ikke, at butikkerne kan medvirke til at effektivisere godstransporten.

Butikkernes virkemidler er:
forbedring af fysiske modtageforhold
tidligere åbningstid for vare modtagelse / nøgleordning
brug af eksternt lager, f.eks. på en cityvareterminal
fælles varemodtagelse

Løsningsforslag

Hovedkonklusionen af analyserne er, at der kører for mange vare- og lastbiler ind i City set i forhold til godsmængden.

Løsningen er at reducere antallet af biler, samtidig med at godsmængden er uændret, hvilket vil sige, at de enkelte bilers kapacitetsudnyttelse skal forøges. Miljøstyrelsen og Århus Kommune har derfor udvalgt følgende tre konkrete løsningsforslag til opnåelse af dette mål:
etablering af „miljøzone"
koordinering af varedistribuering baseret på frivillighed
udlicitering af varedistribuering

Miljøzone
En miljøzone er et afgrænset geografisk område, hvor der gælder særlige restriktioner med henblik på at reducere trafikkens miljøbelastning. I dette løsningsforslag anbefales en miljøzone, hvor biler over 2 tons kun må køre, hvis de overholder Euro 2-normen, har partikelfilter, har en tilladt totalvægt under 12 tons og har en kapacitetsudnyttelse på mindst 60%.

Ordningen kræver et betydeligt kontrolapparat, men der er gode erfaringer at trække på fra en lignende ordning i København. En miljøzone reducerer antallet af lastbiler i zonen, og dermed opnås en lille forbedring med hensyn til luftforurening.

Frivillig koordinering af varedistribuering
En anden mulighed for at koncentrere godset på færre biler er, at distributører går sammen om fælles transport af varer. Det kan mest hensigtsmæssigt ske ved dannelsen af et selskab, der administrerer varedistribueringen. Selskabets medlemmer er butiksejere og distributører, men ikke kommunen, da det skal drives på kommercielle markedsvilkår.

Tabel 1.  Se her!
Sammenfatning af løsningsforslag

Selskabet etableres som et rent administrationsselskab, der ikke selv ejer biler eller terminaler, men køber ydelser hos de eksisterende virksomheder.

Beregninger fra Transportrådets projekt i Aalborg tyder på, at der kan opnås store reduktioner af godstrafikkens emissioner gennem en frivillig transportkoordinering.

Udlicitering af varedistribuering
Som det tredje og sidste løsningsforslag foreslås at butiksindehaverne går sammen om at udlicitere al varedistribueringen til ét privat selskab, der skal stå for al varetransport til et afgrænset område. En udlicitering kan dog kun ske, hvis der kan opnås aftaler med producenter og grossister om at varerne kan afhentes hos dem. Selskabet skal dermed kunne påtage sig at transportere alle godstyper i miljøvenlige køretøjer, og samtidig skal butikkerne kunne acceptere at få leveret varer i større forsendelser fordelt på færre leverancer.

Visse andre distributører skal dog også kunne få dispensation til at køre i området, f.eks. i forbindelse med hasteforsendelser. Det vurderes at dette løsningsforslag vil have de største miljøeffekter af de tre løsningsforslag.

De tre løsningsforslag er sammenfattet i tabel 1.