Kulbrinter i mellemstore køleanlæg

Lovgivningsmæssigt grundlag

Europa Rådet
Nationale ministerier
Direktivernes indførelse i den nationale lovgivning
Standardiseringsudvalg
Grundlag for CE-mærkning af produkter

For at få en forståelse af de lovgivningsmæssige krav til opbygning af køleanlæg, er det nødvendigt at vide, hvordan den lovgivende struktur er opbygget, og hvordan de enkelte dokumenter relaterer til hinanden.

Europa Rådet

EU-Direktiver: EU formidler EU-lovgivning til medlemsstaterne ved udstedelse af EU-direktiver. Direktiverne har til formål at sikre den frie bevægelighed af varer mellem medlemsstaterne. Direktiverne beskriver derfor de væsentlige krav med hensyn til design, produktion, installation og opstart af udstyret. Drift og vedligehold er omfattet af den nationale lovgivning. Direktiverne implementeres i den nationale lovgivning, f.eks. ved bekendtgørelser. Efter en overgangsperiode erstatter de den tidligere nationale lovgivning.

Nationale ministerier

National lovgivning: Den nationale lovgivning varetages af ministerierne og de underliggende styrelser. Indenfor området indretning af tekniske hjælpemidler formidles lovgivningen til borgerne ved udstedelse af bekendtgørelser. EU-direktiver er derfor først gældende i Danmark, når de er ophøjet til dansk lov ved udstedelse af en ny bekendtgørelse eller ved indføjelse i en eksisterende bekendtgørelse. Det enkelte medlemsland kan i visse sammenhænge indføre skrappere regler eller forbud, f.eks. udfasning af drivhusgasserne.

Direktivernes indførelse i den nationale lovgivning

Direktivernes implementering i national lovgivning følger nedenstående struktur.

Standardiseringsudvalg

Standarder: Standarder har til formål at give en detaljeret beskrivelse af, hvordan man praktisk kan opfylde lovgivningen indenfor det gældende område. Ved harmonisering forstås, at standarden sikrer opfyldelsen af et eller flere direktivers krav. Ikke alle EN-standarder er harmoniserede mod et direktiv. De harmoniserede standarder offentliggøres i EU-tidende og på www.cenorm.be. Harmoniserede standarder er standarder, som er gældende i alle medlemsstaterne.

Væsentlige sikkerhedskrav: Et produkt skal opfylde de relevante væsentlige sikkerhedskrav beskrevet i direktivet. Dette kan gøres ved at benytte de beskrevne væsentlige sikkerhedskrav direkte, eller ved at opfylde dem ved at benytte en harmoniseret standard.

CE-mærkning: Opfylder et produkt de harmoniserede standarder eller opfylder det de væsentlige sikkerhedskrav, der er beskrevet i EU-direktiverne, som er omfattet af direktivet for indretning af tekniske hjælpemidler, kan man påføre produktet et CE-mærke, som giver uhindret adgang til anvendelse af produktet i EU og enkelte andre lande, som har tilsluttet sig konventionen.

Generel lovgivning for konstruktion af køleanlæg

Overordnet skal køleanlægget følge kravene beskrevet i EU´s Maskindirektiv, Trykudstyrsdirektivet, Lavspændingsdirektivet og EMC-direktivet. ATEX-direktivet skal også benyttes, når konstruktionen omfatter brændbare kølemidler. Er udstyret i overensstemmelse med disse direktiver, vil man have grundlaget for en CE-mærkning på plads.

Grundlag for CE-mærkning af produkter

CE-mærkning betyder, at produktet er konstrueret og produceret i overensstemmelse med de direktiver, som produktet er omfattet af. For køleanlæg med kulbrinter vil det sige, at følgende direktiver skal opfyldes:

Direktiver implementeret i dansk lovgivning ved følgende bekendtgørelser:

Direktiv Implementeret ved bekendtgørelse:
Trykudstyrsdirektivet 97/23/EF af 29. maj 1997 Arbejdstilsynets Bekendtgørelse nr. 743 af 23. september 1999
Maskindirektivet nr. 89/392/EF ændret ved direktiv nr. 91/368 og direktiv 93/44 og direktiv nr. 93/68/EØF Arbejdstilsynets Bekendtgørelse nr. 561 af 24. juni 1994. Ændret ved bekendtgørelse nr. 669 af 7. august 1995
Lavspændingsdirektivet nr. 73/23/EØF Boligministeriets Bekendtgørelse nr. 797 af 30. august 1994
EMC-direktivet nr. 89/335/EØF af 3. maj 1989 Kommunikationsministerens Bekendtgørelse nr. 796 af 5. december 1991
ATEX-direktivet nr. 94/9/EF Arbejdstilsynets Bekendtgørelse nr. 696 af 18. august 1995
ATEX-direktivet nr. 1999/92/EF