Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 1999 og 2000

Forord

I november 1998 indgik miljø- og energiminister Svend Auken, Amtsrådsforeningen i Danmark, Kommunernes Landsforening (KL) samt Københavns og Frederiksberg kommuner en aftale om udfasning af brug af pesticider på offentlige arealer. Baggrunden for aftalen var Drikkevandsudvalgets betænkning fra 1998 samt en række tidligere initiativer og hensigtserklæringer, der først og fremmest indeholdte et ønske om, at det offentlige bør gå forrest i bestræbelserne på at minimere forbruget af pesticider.

Som led i aftalen indgår en afrapportering og opfølgning. Parterne skulle således i 1999 registrere udviklingen i den offentlige anvendelse af pesticider, herunder belyse hvor mange amter/kommuner/statslige institutioner, der helt har udfaset brugen af plantebeskyttelsesmidler, forbruget af plantebeskyttelsesmidler på sektorer og arealtyper, planer for afvikling samt forhold der modvirker en total afvikling. Kommunerne i Kommunernes Landsforening fik undervejs et års udsættelse med hensyn til opgørelse, således at registreringen skulle ske i 2000. Denne rapport indeholder opgørelsen af statens, amternes og Københavns og Frederiksberg kommuners forbrug m.m. for 1999 og for kommunerne i KL resultater af opgørelsen for 2000. Tallene er baseret på en spørgeskemaundersøgelse.

Der blev i forbindelse med indgåelse af aftalen nedsat en kontaktgruppe bestående af repræsentanter for Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Skov & Landskab (FSL), der skal følge udfasningen og koordinere indsatsen, herunder tage stilling til behovet for opfølgningsaktiviteter og udviklingsarbejder.

Denne spørgeskemaundersøgelse skal således støtte kontaktgruppen i dens arbejde ved at undersøge, om brugen af pesticider på offentlige arealer afvikles ifølge aftalen. Den 1. januar 2003 er principielt skæringsdato for et totalt stop for brug af pesticider på offentlige arealer.

Svarene omfatter hele det areal, som myndighederne ejede i hhv. 1999 og 2000, inklusiv arealer hvor driften er udliciteret. Pesticidforbruget på bortforpagtede arealer indgår ikke i den samlede opgørelse, men bør ifølge aftalen være ophørt inden 2003, hvor et forbud skal være indeholdt i forpagtningskontrakterne.

I foråret 1996 blev der gennemført en tilsvarende opgørelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 1995. Resultaterne af denne undersøgelse kan findes i rapporten "Pesticidanvendelse på offentlige arealer", Park- og Landskabsserien nr. 11-1996. I den nuværende opgørelse af pesticidforbruget i hhv. 1999 og 2000 sammenstilles resultaterne med opgørelsen fra 1995, således at det er muligt at følge udviklingen af pesticidforbruget efter indgåelse af den frivillige aftale om udfasning af pesticider.