Miljøvenlig blomstertransport

8. Dokumentationssystem

8.1 Ideelt dokumentationssystem og problemstillingerne i denne forbindelse
8.2 Dokumentationsystemet
8.3 IT-system

8.1 Ideelt dokumentationssystem og problemstillingerne i denne forbindelse

Fra projektstart har målet med dokumentationssystemet været, at det skulle sikre løbende indsamling og registrering af relevante data. Dokumentationssystemet skulle være simpelt, let at anvende og ikke kræve store ressourcer, hverken økonomisk eller tidsmæssigt.

Det blev hurtigt konkretiseret, at dokumentationssystemet skulle opsamle data vedr. kørsel med tomme CC-containere, idet det er denne kørsel, som ønskes reduceret med indførelsen af depotkonceptet. Det ideelle ville være, hvis man for hver tur, der blev kørt med tomme containere i lastrummet, registrerede oplysninger om:
antal kørte kilometer fra A (udgangspunkt) til B (destination),
total godsmængde på turen,
antal transporterede tomme CC-containere på turen.

Udgangspunktet (A) for en tur defineres som den lokalitet, hvor vognmanden henter CC-containerne. Destinationen (B) er der, hvor containerne afleveres. Udgangspunktet og destinationen kan begge være producent, logistikcenter, grossist, butik eller depot.

Ud fra de indsamlede data beregnes energiforbrug, emissioner og nøgletal, som beskrevet i afsnit 3.5 Metode, side 33.

I løbet af projektet blev der hurtigt afdækket en række problemstillinger i forbindelse med udarbejdelsen af dokumentationssystemet. En af de centrale problemstillinger er, at dokumentationssystemet ikke tager sigte på transportører eller på transport af varer, men derimod på transport af tom emballage. Det er således primært Container Centralen, der har interesse i at få indsamlet dataene til brug for tilrettelæggelsen af distributionen af containere.

Indsamlingen af data bliver yderligere kompliceret af, at Container Centralen ikke er transportkøberen, og derfor ikke umiddelbart har mulighed for at stille krav til vognmænd og chauffører om at registrere på transporten af tomme containere.

Hvor man således ofte ville hente konkrete oplysninger omkring de enkelte kørte ture hos vognmænd og chauffører, er det ikke umiddelbart muligt i forbindelse med dette dokumentationssystem, da:
det er mange forskellige vognmænd i hele Europa, som kører med tomme CC-containere,
de ønskede oplysninger er konkurrencefølsomme,
det ikke er egne vognmænd, man skal have oplysninger fra,
dem, der skal give oplysningerne, ikke får noget ud af det selv,
Container Centralen ikke kan stille krav til vognmændene, da det ikke er Container Centralen, der er transportkøberen.

Dette medfører, at hvis man skal sikre en tilstrækkelig indsamling af data uden at det kræver for mange ressourcer, skal dokumentationssystemet bygge på data, som kan hentes i Container Centralens egne systemer.

Dokumentationssystemet vil på denne måde komme til at bygge på oplysninger om kørsel mellem depoter og kunder. Dokumentationssystemet vil således ikke omfatte kørsel mellem de enkelte kunder.

Det er ikke umiddelbart muligt at bygge dokumentationssystemet på data fra chauffører og vognmænd. Dette medfører, at afstanden fra A til B vil skulle opgøres teoretisk.

Vognmanden tilrettelægger sine ture som rundture, hvor der hhv. opsamles og afleveres varer flere steder på én tur for på denne måde at opnå den største udnyttelse af lastbilerne. Rundturene medfører, at afstanden fra A til B reelt er væsentlig længere end den direkte målte afstand. Dette ses bl.a. af, at hvor den direkte afstand til en gennemsnitskunde er 6-700 km, vil den af vognmændene kunne oplyses til 12-1400 km.

Hvis man skal tage højde for ovennævnte forhold, skal man fastlægge et antal standardture, hvor afstanden fra A til B er beregnet inkl. de kilometer, som køres pga. tilrettelæggelsen af rundture. Dette er en næsten umulig opgave for Container Centralen, da Container Centralen har 19.000 kunder, som anvender CC-containere, og i forbindelse med udviklingen af depotkonceptet opereres der som udgangspunkt med 75 depoter. Dette medfører et meget stort antal lokaliteter, som containerne kan blive kørt til og fra. Dette vanskeliggør fastlæggelsen af standardture, der er repræsentative, og som kan anvendes i forbindelse med dokumentationssystemet, i en sådan grad, at det ikke umiddelbart er muligt at lade dokumentationssystemet tage højde for vognmændenes anvendelse af rundture.

Dokumentationssystemet vil derfor komme til at bygge på direkte afstande fra A til B.

Kørslen af rundture, betyder tillige at der på én tur typisk både vil skulle afleveres og opsamles varer på én eller flere lokaliteter. Det medfører, at kapacitetsudnyttelsen af lastbilerne varierer i løbet af en tur. Dette gør det meget ressourcekrævende, at fastlægge den konkrete kapacitetsudnyttelse på de enkelte ture, og det er derfor valgt at regne med en gennemsnitlig kapacitetsudnyttelse i forbindelse med dokumentationssystemet.

8.2 Dokumentationsystemet

Som beskrevet i afsnit 5.1 vil dokumentationssystemet komme til at bygge på data fra Container Centralens egne systemer. Registreringen vil således komme til at ske på overbookings.

Der vil kunne registreres på antal kørte kilometer i forbindelse med overbookings. Overbookings er defineret som: tomme containere indleveret på en adresse og udleveret på en anden eller omvendt af samme bruger. Registreringen vil på denne måde komme til at omfatte kørsel:
fra kunde til depot,
fra depot til depot,
fra depot til kunde.

De data man kan trække ud af Container Centralens systemer vil være baseret på kundeoplysninger og vil kunne trækkes i forbindelse med de depoter, som Container Centralen har kontrol over. Der kan trækkes data om:
hvor vognmanden kommer fra (depot eller kunde),
hvor containerne skal hen (depot eller kunde),
hvor mange containere, der kommer ind på depotet,
hvor mange containere, der går ud fra depotet,
hvor mange containere, der findes på depotet,
hvem der benytter systemet (kunder).

Opgørelsen af antallet af kørte kilometer fra udgangspunkt (A) til destination (B) vil blive baseret på den direkte afstand fra A til B. Denne afstand kan fastlægges vha. generelle afstandstabeller eller ruteplanlægningsværktøjer.

I dokumentationssystemet vil der blive regnet med en gennemsnitlig kapacitetsudnyttelse for kørsel med hhv. fulde og tomme containere, der som udgangspunkt fastlægges ud fra erfaringerne i dette projekt. Når der er udarbejdet nye statistikker på distributionen af CC-containere vil kapacitetsudnyttelsen blive beregnet på baggrund af disse.

På baggrund af de fastlagte kapacitetsudnyttelser samt oplysninger på vægt af CC-containere beregnes den gennemsnitlige belæsning i ton. Denne reguleres ligeledes i takt med, at der udarbejdes nye statistikker.

Efter indsamling af data beregnes energiforbrug, udledninger og nøgletal som beskrevet i afsnit 3.5 Metode, side 33.

8.3 IT-system

Som en del af depotkonceptet arbejdes der med en udvidelse af det elektroniske handelssystem Distributed Datanet (DD), således at det komme til at omfatte styringen af kommunikationen mellem aktørerne i Container Centralens genbrugscontainersystem.

DD’s programoplæg kan lettest sammenlignes med en pengekonto i banken. Man kan hæve/indsætte penge (containere) i enhver bank filial. Der skal være penge på kontoen ellers beregnes renter (dagleje). Hvis der er overskud på kontoen, får man renter (blot ikke hos Container Centralen - der beregnes opbevaringsgebyr). Penge kan flyttes med papiroverførsler. Det kan man også med containere (virtuelt), men hvis man vil have udleveret kontanter (containere) skal der ske en overførsel (transport) mellem to konti. Der beregnes et transfergebyr, som stort set svarer til 50 % af de omkostninger, der er forbundet ved fysisk at overføre containerne fra et sted til et andet. (Man kan for en stor del af containernes vedkommende anvende dem, hvor de aflæsses eller hvor transportafstand er kortere, da man ikke nødvendigvis behøver at transportere helt tilbage til DK).

De oplysninger, der skal til for at kunne styre containerbevægelserne på denne måde, svarer til de oplysninger, der skal kunne trækkes af systemet i forbindelse med dokumentationssystemet.