Renere teknologiprojekter 1996

Det genanvendte hus – renere teknologi

Hovedrapport
Bilagsrapport 1-6

Arbejdsrapport nr. 34, Hovedrapport, 1996
Miljøstyrelsen

Der satses fra mange sider på at reducere samfundets ressourceforbrug og miljøbelastning, hvoraf byggeriet bærer en tung del. Råstofforbruget i byggebranchen er stort, byggeriet er materialekrævende og affaldsmængderne stigende. Store landarealer påvirkes af disse faktorer. Energiforbruget i byggeriet og boligsektoren er ligeledes stort, ikke alene til opvarmning af huse, men også til de forarbejdnings- og transportprocesser, som de store råstofmængder skal igennem, før vi har byggematerialer som f.eks. mursten, stål og cement. Til energiforbruget knytter sig samtidig væsentlige mængder af miljøproblematiske røggasemissioner. Genanvendelse kan være med til at reducere disse problemstillinger.

Hovedformålet i dette projekt er at udvikle en miljøvurderingsmetode til byggeprojekter, for at kunne vurdere og sammenfatte en lang række miljøaspekter af meget forskellig karakter.

I projektet gennemføres en konkret vurdering af de ressource- og miljømæssige aspekter i forbindelse med "Det Genanvendte Hus". Disse sammenlignes med et konventionelt byggeri. Samtidig opstiller projektet en metode baseret på livscyklustanken til vurdering af miljøaspekter i forbindelse med byggeri. Metoden inddrager følgende aspekter:
Arbejdsmiljø
Indeklima
Ydre miljø

Projektet består af en hovedrapport og seks bilagsrapporter. Hovedrapporten indeholder sammenfatning af konklusioner, anbefalinger og redegørelser for resultaterne af ressource- og miljøvurderingen. Bilagsrapporterne er selvstændige rapporteringer af de forskellige projektaktiviteter:
Bilagsrapport 1: Metodebeskrivelse for vurdering af byggeelementers ressource- og miljøforhold
Bilagsrapport 2: Sammenligningsnorm
Bilagsrapport 3: Registreringer af arbejdsmiljø
Bilagsrapport 4: Analyse af spildproduktion og -håndtering
Bilagsrapport 5: Energianalyse af produktionen
Bilagsrapport 6: Miljø- og arbejdsmiljøvurderinger

Projektet konkluderer, at
Det Genanvendte Hus har generelt set miljømæssige fordele i forhold til sammenligningsnormen.
Det konstateres, at alle signifikante forskelle ligger i råstofudvinding og produktion af byggeelementerne.
Der er ingen væsentlige forskelle i miljørelationerne i forbindelse med drift og vedligehold. Dette gælder også for indeklimaet.
En forbedring af organiseringen, indretningen af denne type arbejdspladser og en eliminering af de mest fysisk belastende processer er vigtig for en positiv udvikling af genanvendelse af bygge- og anlægsaffald i Danmark.
Gennemførelsen af dette projekt har givet en lang række konkrete data vedr. byggeriets miljøproblemstillinger.

Det gennemførte projekt viser desuden, at genanvendelse ikke nødvendigvis giver miljømæssige fordele, men at genanvendelse kan spille en vigtig rolle i forbindelse med renere teknologi i byggeriet, og at det kræver integration af miljøforhold i hele planlægningen og udførelsesfasen af byggeprojekter.

Den anvendte ressource- og miljøvurderingsmetode er sideløbende blevet testet og anvendt i lignende projekter. F.eks. er metoden anvendt i "Development of a model optimizing the reuse of building demolition waste and reducing the environmental impact of this waste", der er et EU-projekt under REWARD-programmet udført i perioden 1991-1994, og i forbindelse med projekteringen af den nye internationale lufthavn i Gardermoen nord for Oslo.

Metodens egnethed i forhold til at evaluere ressource- og miljøforhold i et byggeri er blevet bekræftet. Et næste skridt må være at anvende metoden til brug i et integreret forløb i planlægningsfasen af nybyggeri under danske forhold som støtteredskab til designeren af byggeriet, der på denne måde bliver i stand til at vælge materialer m.v. ud fra en viden til potentielle miljørelationer. Vurderingsmetoden kan også justeres eller udvides til at foretage andre miljøanalyser i forbindelse med byggeri.

Forfatter/udførende institution

Projektet er udført af COWIconsult i samarbejde med Laboratoriet for Bygningsmaterialer og Institut for Anlægsteknik (Danmarks Tekniske Universitet).

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-602-8

 

Arbejdsrapporter – Bilagsrapporter nr. 35-40, 1996
Miljøstyrelsen

Arbejdsrapporterne nr. 35-40 er bilagsrapporter til arbejdsrapporten Det genanvendte hus - renere teknologi. Formålet med projekt er at udvikle en miljøvurderingsmetode til byggeprojekter for at kunne vurdere og sammenfatte en lang række miljøaspekter af meget forskellig karakter. I projektet gennemføres en konkret vurdering af de ressource- og miljømæssige aspekter i forbindelse med "Det Genanvendte Hus". Disse sammenlignes med et konventionelt byggeri. Samtidig opstiller projektet en metode baseret på livscyklustanken til vurdering af miljøaspekter i forbindelse med byggeri.

Hovedrapporten indeholder sammenfatning af konklusioner, anbefalinger og redegørelser for resultaterne af ressource- og miljøvurderingen. Bilagsrapporterne er selvstændige rapporteringer af de forskellige projektaktiviteter:

Bilagsrapport 1: Metodebeskrivelse for vurdering af byggeelementers ressource- og miljøforhold
Bilagsrapport 2: Sammenligningsnorm
Bilagsrapport 3: Registreringer af arbejdsmiljø
Bilagsrapport 4: Analyse af spildproduktion og -håndtering
Bilagsrapport 5: Energianalyse af produktionen
Bilagsrapport 6: Miljø- og arbejdsmiljøvurderinger

Bilagsrapport 1 beskriver en metode til brug ved sammenlignende vurdering af byggeelementer fra "Det Genanvendte Hus" og det konventionelle hus. Metoden er dels udformet mhp. den konkrete opgave, men er også tænkt som et paradigme for sammenlignende ressource- og miljøvurderinger af byggeprojekter i øvrigt. Metoden er således en "screeningsmetode", der kan gennemføres inden for de økonomiske rammer, der er rimelige i relation til et givent byggeprojekts økonomi.

Bilagsrapport 2 indeholder en miljørevision af demonstrationsprojektet "Det Genanvendte Hus". Miljørevisionen foretages som en sammenlignende vurdering, hvor referencen er et konventionelt hus med tilsvarende brugsværdi. I rapporten identificeres og beskrives de områder, hvor "Det Genanvendte hus" adskiller sig fra et konventionelt alternativ. Det konventionelle alternativ defineres, da det udgør den sammenligningsnorm, som vurderingerne af projektets miljø- og ressourceegenskaber skal foretages ud fra.

Bilagsrapport 3 indeholder en vurdering af arbejdsmiljøforhold i faserne nedrivning, produktion og opførelse af "Det Genanvendte Hus". Vurderingen er udelukkende foretaget, hvor arbejdsmiljøet adskiller sig fra konventionelt byggeri i forbindelse med:
Fremskaffelse af sekundære råvarer.
Produktion af byggevarer med genanvendte materialer.
Opførelse i forbindelse med byggeelementer med genanvendte materialer.

Der er taget udgangspunkt i metoden beskrevet i bilagsrapport 1. Metoden er herefter løbende blevet udviklet og tilrettet ud fra indhøstede erfaringer.

Formålet med analysen i bilagsrapport 4 er at vurdere, hvordan spildproduktionen fra "Det genanvendte Hus" relativt betragtet adskiller sig fra spildproduktionen fra et konventionelt nybyggeri. Samtidig foretages en vurdering af spildproduktionens størrelse. Dette gøres, fordi oparbejdning af de genanvendte byggematerialer sammenlignet med tilvejebringelsen af nye materialer i realiteten medfører en ekstra spildproduktion. Ved opførelsen af "Det Genanvendte Hus" er det første gang, en sammenligning af spildproduktionen ved nybyggeri med og uden genanvendte materialer kan gennemføres.

I bilagsrapport 5 analyseres det forventede bruttoenergiforbrug ved husets opførelse. Der foretages en identifikation af særlige energikrævende forhold i forbindelse med såvel produktion som anvendelse og bortskaffelse af materialer til GA-hus og sammenligningsnormen. Følgende elementer analyseres:
Luftemissionsbidrag
Energiforbrugende processer i en bygnings livsforløb
Spild
Materialernes livscyklus
Energianalyse af bygningselementer

Formålet med bilagsrapport 6 er at vurdere de miljø- og arbejdsmiljømæssige konsekvenser ved "Det Genanvendte Hus" ud fra en livscyklustankegang. På baggrund heraf udarbejdes et grundlag for sammenligning med et konventionelt byggeri. Ved vurderingen af miljø- og arbejdsmiljøforhold er der taget udgangspunkt i valg af byggeelementer og -materialer i henholdsvis sammenligningsnorm og "Det Genanvendte Hus". For hvert byggeelement er der foretaget en vurdering af miljø- og arbejdsmiljøforholdene gennem hele byggeelementets livscyklus; dvs. en vurdering af faserne:
Udvinding af råmaterialer.
Produktion.
Anvendelse.
Bortskaffelse/genanvendelse.

I de faser, hvor der er fundet væsentlige forskelle på miljøpåvirkningerne ved genanvendte og konventionelle byggeelementer, er der gennemført en beskrivelse og vægtning af miljøforholdene.

Forfatter/udførende institution

Projektet er udført af COWIconsult i samarbejde med Laboratoriet for Bygningsmaterialer og Institut for Anlægsteknik (Danmarks Tekniske Universitet).

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-602-8