Algedugen - et alternativ til bundmaling ?

Sammenfatning og konklusioner

Metodens princip er at forhindre lys og friskt vand i at nå skibsbunden ved at lade skibet være fortøjret i en faconsyet lys- og vandtæt dug. Herved er fotosyntesen udelukket, og betingelserne for algevækst er stærkt reduceret. Samtidig er mængden af frisk cirkulerende vand reduceret, hvorved  mængden af fødeemner for rurer og muslinger er reduceret. Metoden er afprøvet i hele sejlsæsonen 2000, fra sidst i april til midt i oktober.

Efter endt afprøvning kan det konstateres at algedugen har en effekt. Mængden af begroninger er ikke generende for almindelig tursejlads. Tidsmæssigt er det ikke generende da den samlet tid forbrugt i sæsonen er ca. 1 time. Hertil kommer ca. 1 time til afvaskning af dugen efter endt sæson. Til gengæld spares bundmaling og behandling hvert år.

Det helt klare mønster der tegner sig er at der, hvor dugen ligger tæt nok, er der ingen begroninger, hverken alger, rurer eller muslinger. Årsagen er sandsynligvis en kombination af flere forhold. Dels er lyset udelukket, mængden af vand er reduceret og dels kan årsagen være at selve dugens "lette gnubben" på skibsside og bund, når skibet sejler ud og ind, er generende for rurerne.

Som nævnt i rapporten kan konceptet allerede nu anvendes til flertallet af lystbåde, og især i ferskvand, hvor bundmaling allerede nu er udfaset, er konceptet attraktivt, da der ikke findes rurer i ferskvand.

Der er endnu en problemstilling der bør vurderes. Hvis en mere udbredt brug af algedugen finder indpas, da vil man som gæstesejler være nød til at benytte pladser, hvori der ligger en algedug.

Løsningen på dette problem er delvist indbygget i algedugen, da den er elastisk ophængt og er åben når fastliggeren har forladt sin plads. Hvis gæstesejlerens skib er mindre end fastliggerens er der ikke noget problem. Hvis gæstesejlerens skib har samme størrelse, men er langkølet vil algedugen blot blive presset under vand for ude, hvilket ikke betyder noget. Hvis gæstesejlerens skib er væsentligt større, kan det i de fleste tilfælde ikke komme imellem agterpælene og problemet findes derfor ikke.

Dog vil der være tilfælde hvor små bådes algedug ligger i meget store havnepladser, og her er det bedst at trække algedugen væk fra selve pladsen, da større skibe kunne finde på at lægge til.

Og endelig bør det pointeres at skibes propellere ikke bør anvendes i dugen.

Med hensyn til miljøtiltag i forbindelse med afrensning af både, er algedugen fordelagtig da biomassen på skibet og på dugen er fri for biocider.

Spørgsmålet om valg af det mest egnede materiale, kan bedst besvares ved at se på holdbarheden af materialet og på miljøbelastningen ved bortskaffelse af algedugen.

Hvis armeret PVC-dug anvendes, er holdbarheden sandsynligvis mindst 10 år, og har man i disse næste 10 år udviklet metoder for 100% recycling af PVC er dette et godt valg.

Hvis armeret Polyethylen benyttes er der tvivl om holdbarheden, et skøn er 3 år. Til gengæld kan algedugen bare brændes, da der ikke dannes saltsyre som ved afbrænding af PVC.

Desværre vil resurseforbruget være ca. 3 gange større, hvilket resulterer i en 3 gange så stor omkostning ved at benytte metoden.

Til den testede algedug er der brugt ca. 30 m2 som vejer ca. 13 kg i alt. Det vil ved afbrænding give 18,5 kg Calcium- eller natriumklorid til deponering afhængig af hvilken røgrensningsmetode der benyttes.

Så målet må være at finde eller fremstille en Polyethylendug, eller et andet miljøskånsomt materiale, med mindst 10 års holdbarhed.

Dette kunne også være PVC , hvor phthalaterne var erstattet med miljøvenlige alternativer, der ikke udvikler giftige stoffer under afbrænding, og måske er endnu mere stabile i det marine miljø.

I sejlsæson 2001 testes en algedug af PVC men uden phthalater.