Nyttiggørelse, rensning og fraktionering af havneslam 

Bilag A: Oplysninger fra firmaet NCC vedrørende optagning af forurenet sediment

Optagning af forurenet sediment

NCC har gennemført en fraktionering af forurenet sediment i forbindelse med bygning af en ny kaj i Bergen. Fra to flåder blev der optaget 450 m³ sediment spredt over ca. 1.300 m². Dette sediment blev in situ fraktioneret i følgende kornstørrelses fraktioner:

  1. 8-60 mm
  2. 2-8 mm
  3. 0,2-2 mm
  4. 0,03-0,2 mm

Mere finkornet materiale blev udledt direkte sammen med procesvandet. Omkostningen pr. optaget og behandlet kubikmeter sediment var 200 kr.

Der blev anvendt følgende teknikker:

  1. 8-60 mm: Sedimentet blev højtryksspulet og tromlet i en partikelvasker.
  2. 2-8 mm: Grovsedimentering i grovsedimentkammer, hvor fraktionen på 2-8 mm blev bundfældet. De bundfældede masser blev ført ud af kammeret og spulet med rent vand. Denne fraktion vurderes at være ren og at kunne genbruges på land.
  3. 0,2-2 mm: Fraktionen på 0,2-2 mm blev udskilt i et finsedimentkammer.
  4. 0,03-0,2 mm: partiklerfraktionen på 0,03-0,2 mm blev tilbageholdt i et filterkammer.

Endvidere henvises til ref. 1.

Resultater

Resultaterne kan sammenfattes som følger:
Krav til vandkvalitet under optagning og separering blev overholdt.
I alt blev 450 m³ sediment spredt over 1.300 m² hurtig afvandet til 21 m³.
Fraktionen fra partikelvaskeren (ca. 20 % af afvandet) konstateres uforurenet og ledes tilbage til havet.
De øvrige fraktioner blev deponeret i et sikret deponi. Fraktionen fra grovsedimentkammeret var så ren, at den kunne genbruges, men da der var god plads i deponiet blev også denne fraktion placeret i deponi.
Omkostningen pr. optaget og behandlet kubikmeter sediment var 200 kr./m².

Vurdering af fremtidige muligheder for separering af forurenet sediment

Ovennævnte pilotprojekt viste, at det kan lade sig gøre at optage forurenet sediment og separere det i fraktioner, der er uforurenede og forurenede. NCC har på denne baggrund iværksat et projekt i samarbejde med forskningsinstitutioner i Norge for at optimere processen og udvikle den til at kunne fungere i stor skala.

Der er i denne proces konstateret en række forhold, som det er væsentligt at bearbejde, inden processen kan fungere i stor skala:
Optimeringen og opskaleringen skal ske både ud fra miljømæssige, tekniske og økonomiske parametre. Det er vurderingen, at processen i sin nuværende form er for energikrævende, så en samlet miljøvurdering ikke falder ud til processens fordel. Endvidere er processen så dyr, at det vurderes, at den ikke er konkurencedygtig i forhold til et miljøsikret deponi på land.
Der er ved nogle enkeltmålinger, som ikke er rapporteret, rejst spørgsmål om, hvorvidt separations- og vaskeprocessen medfører, at de organiske forureningskomponenter går i opløsning i et omfang, der er uacceptabelt. En vurdering af dette spørgsmål kan betyde, at man må tage konkret stilling til forureningsniveau og sammensætning i det aktuelle sediment, og på denne basis vurdere, om det overhovedet er miljømæssigt formålstjenligt at foretage separationsprocessen. Dette spørgsmål belyses i det projekt, som NCC har iværksat. Udredningsdelen, der bl.a. omfatter dette spørgsmål, forventes afsluttet omkring årsskiftet 2000/2001.

Lene W. Hartmann, Kjell Petter Solhaug

Referencer

  1. Miljømudring Haakonsvern, Bergen. Vurdering af utført miljømudring ved bygging av ny minerydderkai. NGI rapport, marts 1997.
  2. Ambio vol. XXXVI, no.5, august 1998, special issue, The Järnsjön Projekt, Sveden