Differentieret tilsyn

1. Indledning

I forbindelse med forhandlingerne om Finansloven for 1999/2000 blev det aftalt mellem forligsparterne, at der skulle foretages en udredning om mulighederne for at etablere en eliteordning for særligt progressive virksomheder. Udredningen skulle redegøre for, om der kunne gennemføres en forenkling og fornyelse af det offentlige kontrolsystem inden for fødevareområdet og miljøområdet, således at virksomheder, der i en årrække har overholdt de krav, myndighederne stiller, kunne fritages for nogle kontrolbesøg eller eventuelt fritages for gebyrer herfor.

Erhvervsministeriets udredning dannede baggrund for et punkt i Finansloven 2000/2001, hvoraf det fremgår, at der skal igangsættes egnede pilotprojekter vedr. en eliteordning for offentlig kontrol af virksomheder inden for miljøområdet.

Den foreliggende rapport er resultatet af en undersøgelse af mulighederne for en eliteordning på miljøområdet, med fokus på myndighedernes miljøtilsyn med forurenende virksomheder. Undersøgelsen er gennemført i perioden marts til november 2000.

Kommissoriet for projektet har været:

- at undersøge hvordan den offentlige kontrol kan gradueres i forhold til virksomhedens efterlevelse af miljøreglerne.
 
- at undersøge i hvilket omfang det er muligt at nedsætte kontrolniveauet over for virksomheder, der i forvejen bliver kontrolleret via en certificering

Mere konkret har projektet skulle afklare

- hvilke gennemsigtige og objektive kriterier, der kan danne udgangspunkt for tilsynsmyndighedernes opdeling af industrivirksomheder ift. deres miljøforhold
  
- hvordan tilsynet kan gradueres iht. denne inddeling af virksomhederne
  
- hvilke konsekvenser ovenstående vil have for henholdsvis industri, tilsyn og miljø
 
- i hvilket omfang en Eliteordning kan baseres på miljøcertificering og hvilke konsekvenser dette vil have for virksomheder og tilsynsmyndigheder.

I rapporten anvendes terminologien "elitevirksomhed". Herved forstås en virksomhed, der systematisk arbejder med at forbedre sine miljøforhold, ikke har problemer med at overholde miljøloven, og er åben og samarbejdsvillig i forhold til miljømyndighederne.

Der har været nedsat en Styregruppe for projektet med repræsentanter fra følgende interessenter:

Miljøstyrelsen

Dansk Industri

Erhvervsfremmestyrelsen v/ DANAK

Kommunernes Landsforening

Amtsrådsforeningen

Københavns Kommune

Foreningen af Miljømedarbejdere i Kommunerne

Det Norske Veritas

Arbejdstilsynet

Miljøstyrelsen har varetaget formandsskabet for projektet ved Gudmund Nielsen, Tilsyns- og Lovkontoret. Projektet er gennemført af PlanMiljø ved Lars Christensen, Ole Busck og Bjørn Bauer.

Hvor intet andet er nævnt, bygger de betragtninger, som fremgår af projektet, på de gennemførte interviews samt på drøftelser med interessenter og i Styregruppen.