Hygiejnisk kvalitet af spildevand fra offentlige renseanlæg

1. Litteraturstudiet

1.1 Opbygning af renseanlæg, renseniveau og måleresultater
1.2 Analysemetoder
1.3 Sammenfatning

I dette projekt er foretaget et litteraturstudie for perioden 1995-2000. Søgningen og studiet har primært været fokuseret på litteratur omhandlende de mikroorganismer, som undersøges i dette projekt, men også i mindre grad mere generel litteratur.

De studerede artikler, rapporter, bøger m.v. som er lagt til grund for de præsenterede resultater, har dog haft en række problemstillinger i forhold til anvendelsen i nærværende projekt. Det drejer sig specielt om litteraturens håndtering og manglende detaljeringsgrad af renseanlægs opbygning og renseniveau, analysemetoder og måleresultater. Er det f.eks. problemanlæg m.v. som har været undersøgt, eller er der tale om en måling af indholdet af mikroorganismer i spildevandet, vandløbet m.v. i en udbrudssituation eller er det for eksempel en afprøvning af nye analysemetoder for specifikke mikroorganismer.

1.1 Opbygning af renseanlæg, renseniveau og måleresultater

Med hensyn til opbygning af renseanlæg er litteraturen ikke særlig specifik, og det har været vanskeligt at indhente yderligere oplysninger vedrørende procesopbygning, renseniveau og belastning, om overhovedet muligt. Der er derfor forudsat på baggrund af EU-direktivet for rensning af spildevand på større renseanlæg, at de europæiske renseanlæg fjerner næringsstoffer og organisk stof til et niveau, der er sammenlignelig med danske krav. Fjernelsen af sygdomsfremkaldende mikroorganismer følger generelt fjernelsen af organiske stoffer og næringsstoffer i renseanlæg, hvilket medfører, at det er forholdsvis acceptabelt at sammenholde måleresultaterne fra litteraturen og de undersøgte to renseanlæg angående indhold af mikroorganismer i spildevand og renseeffekter.

Manglen på detaljering i litteraturen skyldes i nogle tilfælde, at undersøgelsens formål har været med mikrobiologisk formål, med fokus på f.eks. omdannelse af gener og rotation m.v. i de specifikke mikroorganismer. Noget litteratur har omhandlet udvikling af metoder til påvisning af specifik mikroorganisme, hvori der er angivet indhold af mikroorganismer i spildevand, vandløb, søer eller hav.

Andre undersøgelser i litteraturen har dog haft til formål at bestemme niveauer af mikroorganismer i urenset og renset spildevand samt renseeffekt, men har i den sammenhæng desværre ikke været detaljeret med oplysninger vedrørende de undersøgte renseanlæg.

Atter andet litteratur har været opsamlingsartikler og rapporter, som har sammenfattet resultater for generelle renseeffekter og indhold i diverse vandtyper. Det er ved disse, hvor det har været relevant, været forsøgt at finde frem til førstehåndsreferencerne.

1.2 Analysemetoder

Sammenligning af analyseresultater kan principielt kun foretages, hvis der er anvendt samme analysemetode, idet de mikrobiologiske parametre er metodeafhængige. Desuden er prøverne for mikroorganismer stikprøver og angiver derfor kun øjebliksbilleder. Sammenligning af resultaterne skal derfor foretages med varsomhed, og resultaterne kan kun sammenstilles som størrelsesordner. I Danmark anvender alle akkrediterede laboratorier samme analysemetoder for mikroorganismerne.

1.3 Sammenfatning

Der er foretaget en afvejning af hvilke resultater fra litteraturen, som det har været acceptabelt at sammenligne med resultaterne fra nærværende undersøgelse. Resultaterne af litteraturstudiet er præsenteret i de følgende kapitler til sammenligning med de udførte målinger.