Vejledning om indberetning af drikkevandsdata

1. Indledning

I medfør af § 29 i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg indberetter amtskommunerne oplysninger om indvindingsmængde og kvaliteten af vand fra vandforsyningsanlæg til Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) /1-2/. Andre relevante referencer i denne sammenhæng udgøres af /3-4/.

Mht. indberetningen af indvundne vandmængder fremgår det af bekendtgørelsen, jf. § 25, at anlæggets ejer skal sende indberetning til kommunalbestyrelsen om anlæggets årsindvinding opgjort for tiden 1. januar til 31. december. Indberetningen skal ske inden 1. februar det følgende år. Kommunalbestyrelsen fremsender inden 1. april indberetningerne om årsindvinding til amtsrådet.

Attester om laboratorieundersøgelser af vandkvaliteten skal, jf. § 28, sendes fra det undersøgende laboratorium i digital form og på et af Miljøstyrelsen fastsat format til ejeren af vandforsyningsanlægget, kommunalbestyrelsen og amtsrådet. Hvis kravene til drikkevandets kvalitet ikke er overholdt, skal resultaterne af undersøgelsen også sendes til embedslægeinstitutionen. Indberetningen til amtsrådet skal ske på digital form og på et af Miljøstyrelsen fastsat format.

Amtsrådet skal indberette de oplysninger, amtsrådet modtager fra kommunalbestyrelser og laboratorier om indvindingsmængde fra vandforsyningsanlæg og kvaliteten af vand fra vandforsyningsanlæg til GEUS på digital form på et af Miljøstyrelsen fastsat format. Data indberettes en gang årligt fra amterne til GEUS. Deadline for denne indberetning er fastsat til 1. juni. Miljøstyrelsen er opmærksom på, at der for den del af indeværende år (2001), hvor bekendtgørelsen ikke har været i kraft, og hvor der således ikke har været mulighed for at kræve digital indberetning fra laboratorierne, kan der eksistere problemer med at indberette data i overensstemmelse med nærværende vejledning.

Vejledning om indberetning af drikkevandsdata fastsætter således det format, som altså jf. bekendtgørelsen anvendes af både amtskommunerne og laboratorierne ved dataindberetningen.

Forinden indberetning af data foretager amterne en kvalitetskontrol, der dels består af en datakontrol, omfattende eksempelvis analyseværdier og enheder, og dels en kontrol af STANDAT-syntaksen. De dannede STANDAT-filer kontrolleres med STANDAT Service Programmel – SSP. Fejlrapportfilen medsendes datadisketten ved indberetningen.

Indberetning sker i dag via fast medie (disketter eller CD-rom). På GEUS foretages der foruden et viruscheck en kontrol af data ved hjælp af SSP. Derefter gennemføres en testindlæsning af datafilerne. Data bliver valideret mod kodelister og indholdet i GEUS database. På denne baggrund bliver der rettet forespørgsler til amterne vedrørende uoverensstemmelser i indberetningen. Endelig indlæsning i GEUS' database foretages først når fejlfri filer er modtaget fra amterne.

Formålet med denne vejledning er at støtte og vejlede amter, laboratorier og vandforsyninger for derved at minimere antallet af fejl i indberetningen. Det skal dog bemærkes, at vejledningen ikke er udtømmende for de behov, som f.eks. amterne har for indberetning af andre datatyper (såsom forureningsundersøgelser m.v.).

Den årlige indberetning udgør grundlaget for Miljøstyrelsens vurderinger af drikkevandets kvalitet i Danmark samt for en videre central indberetning heraf til EU. I forbindelse med indberetningen kontrolleres det, hvorvidt data er fyldestgørende indberettet, og der udarbejdes lister over overskridelser af drikkevandskvalitetskrav.

EU kræver regelmæssige indberetninger om drikkevandets kvalitet i Danmark. Dette medfører, at Miljøstyrelsen skal anvende de regionale data fra drikkevandskontrollen med henblik på hvert 3. år at udarbejde rapporter til EU om drikkevandets tilstand i Danmark. Deadline for indberetningen til EU er 1. oktober.

EU er i særlig grad interesseret i, om kvalitetskravene er overholdt, og om der er givet dispensationer, samt hvad der besluttes for at forbedre vandkvaliteten på vandværker, der ikke overholder kvalitetskravene.

De indberettede data fra amtskommunerne, og herunder Frederiksberg og Københavns Kommune, samles hos GEUS, som forestår en dataoverførsel til Miljøstyrelsen, således at Miljøstyrelsen kan overholde sine forpligtigelser over for EU.

Nærværende vejledning består af tre hovedafsnit. I det første afsnit gives en overordnet beskrivelse af vandforsyningens struktur, og herunder en beskrivelse af, hvem der henholdsvis iværksætter indsamling af data, samt hvem der registrerer de til vandforsyningen knyttede data. Endvidere beskrives, hvorledes data afrapporteres og videresendes til de respektive myndigheder.

Herefter følger et afsnit om indberetning af vandanalyser. I dette gives en beskrivelse af, hvilke STANDAT-emner (GROUP) og tilhørende STANDAT-typer (FIELD), der indgår i STANDAT-filerne ved indberetningen. Tilsvarende for tredje afsnit om indvindingsmængder. I begge afsnit præciseres, hvilke STANDAT-emner og -typer der indberettes, samt hvad de enkelte typer rummer af data.

I sidste afsnit gives en kort opsummering af ændringer og præciseringer i forhold til tidligere års indberetninger.

Der er i det tilhørende appendiks vedlagt eksempelfiler på, hvorledes en indberetningsfil kan opbygges. For nogle af de anvendte STANDAT-typer i indberetningen er tilknyttet en værdikodeliste. De anvendte værdikodelister er vedlagt i vejledningens bilagsdel. Det præciseres, at værdikodelisterne løbende opdateres og udbygges med nye koder, hvorfor det er vigtigt at holde sig ajour med de gældende værdikodelister. Dette kan ske på internetadressen: http://ovs.dmu.dk/5Standat/.