Miljøbistand til udviklingslandene - Årsberetning 2000

Bilag 3:
Strategi og indsatsområder i miljøbistanden under MIFRESTA-rammen

"Strategi for miljøbistand til udviklingslandene" fra 1996 udstikker de overordnede rammer for Danida og Danceds indsats under miljødelen af Miljø-, Freds- og Stabilitetsrammen (MIFRESTA).

Af strategien fremgår det bl.a., at bistanden skal koncentreres om grupper af lande i to sammenhængende områder. Disse er fem lande i Sydøstasien: Cambodia, Laos, Malaysia, Thailand og Vietnam, samt 11 lande i det sydlige Afrika: Angola, Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe.

Desuden fastslår strategien, at miljøbistanden er en integreret del af den danske miljø- og udviklingspolitik, og at den skal medvirke til dels at støtte en miljømæssigt bæredygtig udvikling, dels at forbedre miljøsituationen i udviklingslandene. Indsatsen skal rettes mod tre generelle målsætninger:
Sikring af miljømæssig bæredygtig udnyttelse af naturressourcerne og støtte til naturbevarelse
Forebyggelse og begrænsning af forurening af luft, vand og jord
Fremme af bæredygtig energianvendelse

Strategien udpeger de syv indsatsområder, som miljøbistanden skal koncentreres om:
Byudvikling og industrialisering
Bæredygtig energianvendelse
Landbrug
Vandressourcer
Skove og træressourcer
Biologisk mangfoldighed
Kystzoner

Indsatsområderne er valgt bl.a. på baggrund af prioriteringerne fra FN’s Konference om Miljø og Udvikling i Rio de Janeiro i 1992, internationale konventioner på miljøområdet, erfaringer med den allerede gennemførte miljøbistand samt Danmarks ekspertise på området.

"Strategi for dansk regional miljøbistand i det sydlige Afrika" (1996) fastlægger rammerne for indsatsen i det sydlige Afrika. Den regionale strategi bygger på principperne i den overordnede "Strategi for miljøbistand til udviklingslandene", og den udpeger tre hovedproblemer i regionen:
Forringelse af naturressourcerne
Miljøproblemer i byerne
Miljøproblemer i kystzonerne

Indsatsen i forbindelse med disse problemer skal ydes gennem aktiviteter inden for:
Landbrug og skovdrift
Miljøproblemer i byer og industri
Forvaltning af vandressourcer
Kystzoneforvaltning
Energiforsyning
Biologisk mangfoldighed

Strategien for det sydlige Afrika gennemføres dels som regionale projekter landene imellem, dels som nationale projekter rettet mod det samme problem i forskellige lande. Vægtningen af indsatsområder kan dog variere mellem landene, fordi der er forskel fra land til land på, hvilke miljøproblemer, der er mest presserende.

"Strategi for dansk regional miljøbistand til Sydøstasien" (1997) bygger på principperne i den overordnede "Strategi for miljøbistand til udviklingslandene", og udpeger tre hovedområder for indsatsen i regionen:
Bæredygtig forvaltning af naturressourcerne (land, skov, biodiversitet, ferskvandsressourcer, kystzoner
Bæredygtig udvikling af byer og industri
Bæredygtig energianvendelse

Strategien for Sydøstasien gennemføres dels som regionale projekter landene imellem, dels som nationale projekter rettet mod det samme problem i forskellige lande.

De tre strategier for miljøbistand under MIFRESTA-rammen er gratis og kan bestilles fra Danida eller Danced.