Dansk miljøeksport af produkter og rådgivningsydelser inden for affaldssektoren i 1999

Forord

Af miljø- og energiminister Svend Auken

Danmark har altid været i front, når det drejer sig om sikre en miljømæssig optimal håndtering og behandling af affald. Allerede for 30 år siden etablerede Danmark et unikt system for indsamling og behandling af farligt affald.

Som det første land i verden stoppede Danmark deponering af organisk og forbrændingsegnet affald. Energien i affaldet bliver både udnyttet ved forbrænding og bioforgasning. Ved forbrænding bliver så godt som al energi udnyttet. 20% af energien udnyttes til kombineret el- og varmeproduktion - en procentandel, der forventes at stige til 25% i år 2004. Danmark lægger stor vægt på, at håndtering og behandling af affald sker med mindst mulig miljøbelastning og mindst mulig energi- og ressourcetab. Håndteringen af affald skal samtidig foregå uden arbejdsmiljømæssig belastning.

I de kommende år vil Danmark især satse på affaldsforebyggelse. Økonomisk vækst bør ikke nødvendigvis resultere i en stigning i affaldsproduktionen. Den enkelte affaldsfraktion skal behandles, så den belaster miljøet mindst mulig og udnytter det energi- og ressourcepotentiale, som affald har. Den nye danske affaldsstrategi Affald 21 skal sætte dagsordenen for styringen og håndteringen af affald i Danmark i fremtiden. Affald 21 introducerer en række nye initiativer, som vil sikre en endnu bedre og endnu mere effektiv affaldsstyring.

De krav, der stilles til affaldshåndtering og affaldsbehandling, betyder, at der i Danmark er opbygget systemer, anlæg og viden, som kan danne grundlag for eksport på de internationale markeder. I 1999 eksporterede Danmark viden og produkter til affaldssektoren på ca. en halv mia. kr.

Den danske affaldspolitik giver både eksport og et bedre miljø, uden at omkostningerne til bortskaffelse af affald er specielt store i Danmark. Der er derfor ingen tvivl om, at Danmark skal fortsætte den hidtidige linje til gavn for både miljøet og eksporten.