Arealanvendelse til transportformål i Danmark 

Transportrelateret virksomhed

Opgørelsesmetoder

  1. Et adresseudtræk fra de relevante virksomheder kan rekvireres fra CVR25. Adresserne geokodes og lægges sammen med matrikelkortet, hvorved arealet af den enkelte virksomhed kan opgøres, og virksomhedernes samlede areal kan beregnes. Dette vil være en sikker og præcis fremgangsmåde.
  2. En anden mulighed kunne være at indhente data fra brancheorganisationer etc.
  3. En mere omstændig fremgangsmåde ligger i at anvende de enkelte kommuners registre over virksomheder, der kræver særlige tilladelser (kun relevant for autoværksteder og autoophuggere).

Beregninger

Desværre kan det ikke på nuværende tidspunkt lade sig gøre at afprøve den bedste af metoderne ovenfor, da CVR ikke er klar til levering af adresser.

Et skøn kunne involvere gennemsnitsstørrelser. For tankstationer er et gennemsnitsareal skønnet26 til 2500 m2. Forudsat at gennemsnitsarealet af bilforhandlere, autoværksteder, autoophuggere og transportfirmaer også kan sættes til 2.500 m2 (hvilket er et meget groft skøn) fås følgende tal:

Erhverv

Antal

m2/stk

km2

Handel med biler mv. herunder servicestationer

13536

2500

33,8

Anden landpassager transport

585

2500

1,5

Vejgodstransport

8890

2500

22,2

Vognmandsvirksomhed

8572

2500

21,4

I alt

31583

78,9


Historisk udvikling

Historiske data om arealet af disse transportrelaterede virksomheder findes ikke. Man vil højst kunne tilbagedatere et antal, eventuelt fra det tidligere Centrale Erhvervsregister. De enkelte kommuner kunne muligvis have ældre arealdata lagret i forbindelse med de anmelde-/godkendelsespligtige virksomheder, men et dækkende billede vil sandsynligvis aldrig kunne opnås.

Afgrænsninger og overvejelser

Der medregnes de i skemaet ovenfor nævnte kategorier. Kategorierne og de tilhørende definitioner stammer fra CVR’s opdeling i DB93 kategorier.

Alternative opgørelser

Tankstationer: Benzinforhandlernes Fællesrepræsentation har 556 medlemmer, hvilket er langt fra det totale antal tankstationer (ifølge CVR 1.430 arbejdssteder). Kontaktes de enkelte benzinselskaber fås et noget større tal end CVR’s - se nedenfor - og er derfor formodentlig mere dækkende.

Shell 258
Statoil 350
Q8 343
Hydro Texaco 450

Metax 75
DK Benzin 250
Jet 50
I alt: 1776

Bilforhandlere: Over 90% af autoriserede bilforhandlere vil være medlem af Danmarks Automobilforhandler Forening (DAF), som har i alt 1109 forretningssteder. Ifølge DAF er der derudover et sted mellem 2.000 og 3.000 uautoriserede bilforhandlere og brugtbilsforhandlere. I CVR omfatter "engros- og detailhandel med biler m.v." 3.911 arbejdssteder. Ved brug af CVR må man således have et mere dækkende, omend mindre veldefineret udpluk.

Autoværksteder og autoophuggere er anmelde-/godkendelsespligtige virksomheder, og kommunerne vil derfor have disse virksomheder registreret med adresse og matrikelnummer. Der vil imidlertid være stor forskel på, hvordan kommunerne har disse informationer registreret. Eksempelvis i Århus kommune er oplysninger (incl. matrikelnummer) om liste-, anmelde- og andre (problem)virksomheder samlet i ét register, hvorfra det skulle være muligt at lave et udtræk på autoværksteder og autoophuggere. I Vejle kommune kan man derimod ikke foretage søgning på virksomhedstype, hvilket vil sige, at man på forhånd skal have kendskab til de relevante adresser.

De forskellige registreringsmetoder vil sandsynligvis give et temmelig uensartet resultat.

25 Centrale Virksomheds Register (Danmarks Statistik) [Tilbage]
  
26 Ifølge Q8 er de tankstationer, som de selv ejer, registreret med matrikelnummer og arealinformationer, som bruges i forbindelse med skatteberegninger. På baggrund af disse tal kan udregnes en tankstations gennemsnitsstørrelse - 2.500 m2  [Tilbage]