Risikovurdering ved anvendelse af vandingskanoner til udspredning af gylle fortyndet med vand 

1. Indledning

I forbindelse med øget recirkulering af organisk materiale og næringsstoffer fra byer og landbrug til jorden er der udviklet en metode til udbringning af gylle fortyndet med vand via vandingskanoner.

Der er udført forsøg ved Landbrugets Rådgivningscenter (LRC, 1997), som har vist at der ved anvendelse af metoden kan forventes et plantekvælstofoptag der meget nær svarer til gyllens ammoniumindhold. Dette skyldes at den fortyndede gylle hurtigt trænger ned i jorden (rodzonen) og dermed bliver biotilgængelig.

Det er velkendt, at der ved anvendelse af vandingskanoner dannes aerosoler. En række faktorer har betydning for spredningen af disse aerosoler i omgivelserne. Tekniske forhold såsom tryk, dysetype, kastevinkel, sektorvinkel, regulering af indkøringshastighed og flytteafstand i forhold til kastelængden har betydning for spredejævnheden og dannelse af aerosoler. Det er de meteorologiske forhold i form af vindhastighed, temperatur, relativ luftfugtighed samt atmosfærisk stabilitet, der har betydning for spredningen af dannede aerosoler.

Aerosoler fra udspredningen kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, virus og parasitter (agens) og kan alt efter aerosolernes størrelse og de klimatiske forhold spredes over større eller mindre afstande, hvorved der opstår risiko for smitte af mennesker og dyr. Myndighederne har været betænkelige ved risiko for luftbåren overførsel af sygdomsfremkaldende agens og har derfor iværksat nærværende risikoanalyse, der vurderer sandsynligheden for eksponering af mennesker for aerosoler. I analysen vurderes om udspredning af gylle fortyndet med vand via vandingsanlæg giver øget risiko for luftbåren overførsel af sygdomsfremkaldende agens i forhold til anvendelse af traditionelle teknikker til udspredning af gylle.