| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Renere teknologiprojekter 1996
Arbejdsrapport nr. 32, 1996
Miljøstyrelsen
Traditionelt bliver procesvand fra den vegetabilske
fødevareindustri enten bortskaffet ved udsprøjtning eller renset i biologiske
renseanlæg. Begge løsninger er forbundet med mange tekniske og praktiske problemer.
Fødevareindustrien er kendetegnet ved
sæsonproduktion med et stort vandforbrug, hvilket gør, at et renseanlæg skal kunne
klare meget varierende belastning. Renseanlægget skal tillige indkøres til sæsonen ved
at tilføre stof med en anden sammensætning end det aktuelle processpildevand. Da
virksomhederne i fødevareindustrien ofte er store, vil belastningen blive stor og meget
varierende, hvilket kræver store anlægsinvesteringer.
De opnåede resultater gennemgås. Resultaterne er optegnet på figurer vedlagt som
bilag i rapporten.
Vandforbruget til produktion og afrimning af frysere, køleanlæg og restforbrug
klarlægges for de to virksomheder. Der stilles endvidere forslag til vandbesparende
foranstaltninger. Hvor det er muligt, angives den forventede økonomiske gevinst.
Energiforbruget i Svendborg af el og gas gennemgås for alle produkter og
forbrugssteder. Udover det samlede årlige energiforbrug er el- og gasforbruget pr. tons
færdigvare ligeledes angivet og kommenteret. For Orehoved gennemgås det samlede forbrug
af el, gas og olie.
Resultaterne fra de gennemførte forsøg fortolkes. Derudover omtales anvendeligheden
af koncentrat og de rene strømme. Der opstilles økonomiske overslag over omkostninger
ved etablering af rensning og genbrug af procesvand.
Med de begrænsninger, der ligger i en opskalering af resultaterne fra forsøgsanlæg
til fuldskalaanlæg, konkluderes følgende: