Udvikling af pakkeløsninger til etablering af faskiner ved hjælp af no-dig teknik

1. Indledning

1.1 Projektgrundlag

Dette projekt om "Udvikling af pakkeløsninger til etablering af faskiner ved hjælp af no-dig teknik" indgår i en række forskningsprojekter igangsat af Miljøstyrelsen under "Aktionsplan til fremme af økologisk byfornyelse". Tema 4 - Genbrug af regnvand og gråt spildevand.

Projektet er udført af en arbejdsgruppe bestående af:

Søren Carsten Nielsen NCC Danmark A/S(projektleder)
Kim Petersen NCC Danmark A/S
Hugo Helsengreen NCC Danmark A/S
Inge Faldager Rørcentret, Teknologisk Institut
Martin Møller Rørcentret, Teknologisk Institut
Bent Ohlsen Birkerød Kommune
Ingvard Villadsen Birkerød Kommune

1.1 Projektgrundlag

Folketinget vedtog den 29. april 1997 en ændring af miljøloven, hvorefter Miljøministeren er bemyndiget til at fastsætte regler om hel eller delvis ophævelse af tilslutningsret og –pligt til offentlige spildevandsanlæg. Denne nye bestemmelse er indsat bl.a. med henblik på at fremme afskæring af tagvand fra det offentlige kloaksystem.

For at gøre det attraktivt at benytte denne mulighed er det tvingende nødvendigt, at det praktiske arbejde med de nødvendige ændringer af afløbsanlæg på bebyggede ejendomme sker med så få beskadigelser som muligt på de enkelte grunde. Det gælder beskadigelser af beplantninger, belægninger osv. Grundejernes holdning til spørgsmålet om fraseparering af tagvandet vil nemlig i afgørende grad blive påvirket af, hvor store gener ændringerne vil medføre, og hvilken udgift grundejerne skal afholde i forbindelse med gennemførelse af ændringsarbejderne.

På de forholdsvis få ejendomme, hvor tagvand er ført til nedsivning, er arbejdet normalt udført som led i opførelse af bebyggelsen på grunden, og tagvandet vil typisk være ført til en stenfaskine. Sådanne afløbsanlæg er enkle og prisbillige at udføre, når det sker i forbindelse med opførelse af bebyggelsen. Det kan imidlertid være en vanskelig opgave at fraseparere tagvandet på en bebygget grund kloakeret med fællessystem. Ledningerne kan ligge under bygninger eller andre vanskeligt tilgængelige steder, og det vil af hensyn til forekomst af rotter i kloakkerne være nødvendigt effektivt at afproppe/injicere ledningsstrækninger, som efter fraseparening af tagvandet ikke længere skal anvendes. Hertil kommer, at de berørte arealer meget ofte vil være befæstet med fliser eller beplantet. Dette gælder såvel de arealer, der berøres af separeringsarbejderne som de arealer, hvor nye ledninger og nedsivningsanlæg skal etableres.

Udvikling af rationelle metoder til sådan omlægning af afløbssystemer på private ejendomme forudsætter belysning og afprøvning af metoder til:

  1. Korrekt fraseparering af tagvand
  2. Rottesikring af overflødiggjorte ledninger
  3. Udvikling/afprøvning af NO-DIG udstyr, så anlæg af nye ledningsstrækninger og faskiner i anlagte og tilvoksede haver kan ske med så små indgreb fra overfladen som muligt.
  4. Valg af/beskrivelse af forskellige faskinetyper

Arbejdet har været fulgt af en følgegruppe, der ud over arbejdsgruppen består af følgende medlemmer:

Ernst Ekegren NCC Danmark A/S
Jørgen Grabow Hundsbæk og Henriksen
Kurt Ojgaard Stads- og havneingeniøren
Finn Kongsfelt ETA-Danmark

I forbindelse med fraseparering af regnvand vil det ofte være aktuelt at kombinere overvejelserne med opsamling af regnvand til brug ved havevanding. Emnet er relevant, men vil ikke blive behandlet i dette projekt.