Reduktion af mineralsk olie i spildevand

6. Anbefalinger til reduktion af olieafledninger

6.1 Generel fremgangsmåde til reduktion af olieafledninger
6.2 Anbefalinger

Fremgangsmåde der kan anvendes i forbindelse med udarbejdelse af tilslutningstilladelse

I det nedenstående beskrives en generel fremgangsmåde til reduktion af olieafledninger til brug for små og mellemstore virksomheder og kommuner i forbindelse med kommunernes udarbejdelse af tilslutningstilladelser. De enkelte punkter i fremgangsmåden er uddybet i rapportens foregående kapitler. Derefter er der opstillet konkrete anbefalinger i relation til det praktiske arbejde med reduktion af olieafledninger.

6.1 Generel fremgangsmåde til reduktion af olieafledninger

På baggrund af projektets erfaringer kan nedenstående generelle fremgangsmåde anbefales til at undersøge mulighederne for at minimere afledningen af mineralsk olie samt miljøskadelige vaskemidler. Fremgangsmåden er rettet mod processerne (1-6) beskrevet i kapitel 1, og bør følges i den nævnte prioriterede rækkefølge. Fremgangsmåden gennemføres når der er konstateret et konkret problem med olie i spildevandet, og efter at der er foretaget en kortlægning af processerne, herunder vand- og kemikalieforbrug.

Udgangspunkt

Udgangspunktet for fremgangsmåden er dels, at det eksisterende olieudskillersystem er dimensioneret korrekt i forhold til spildevandsmængderne (vandstrømmen) fra de aktuelle processer i henhold til SBIanvisningen (SBI, 1997). Dels at sandfang og olieudskiller tømmes regelmæssigt og rettidigt i forhold til belastningen. Olieudskilleren bør tømmes, når 75% af olieudskillerens maksimale kapacitet er nået, og sandfangene bør tømmes, når de er halvt fyldte. Er der tale om en udendørs vaskeplads, skal der tages højde for nedbørsbelastningen, jf. SBI-anvisningen.

Generel fremgangsmåde

Fremgangsmåden er følgende:

1. Ændrede arbejdsgange. Først undersøges mulighederne for at ændre arbejdsgange med hensyn til at:
Undgå afledning til kloak. Grundlæggende bør det undersøges, om rengøring uden brug af vand er en mulighed. Kan rengøringen foretages ved aftørring eller vask i "lukket" vaskemaskine?
Opsamle spild. Virksomheden undersøger, om der er specifikke aktiviteter, som er hovedkilder til olien i spildevandet. Er det muligt at opsamle spildet, inden det blandes med vand?
Begrænse mekanisk emulgering. Virksomheden undersøger, om aktiviteter med højtryksrenser kan gennemføres uden højtryk - eller ved lavere tryk - for at undgå kraftig mekanisk emulgering. Anvendelse af varmt vand bør også overvejes. Dette skal ses i sammenhæng med nedenstående vedrørende substitution af vaskemidler

2. Substitution af vaskemidler. Dernæst undersøges muligheder for substitution af vaskemidler gennem undersøgelse af vaskemidlernes:
Indhold af A- og B-stoffer. Kemikalieleverandøren dokumenterer procentvist indhold af A- og B-stoffer i vaskemidlerne, jf. kapitel 2 og bilag 5. Det er leverandørens opgave at dokumentere indholdet af A- og B-stoffer
Evne til olieseparation. Vejledende undersøgelse af vaskemidlernes præstation i laboratorietest med hensyn til evnen til at separere efter blanding af olie, vand og vaskemiddel (jf. kapitel 2)
Funktionsevne. Hvis de udvalgte vaskemidler ikke indeholder A- og B-stoffer og har vist positiv evne til olie/vand-separation, vil sidste skridt inden substitution være en praktisk test af vaskemidlernes rengøringsevne i forhold til processerne

3. Renseteknologier. Hvis ikke ændrede arbejdsgange eller substitution af vaskemidler kan reducere afledningen af mineralsk olie i tilstrækkeligt omfang, kan det være nødvendigt at anvende supplerende renseteknologier. Følgende renseteknologier er relevante i forhold til olieholdigt spildevand (jf. kapitel 4):
Batchvis henstand til separering
Koalescens- og adsorptionsfilter
Membranfiltrering
Biofiltre
Fældning og filtrering
Inddampningsanlæg

Membranfiltrering og inddampning/destillationsanlæg har det potentiale, at det rensede vand kan genanvendes. Omvendt er disse renseteknologier mindre attraktive set ud fra anskaffelsespris og driftsudgifter.

6.2 Anbefalinger

Konkrete anbefalinger i relation til arbejdet med reduktion af afledning af olieholdigt processpildevand:

Separationstests giver kun grov indikation - konkrete undersøgelser er nødvendige
De eksisterende olieseparationstests vurderes kun at give en grov indikation af vaskemidlernes separationsevne ved afledning gennem olieudskiller. Der er derfor altid behov for konkrete undersøgelser af virksomhedens spildevand, som viser, hvor lang henstandstid der reelt er nødvendig, før spildevandet separerer.

Tungere vægtning af iboende egenskaber
Ved valg af vaskemidler bør vurdering af indholdsstoffernes iboende miljø- og sundhedsfarlige egenskaber (f.eks. som projektets ABCmiljøvurdering) altid vægtes tungere end resultaterne af olieseparationstests.

Behov for afklaring omkring separationstests
Både olieseparationstests, der bygger på visuelle bedømmelser, og tests som bygger på analyser, giver betydelige relative afvigelser. For at kunne anvende olieseparationstests er der behov for afklaring af, hvilke kemisk/ fysiske egenskaber ved vaskemidler, som kan medføre gode separationsevner, og om det overhovedet er realistisk at opnå sådanne egenskaber for alkaliske affedtningsmidler og shampoo. Under hensyntagen til disse forbehold kan f.eks. testmetoden (DB TL 91881, modificeret) fra dette projekt anvendes som indledende undersøgelse af vaskemidlers separationsevner (jf. bilag 3). Testen bør udføres ved mindst tre forskellige henstandstider f.eks. 5, 30 og 120 minutter, og der bør altid foreligge dobbelttests og dobbeltanalyser, som kan indikere afvigelsen på resultaterne.

Selvspaltende koldaffedtningsmidler bør anbefales med forbehold

Visse koldaffedtningsmidler - produkter uden emulgatorer - viste positive selvspaltende egenskaber i projektets undersøgelser. Det er dog ud fra en miljømæssig helhedsbetragtning betænkeligt at anbefale anvendelse af disse petroleumsbaserede affedtningsmidler. Petroleumsdestillater er samlet grupperet som A-stoffer og er dermed uønskede i kloaksystemet. Derfor bør koldaffedtningsmidler kun anvendes, hvor virksomheden kan dokumentere, at oliedestillaterne enten opsamles efter brug eller udskilles effektivt i olieudskilleren.

Vandbaserede vaskemidler kræver lang henstandstid
De vandbaserede vaskemidler (alkaliske affedtningsmidler og shampooprodukter) viste alle ringe selvspaltende egenskaber inden for de 5 minutter, som var testens henstandstid i dette projekt. Blindprøver bestående af olie og vand viste klar adskillelse efter fem minutter. Der er behov for længere henstandstider, før olie/vandblandingen med disse vaskemidler vil separere. Det betyder, at det ikke er muligt at forbedre udskilningen i en traditionel olieudskiller med en reel gennemløbstid på 5- 10 minutter gennem kemikaliesubstitution til alternative vandbaserede vaskemidler. Gennemløbstiden bør erfaringsmæssigt generelt være over 2 timer (helst over et døgn), før spildevand med vandbaserede vaskemidler separerer. Anvendelse af vandbaserede affedtningsmidler bør derfor altid følges af en konkret vurdering af, om batchvis henstand af spildevandet er nødvendig.

Supplerende rensning nødvendig ved afledning af større mængder emulgeret olie

Supplerende rensning (eller opsamling af vaskevandet) er generelt nødvendig til spildevand fra processer, som medfører afledning af større mængder emulgeret mineralsk olie, såsom motorvask, afvoksning og undervognsvask. Substitution af vaskemidler og ændring af arbejdsgange kan forbedre olieudskillerens rensningsgrad betragteligt og kan dermed få olieudskilleren til at fungere som en effektiv forrensning inden en supplerende rensning.

Mulige billige renseteknologier

De billigste supplerende renseteknologier i form af adsorptionsfiltre er tilgængelige fra anlægspriser omkring 40.000 kr. (2000-priser) med driftsudgifter til filterskift på omkring 4.000-16.000 kr. pr. år. Alternativt kan lavtteknologisk batchvis henstand også anvendes. Supplerende renseteknologier kræver dog oftest, at de største oliemængder er separeret fra ved forrensning i den eksisterende olieudskiller. Derfor vil det til stadighed være hensigtsmæssigt, at olieseparationen sker så hurtigt som muligt. For traditionelle koalescensfiltre inklusiv olieudskiller og gravearbejde vil anskaffelsesomkostningerne være 100.000-160.000 kr. afhængig af kapaciteten.