Muligheder for økologisk spildevandshåndtering på Christiansø

2. Introduktion til arbejdsmetode

I dette afsnit gives et kort overblik over den anvendte arbejdsmetode, dens forløb og elementer.

Bæredygtige systemløsninger

Projektets grundlæggende tese er, at ingen teknologier i sig selv er økologiske. Man kan derimod tale om systemløsninger (kombinationer af teknologier), der afhængigt af de aktuelle lokale forudsætninger i mere eller mindre grad understøtter en bæredygtig udvikling.

Den anvendte vurderingsmetode baseres således på analyser af det konkrete sted, på dialog mellem lokale aktører og på analyse af en række forskellige teknologier til lokal spildevandshåndtering.

Arbejdsprocessen

Den arbejdsmetode, som er anvendt i nærværende projekt, er illustreret på figur 2.1 og i teksten nedenfor.

Figur 2.1:
Illustration af arbejdsmetoden i projektet

Start
Ved start (se figur 2.1) har man et projektformål (finde løsning på spildevandshåndtering) og et sted (Christiansø).

Den indledende stedsanalyse

Her laves en indledende analyse af den konkrete problemstilling, der groft fastlægger det aktuelle behov samt fysiske, miljømæssige, tekniske, økonomiske, institutionelle og sociale betingelser for spildevandshåndteringen. Den indledende stedsanalyse udføres med udgangspunkt i en tjekliste.

Opstilling af bruttoliste

Her opstilles en bruttoliste, der skitserer en bred vifte af lokale systemer til håndtering af spildevand. Denne bruttoliste (jfr. bilag B) er bl.a. baseret på et teknologisk informationsværktøj, der er under udarbejdelse i projektet ’Vurdering af bæredygtig spildevandshåndtering i kloakløse bebyggelser’.

Vurdering og opstilling af løsninger

Resultaterne fra den indledende stedsanalyse anvendes til at vurdere hvilke af de opstillede løsninger i bruttolisten, der er mest relevante i relation til den pågældende lokalitet, Christiansø. Hermed fremkommer en reduceret, eller stedsspecifik bruttoliste (jfr. bilag B).

Alle løsninger vurderes mht. om de er:
mulige (ingen uoverensstemmelser mellem sted og løsningens betingelser).
måske mulige (ingen principielle uoverensstemmelser men enkelte uafklarede punkter som f.eks. afsætningsmuligheder for urin).
ikke mulige (alvorlige uoverensstemmelser mellem sted og løsningens betingelser, f.eks. nedsivning af spildevand i ikke nedsivningsegnet undergrund).

På baggrund af vurderingen udvælges der et antal løsninger, som det er fornuftigt at arbejde videre med.

Stedsanalysen trin II

Efter denne første runde, laves en mere detaljeret stedsanalyse, hvor der indsamles yderligere data og foretages beregninger til vurdering af de udvalgte løsninger. Denne fase rummer både en kvantitativ analyse (herunder massebalancer og transportbehov) og en kvalitativ og procesorienteret analyse (herunder institutionelle forhold).

Vurdering af opstillede spildevandssystemer

I denne bruges beregninger og informationer fra stedsanalysens trin II til at lave en vurdering og prioritering af de opstillede løsninger. Løsningerne vurderes også kvalitativt på en række forskellige kriterier.

Valg af løsning

Selve valget af løsning er ikke en del af projektet – denne beslutning er i sidste ende op til de lokale beslutningstagere (primært Christiansøīs administration). Der gives dog nogle kortfattede anbefalinger.