Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 1999 og 2000

Bilag A - Spørgeskema til amterne

Pesticidforbrug på offentlige arealer

Spørgeskemaundersøgelse i stat, amt og kommune
Spørgeskema til amterne

 

April 2000

Udføres af Forskningscentret for Skov & Landskab
Hørsholm Kongevej 11, 2970 Hørsholm
tlf. 45 76 32 00
for Miljøstyrelsen

Baggrund

I november 1998 indgik Miljø- og Energiminister Svend Auken en aftale med Amtsrådsforeningen, Kommunernes Landsforening og Københavns og Frederiksberg kommuner om udfasning af forbruget af pesticider på offentlige arealer. Baggrunden for aftalen er Drikkevandsudvalgets betænkning fra 1998 samt en række tidligere initiativer og hensigtserklæringer, der først og fremmest indeholdt et ønske om, at det offentlige bør gå forrest i bestræbelserne på at minimere forbruget af pesticider.

Som led i aftalen indgår en afrapportering og opfølgning. Parterne skal således i 2000 registrere udviklingen i den offentlige anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, herunder belyse hvor mange amter/kommuner/statslige institutioner, der helt har udfaset brugen af plantebeskyttelsesmidler, forbruget af plantebeskyttelsesmidler på sektorer og arealtyper, planer for afvikling samt forhold, der modvirker en total afvikling. Kommunerne i Kommunernes Landsforening har fået udsættelse et år, og skal derfor først foretage en afrapportering i 2001.

I foråret 1996 blev der gennemført en tilsvarende opgørelse af det offentliges pesticidforbrug i 1995. Resultaterne af denne undersøgelse kan findes i rapporten Pesticidanvendelse på offentlige arealer, Park- og Landskabsserien nr. 11, 1996. Hovedtallene var, at det samlede offentlige forbrug blev estimeret til knap 40 tons aktivt stof. Heraf var forbruget i staten 14 tons, i amterne 2,5 tons og i kommunerne 23,5 tons målt i aktivt stof.

Formål og indhold

Der blev i forbindelse med den indgåede aftale nedsat en kontaktgruppe bestående af repræsentanter for Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, Københanvs Kommune, Frederiksberg Kommune og Forskningscentret for Skov & Landskab, der skal følge udfasningen og koordinere indsatsen, herunder tage stilling til behovet for opfølgningsaktiviteter og udviklingsarbejder. Formålet med nærværende spørgeskema er derfor at undersøge om brugen af sprøjtemidler på offentlige arealer afvikles efter aftalen, idet 1. januar 2003 principielt er skæringsdato for et totalt stop for brug af pesticider på offentlige arealer. Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen skal således støtte kontaktgruppen i dens arbejde, hvilket understreger vigtigheden af, at spørgeskemaerne udfyldes så præcist og fyldestgørende som muligt.

Afgrænsning

Svarene angives for hele det areal, som myndigheden ejede i 1999, inkl. arealer, hvor driften er udliciteret. Arealer, der er bortforpagtet, tages kun med i punktet "Bortforpagtede landbrugsarealer" i spørgsmål 1.

Vejledning

Hvis svarene skal indsamles fra flere forskellige forvaltninger eller personer, kan spørgeskemaet kopieres og videresendes med angivelse af hvem, der skal svare på hvad. Det er også muligt at downloade spørgeskemaet og følgebrevet fra Forskningscentret for Skov & Landskabs hjemmeside på adressen www.fsl.dk/news/index.htm. Bemærk at alle svar bliver anomymiseret, og at der ikke vil ske sammenligning på amtsniveau med 1995-forbruget, men kun for amterne som gruppe. De indsamlede svar koordineres af kontaktpersonen og returneres senest den 16. juni 2000 til Forskningscentret for Skov & Landskab, mærket Pesticidundersøgelse 2000.

NB! Ved besvarelsen af spørgsmålene er der mulighed for at svare på forskellige detaljeringsniveauer. Der opfordres til, at spørgsmålene generelt besvares så detaljeret som muligt. Hvis det ikke, f.eks. af tidsmæssige årsager, kan lade sig gøre at indsamle detaljerede svar, må svaret baseres på det bedst mulige skøn. Hellere svar, der er baseret på kvalificerede skøn, end slet ingen svar.

Opklarende spørgsmål til skemaet besvares af Jacob Møller, Forskningscentret for Skov & Landskab, tlf. 45 76 32 00.

Generelle oplysninger

Her ønskes basisoplysninger om den myndighed, der svarer på spørgeskemaet:

Amtets navn:           _____________________________________________

Amtets nummer:     ______________________________________________
(refererer til register med generelle nøgletalsoplysninger)

Kontaktperson vedrørende skemaets udfyldelse:

Navn  ____________________________  Tlf. ______________________

Forklaring til Spørgsmål 1:
Pesticidforbrug fordelt på anlægstyper og handelsvarer

Hovedkonti

0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger

Skov og natur: Skove og naturområder med offentlig adgang

Landbrugsarealer: Kun de arealer, der drives af myndigheden selv

1. Forsyningsvirksomheder

Tekniske anlæg til forsyningsvirksomhed: F.eks. arealer omkring rensningsanlæg o.lign.

2. Vejvæsen

Veje: Fortove og rabatter. Vejdirektoratet svarer for statsvejene. Amterne svarer for amtsveje. Kommunerne for kommuneveje.

Torve og pladser: Omfatter også p-pladser

3. Undervisning og kultur

Idrætsarealer: Omfatter f.eks. græsboldbaner og golfbaner i offentligt eje

Skoler: Friarealer ved gymnasier, voksenuddannelsescentre, specialskoler o.lign. Desuden friarealer ved biblioteker og amtscentraler.

4. Sygehusvæsen

Sygehuse: Friarealer ved sygehuse

5. Social- og sundhedsvæsen

Sociale institutioner: Friarealer ved plejehjem, dagcentre, døgninstitutioner, institutioner for børn og unge o.lign.

6. Administration

Administrationsbygninger: Friarealer ved f.eks. amtsgård el.lign.

Vejledning til udfyldelse af skemaet

Arealer, hvor driften er udliciteret, regnes med. Bortforpagtede arealer tages ikke med, bortset fra rubrikken "Bortforpagtede landbrugsarealer". Opgørelse over arealerne kan findes i BBR-registret. Angives i ha med fradrag af bygninger. Anlægstyper, der ikke findes, markeres med et minus i rubrikken "Areal i ha".

Angiv venligst det præcise handelsnavn, da en række pesticider sælges under forskellige navne, f.eks. Roundup og Roundup 2000. Flere pesticider kan tilføjes i de tomme rubrikker.  

Spørgsmål 1: Pesticidforbrug fordelt på anlægstyper og handelsvarer

Opdelingen i anlægstyper følger kontoplanens hovedkonti. Se venligst modsatte side, hvor der også er angivet en vejledning til skemaet.

OBS! Hellere et svar, baseret på et kvalificeret skøn end intet svar. Hvis det ikke er muligt at svare for de enkelte anlægstyper, kan man i stedet give et samlet svar for hver af de syv hovedkonti (angives med }). På tilsvarende måde kan den samlede mængde pesticider angives, hvis det ikke er muligt at angive dem enkeltvis.

Se her!

 

Spørgsmål 2: Brug af pesticidfri ukrudtsbekæmpelsesmetoder

Pesticidfri metoder kan både omfatte traditionelle plejetiltag og helt nye metoder.

Hvis det ikke er muligt at svare for de enkelte metoder, kan man svare samlet ud for hver af de tre arealtyper (angives med }).

Arealtyper

Metode

Anvendes disse pesticidfri metoder?

ja/nej

Hvor stor en del af arealtypen anvendes metoden på?

Angiv % behandlet areal af det samlede areal

Hvor stor en reduktion i pesticidforbruget skønnes metoderne at have medført?

Angiv reduktion i % af det samlede forbrug for arealtypen

Græsarealer (boldbaner, plæner, rabatter etc.)

 

 

Samlet for arealtypen

 

Gødskning

 

 

 

 

Vertikalskæring

 

 

 

 

Topdresning

 

 

 

 

Eftersåning

 

 

 

 

Dybdeluftning

 

 

 

 

Klippehøjde

 

 

 

 

Andet

 

 

 

Beplantede arealer (hegn, busketter, bede etc.)

 

 

Samlet for arealtypen

 

Jorddækning

 

 

 

 

Mekanisk ukrudtsbekæmpelse

 

 

 

 

Bunddækkeplanter

 

 

 

 

Dækafgrøder

 

 

 

 

Andet

 

 

 

Befæstede arealer (stier, veje, torve, pladser etc.)

 

 

Samlet for arealtypen

 

Børstebehandling

 

 

 

 

Harvning/slæbning

 

 

 

 

Flammebehandling

 

 

 

 

Dampbehandling

 

 

 

 

Andet

 

 

 

 

Spørgsmål 3: Iværksættelse af handlingsplaner

Den 1. januar 2000 skal amterne jf. aftalen om udfasning have iværksat en handlingsplan. Dette spørgsmål skal belyse indholdet i handlingsplanen. Sæt kryds ud for de relevante svar og kom med uddybende forklaringer, hvor det er relevant. Kopier af handlingsplaner vedlægges. Handlingsplanerne vil udelukkende blive benyttet til at bedømme den generelle udvikling, hvorfor data vil blive anonymiseret inden offentliggørelse.

Se her!

 

Spørgsmål 4: Forhold der modvirker en total afvikling

Dette spørgsmål skal belyse, hvilke barrierer af sikkerhedsmæssig, driftsmæssig eller økonomisk art, der er en hindring for at nedbringe pesticidforbruget.

Græsarealer

Se her!

 

Beplantede arealer

Se her!

 

Befæstede arealer

Se her!

Nævn væsentlige barrierer, som vurderes at gøre det vanskeligt for forvaltningen at nedbringe forbruget af pesticider:

Tekniske barrierer (redskaber, materialer, anlægsteknik, anlægsstandard): __________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________ Økonomiske barrierer: __________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________ Psykologiske barrierer (holdninger hos politikere, medarbejdere, borgere):: __________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________ Positive erfaringer med reduktion af pesticidforbruget: __________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

 

Svarene koordineres af kontaktpersonen og returneres senest den 16. juni 2000 til Forskningscentret for Skov & Landskab, Hørsholm Kongevej 11, 2970 Hørsholm. Mærket Pesticidundersøgelse 2000.

 

Tak for hjælpen!