Materialer til overfladebelægninger i svømmebassiner

10. Diskussion

Der er gennemført undersøgelser af badevandet på tre niveauer
analyser af badevandet fra en række typiske svømmebade
analyser af badevandet på forskellige steder i vandbehandlingsanlægget på et typisk svømmebad
laboratorietest af afgivelsen af organiske stoffer, herunder organiske opløsningsmidler og phthalater fra PVC folie, vandbaseret bassinmaling og fra opløsningsmiddelbaseret bassinmaling.

Analyser af badevandet fra en række typiske svømmebade viser, at man kan finde phthalater i alle typer svømmebade, hvad enten det er et bassin med PVC folie, med glasfiberbeklædning, med klinker eller det er et malet bassin, og som man kan se af nedenstående figur er det vanskeligt at korrelere indholdet af phthalat og NVOC med type af beklædning.

Analyseresultater i diagrammet er vist i samme rækkefælge som i skemaet for analyseresultater, pkt. 9.2

Analyseresultater i diagrammet er vist i samme rækkefælge som i skemaet for analyseresultater, pkt. 9.2

Di(2-ethylhexyl)phthalat, som er en typisk blødgører i PVC, finder man i denne undersøgelse kun i bassiner med PVC folie.

Disse analyser rejser spørgsmålet om, hvor phthalaterne stammer fra, da man jo finder disse stoffer både i svømmebade med PVC folie, maling og klinkebelægning. Især i bassiner med klinkebelægning er det en smule overraskende at finde disse kemiske stoffer. Man kan imidlertid finde phthalater mange steder i dagligdagen , fx i kosmetik og i legeredskaber og udstyr af PVC. Det er rapporteret, at man kan finde hårlak med 1% phthalat (Risk Assessment, Dibutylphthalate; TNO and RIVM, Chemical Substances Bureau, P.O.Box 1, 3720 BA Bilthoven, Nederlands) og aftershave er ligeledes set med 1% diethylphthalat (deklaration på eget indkøb). Dette betyder, at blot en ml aftershave i 10 m3 vand vil kunne resultere i koncentrationer af samme størrelsesorden, som der er set i badevand i denne undersøgelse. Der vil formentlig også kunne tilføres bassinvandet phthalat fra PVC-genstande, fx badedyr, svømmeudstyr m.m., som badegæsterne medbringer i bassinet.

I alle svømmebade er der fundet ikke flygtigt organisk stof (NVOC) hvilket sandsynligvis for en stor dels vedkommende skyldes afgivelse af organisk stof fra badegæsterne. I Taastrup svømmebassin er der desuden fundet 90 m g/l flygtigt organisk stof. Taastrup svømmebad er et malet bassin, og fundet af flygtige organiske forbindelser tyder på, at dette bad har netop de samme problemer, som man så i East Kilbride Badet i Ballerup, hvor malingen afgav store mængder organisk opløsningsmiddel til badevandet.

Analyser af badevandet på forskellige steder i vandbehandlingsanlægget på et typisk svømmebad viser, at kulfilteret, som næsten alle svømmebade er udstyret med, er meget effektivt til at fjerne phthalater.

I Slotssøbadet er der udtaget vandprøver før sandfilter, efter sandfilter og før kulfilter samt efter kulfilter. Endvidere er der udtaget en prøve af det kolde spædevand, som kommer direkte fra vandforsyningsnettet.

I nedenstående figur er afbildet phthalatindholdet i vandet på de forskellige prøvetagningslokaliteter.

Som man kan se fjerner et kulfilter phthalaterne med en meget høj effektivitet og man må forvente, at kulfiltrene i svømmebassinerne holder koncentrationen af phthalat nede. Der opstår sandsynligvis en ligevægt således, at kulfilteret fjerner phthalat i samme hastighed, som det tilføres bassinvandet.

I denne forbindelse kan det også nævnes, at varmtvandsbassinet i Them har den såvel højeste NVOC som phthalatkoncentration af de undersøgte svømmebade og at netop dette bad ikke er udstyret med kulfilter, men med UV-anlæg.

Det er måske overraskende, at det kolde vand fra forsyningsnettet også er forurenet med phthalat, og at spædevandet derfor også er en kilde til phthalat i svømmebadet.

Laboratorietest for afgivelsen af organiske stoffer fra PVC folie, vandbaseret bassinmaling og fra opløsningsmiddelbaseret bassinmaling viser, at både PVC, vandbaseret maling og opløsningsbaseret maling afgiver phthalater til vandet.

I nedenstående figur er afbildet den samlede phthalatkoncentration i vandigt ekstrakt fra de 4 typer beklædning.

Foruden phthalat afgiver den opløsningsmiddelbaserede maling det flygtige organiske opløsningsmiddel xylen i en koncentration på 190 m g/liter, hvilket må forventes at give anledning til lugtproblemer.

Alle fire testede materialer afgiver organiske stoffer, som ikke i nærværende undersøgelse har kunnet identificeres, og i nedenstående figur er angivet NVOC og VOC i første ekstrakt fra de fire materialer.

Konklusionen på ekstraktionsforsøget er noget uklar. Ny PVC afgiver mest organisk stof målt som NVOC, medens vandbaseret maling afgiver mest phthalat.

Afgivelsen af NVOC og VOC kan sammenlignes med de anbefalinger, der er angivet i det tyske Bundesgesundhbl. 10/89 "Empfehlung des BGA zur Eignungsprüfung für Kunststoffmaterialien im Schwimm- und Badebeckenbereich (KSW)". Heri anbefales, at afgivelsen af totalorganisk kulstof max. andrager 10 mg/m2 per dag.

I nedenstående figur er illustreret afgivelsen af organisk stof (i mg/m2 per dag) i den første ekstraktion for de fire testede materialer.