Hygiejnisk kvalitet af spildevand fra offentlige renseanlæg

2. Smitstoffer i spildevand

2.1 Spredning af smitstoffer med spildevand
2.2 Beskrivelse af udvalgte smitstoffer (mikroorganismer)
2.2.1 Bakterier
2.2.2 Protozoer
2.2.3 Virus
2.2.4 Indikatorbakterier
2.3 Infektiøs dosis
2.4 Overlevelsestid
2.5 Arbejdsmiljøproblemer knyttet til spildevand
2.5.1 Immunforsvar
2.5.2 Smitteveje
2.6 Registrerede sygdomstilfælde knyttet til vand og spildevand
2.6.1 Arbejdsbetinget sygdom for spildevandsarbejdere
2.6.2 Våndbåren udbrud

Miljøstyrelsen har påbegyndt undersøgelser af forekomst og effekt af smitstoffers udledning til vandmiljøet. Herunder indgår undersøgelser af smitstoffers effekt på mennesker og det omgivende miljø i relation til spildevandshåndteringen på renseanlæg.

I det følgende er beskrevet en række af disse smitstoffer og der er søgt at give et aktuelt overblik over deres forekomst i spildevand og den smitterisici der er forbundet hermed.

2.1 Spredning af smitstoffer med spildevand

Med spildevand kan der afhængig af håndterings- og behandlingsform ske en forurening af det ydre miljø og tilførsel af smitstoffer i de akvatiske og terrestriske fødekæder. Dette er illustreret i figur 2.1.

Figur 2.1
Akvatisk infektionskæde initieret af spildevand fra byområder. Efter (Nickelsen og Kristensen, 1991).

Udledning af spildevand kan forårsage en forurening af vandmiljøet med smitstoffer og dermed medføre en sundhedsmæssig risiko for mennesker ved badning og en forurening af fødevarer. Badende, fiskere og surfere kan blive eksponeret for både urenset og renset spildevand, som udledes til badeområder og rekreative områder. Ophold ved og i disse vandområder kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, da spildevandet, på trods af rensning, indeholder en lang række mikroorganismer som i større eller mindre grad vil kunne medføre sygdom.

Risikoen afhænger af styrken af hygiejnebarrierene i forhold til spildevand, dvs. opbygningen af afløbssystemet, driften af systemet, opbygningen og driften af renseanlægget samt recipienten. Hygiejnebarrierer omfatter både arbejdsprocedurer, handlings- og adfærdsformer og fysiske forhold. Der er flere barrierer end de anførte i figur 2.1.

Med hensyn til spildevandsslam er der flere hygiejnebarrierer, f.eks. i forbindelse med vedligeholdelse og rengøring af slambehandlingsudstyr på renseanlæggene og ved udspredning af slam på landbrugsjord. I forbindelse med håndtering af mekanisk affald efter forrensning på renseanlæg, såsom sand og fedt, er der i selve de tekniske tiltag og arbejdsprocedurer en række hygiejnebarrierer.

2.2 Beskrivelse af udvalgte smitstoffer (mikroorganismer)

Der gives en kortfattet beskrivelse af de udvalgte mikroorganismer, som er undersøgt i dette projekt. Der bør dog bemærkes, at der findes en lang række af andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som kan forekomme i spildevand.

Udvælgelsen af smitstofferne er sket med følgende begrundelser: Generelt har mikroorganismer med en lav infektionsdosis, og som forventes udskilt i stor mængde fra mennesker og dyr, interesse i forbindelse med en vurdering af de sundhedsmæssige risici. Interessante mikroorganismer er endvidere mikroorganismer, som kan smitte gennem vand. Specielt er Campylobacter og Salmonella valgt på grund af, at de regnes for at være de væsentligste årsager til diarré hos mennesker. Mikroorganismerne er valgt, da de er traditionelle mikrobielle spildevandsparametre.

2.2.1 Bakterier

2.2.1.1 Campylobacter

Det naturlige levested for de fleste Campylobacter er tarmkanalen hos varmblodede dyr, herunder fugle. Den er påvist i forurenet overfladevand og forurenet drikkevand.

Mennesker smittes sædvanligvis peroralt (via munden) via forurenede fødevarer eller vand og i sjældnere tilfælde fra person til person.

I Danmark blev der i 2000 registreret 4.402 tilfælde af human campylobacteriose. C jejuni er den hyppigst forekommende type hos mennesker og udgør omkring 90% af det totale antal infektioner, mens C. coli udgør omkring 10% (SSI, 2001).

2.2.1.2 Salmonella

Salmonella bakterier kan forekomme i naturen og i store dele af husdyrproduktionen. Mennesker smittes sædvanligvis peroralt via forurenede fødevarer eller vand og i sjældnere tilfælde fra person til person.

Der findes mere end 2.300 Salmonella serotyper, og de fleste serotyper giver anledning til diarré af kortere eller længere varighed. Hovedparten af sygdomstilfælde i Danmark skyldes S. enteritidis og S. typhimurium. Salmonellose er den næsthyppigste bakterielle zoonose i Danmark og i 2000 blev der registreret 2.344 tilfælde hos mennesker (SSI, 2001).

2.2.2 Protozoer

2.2.2.1 Cryptosporidium parvum

C. parvum er en encellet parasit, dvs. en protozo, der forekommer hos dyr og mennesker. Cryptosporidier har et infektiøst stadie - oocyst, som er infektiv umiddelbart efter udskillelse med fæces. Overførsel af smitte kan ske fra person til person, fra dyr til person, ved indtagelse af fækalt forurenede fødevarer eller vand eller ved kontakt med fækalt forurenede overflader som f.eks. marker eller græsarealer.

Der diagnosticeres ca. 180 tilfælde med cryptosporidiose i Danmark årligt, hvoraf ca. 150 er rejserelaterede (Brøndsted et al., 2000).

2.2.2.2 Giardia intestinalis (=doudenalis)

G. intestinalis er en encellet parasit, dvs. en protozo. Mennesket regnes som hovedreservoir, selvom den også er isoleret fra husdyr og vilde dyr. Det animalske reservoir udgør således en mulig smittekilde. Smitten sker som regel ved indtagelse af forurenet vand og sjældnere via fødevarer.

Giardia har et infektiøst stadie - cyst, som er infektiv umiddelbart efter udskillelse med fæces.

I Danmark diagnosticeres ca. 1.500 human infektioner, hvoraf omkring 80% vurderes at være relateret til rejser i udlandet (Brøndsted et al., 2000).

2.2.3 Virus

2.2.3.1 Enterovirus

De mest almindelige typer af enterovirus omfatter Poliovirus (3 typer), Coxsackievirus (30 typer) og Echovirus (34 typer). Enterovirus formeres i tarmen og udskilles i fæces i 1-2 måneder efter infektion. De er alle i stand til at forårsage sygdomme. De fleste infektioner er dog milde. Sædvanligvis udvikler kun ca. 50% af mennesker smittet med enterovirus en klinisk sygdom. Coxsackie kan forårsage en del forskellige livstruende sygdomme, som hjertesygdomme, meningitis og lammelse.

2.2.4 Indikatorbakterier

Indikatorbakterier anvendes til påvisning af et eller flere smitstoffer. De bakterielle indikatorer der anvendes er følgende:

2.2.4.1 Enterokokker

Enterokokker anvendes som indikator på fækal forurening. Den findes i dyrs og menneskers tarmkanal og er mere resistent overfor udtørring, varme og andre ydre påvirkninger end E. coli, Salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier.

2.2.4.2 Totale coliforme bakterier

Gruppen af total coliforme bakterier er gramnegative, stavformede ikkesporedannende bakterier, som er laktose forgærende ved 35-37 °C med produktion af syre og base. Bakterier, der opfylder disse betingelser, hører til familien Enterobateriaceae, som omfatter f.eks. E. coli samt medlemmer af slægterne Enterobacter, Kleibsiella og Citrobacter.

2.2.4.3 Fækale colibakterier (termotolerante coliforme bakterier)

Gruppe af termotolerante coliforme bakterier opfylder alle kriterier i definitionen af totale coliforme bakterier, men de skal endvidere forgære laktose med produktion af syre og gas ved 44,5 °C. Disse kriterier betyder, at bakterierne næsten udelukkende stammer fra dyr og menneskers tarmkanal.

2.2.4.4 E. coli

E. coli tilhører gruppen af termotolerante coliforme bakterier og findes udelukkende i dyrs og menneskers tarmkanal. E. coli anvendes som indikator for fækal forurening af vand.

En gruppe af de sygdomsfremkaldende E. coli kaldes verotoksinproducerende E. coli (VTEC). VTEC er ansvarlig for mange af de symptomer, som man ser hos syge mennesker. Den mest almindelige serotype i forbindelse med fødevarebårne infektioner og vand forurenet med gødning fra kvæg er E. coli O157. E. coli O157 stammer fra drøvtyggere og i særlig grad fra kvæg. Der skal kun et lille antal E. coli O157 til for at give sygdom. Der var 60 tilfælde i Danmark med VTEC i år 2000, hvoraf de 18 var E. coli O157 (Brøndsted et al., 2000).

2.3 Infektiøs dosis

Sygdomme er resultatet af et komplekst samspil mellem smitstof og vært.

Resultatet af dette samspil afhænger af faktorer som: (Nickelsen og Kristensen, 1991, Stenström, 1996)
Smitstoffets anslagskraft/farlighed
Værtens modstandskraft (immunforsvar, tilvænning, stress, værtens alder, helbred, bagomliggende sygdomme osv.)
Smittevej (inhalation, indtagelse, hudkontakt)
Eksponeringstidspunkt, -mængde oghyppighed.
Mavesyreproduktion (levnedsmidler udløser saltsyreproduktion i maven, mens vand ikke udløser produktion af den smitstofeliminerende mavesyre)
Eksponering sammen med mad eller drikke, eller på tom mave.

Det fremgår, at antal og art af optagne smitstoffer er en væsentlig, men ikke enerådende faktor mht. hvorvidt smitstofoptagelse medfører sygdom. Der er således en række betingelser, som skal kombineres og opfyldes for at smitstofferne bevirker infektion. Disse forhold er ikke dyrket yderligere her. Der henvises til litteratur af bl.a. Gerba og Stenström, 1996 (Sjukdomsfremkallande mikroorganismer i avloppssystem - riskvärdering av traditionella och alternativa avloppslösninger).

Infektiøse doser angiver den dosis af et smitstof, som er nødvendig for at fremkalde sygdom hos en anden vært. Doserne varierer meget imellem de forskellige smitstoffer og for enkelte arter. Eksempelvis varierer dosen imellem forskellige Salmonella-arter og er mindre ved inhalation af aerosoler end når bakterierne optages peroralt (Stenström, 1996). Den infektiøse dosis afhænger af påvirkningsmåde og målorgan, dvs. at man f.eks. let kan få øjenbetændelse og at der kræves større doser for at få diarré end at få øjenbetændelse ved eksponering via øjnene. Man kan endvidere ikke få diarré ved at man får bakterier i øjnene.

De teoretiske infektiøse doser fremgår af tabel 2.1.

Tabel 2.1
Teoretiske infektiøse doser.

Mikroorganismer

Infektiøse Doser ID50

Reference

Bakterier:
E. coli 0157
   

Salmonella
   

Campylobacter


< 100
   

1-1011 (median: 102)
   

500 org.
500-800 org.
< 1.000 org.

  
(Riemann and Cliver, 1998)
  

(Blaser and Newman, 1982)
  

(Stenström, 1996)
(Robinson, 1981)
(Kapperud, 1994)

Virus:
Enterovirus

1-10 viruspartikler

(Stenström, 1996)

Protozoer:
Giardia intestinalis

25-100 cyster

(Smith et al., 1995)

Cryptosporidium parvum

10-100 oocyster

(Meinhardt et al., 1996)


For protozoerne, Giardia intestinalis og Cryptosporidium parvum, er infektionsdosen meget lav.

Infektionsdosen for Salmonella afhænger af flere faktorer, såsom alder og immunstøtte. (D'aoust, 1989) angiver i forbindelse med et udbrud, at 10 bakterier har været i stand til at forårsage sygdom.

De angivne infektiøse doser er anvendt i de senere afsnit til en grov estimering af hvor meget spildevand, der teoretisk skal til for at forårsage sygdom.

I tabel 2.2 karakteriseres smitstofferne efter mængde udledt med human afføring/afløbsvand og størrelse af infektionsdosis. I tabellen er ligeledes angivet overlevelsesevne i vandmiljøet i parentes.

Tabel 2.2
Husspildevand. Udledt mængde og størrelsen af infektionsdosis. (Stenström, 1996)

 

Udskilles i stor mængde

Udskilles i middelstor mængde

Udskilles i lille mængde

Stor infektionsdosis

Salmonella
E. coli

-

-

Middelstor infektionsdosis

Salmonella
E. coli

-

-

Lav infektionsdosis

Campylobacter (lav)
Enterovirus (stor/god, ingen tilvækst)

Giardia intestinalis
Cryptosporidium parvum

-


Infektionsdosen for Salmonella er ikke nødvendigvis altid stor eller middelstor. Det afhænger som tidligere nævnt af en lang række faktorer, som alder, smittevej og immunforsvar.

De interessante og problematiske mikroorganismer er i sundhedsmæssig henseende mikroorganismer med en lav infektiøs dosis og som udskilles i stor mængde til spildevand. Dette er bl.a. Campylobacter, enterovirus, Giardia intestinalis og Cryptosporidium parvum, da disse opfylder kriterierne.

2.4 Overlevelsestid

Overlevelsesevnen for smitstoffer i det akvatiske miljø har naturligvis betydning for de sundhedsmæssige risici for de badende og andre brugere.

Overlevelsestiden for smitstofferne i vandmiljøet er afhængig af flere faktorer (Nickelsen og Kristensen, 1991):
Temperatur
UV-lys
Saltindhold
Iltkoncentration
Indhold af toksiske stoffer
Indhold af organisk stof
Indhold af partikler
Inaktivering betinget af den naturlige mikroflora
Indhold af bakteriophager (Bakterievirus)
Indhold af oxidations- og reduktionsmidler.

Visse patogener kan overleve uden for mennesket i meget lang tid, som f.eks. virus, men de kan ikke formere sig i vand. De behøver en værtscelle for vækst.

I tabel 2.3 angives mikroorganismernes overlevelsestid ved forskellige temperaturer.

Tabel 2.3
Mikroorganismernes evne til at overleve ved forskellige temperaturer. (Stenström, 1996)

Mikroorganime

Overlevelsestid
(20-30°C)

Overlevelsestid
(4-8°C)

Overlevelse udenfor menneske (i natur eller dyrevært)

E. coli

2 mdr.

3 mdr.

Ja, tilvækst kan ske

Salmonella typhi.

1-2 mdr.

3 mdr.

Nej

Salmonella spp.

2-3 mdr.

3-4 mdr.

Ja, tilvækst kan ske

Campylobacter

14 dage

??

Ja, tilpasning mulig

Enterovirus

3 mdr.

6 mdr.

Ja

Giardia intestinalis

1-3 mdr.

3-6 mdr.

Ja

Cryptosporidium parvum

??

??

Ja

?? Mangelfuld eller ukendt viden.

Generelt er levetiden for patogenerne længere ved lavere temperatur (4-8 °C) end ved højere temperatur (20-30 °C). For flere af mikroorganismerne fordobles levetiden ved de lave temperaturer. Ved 4-8 °C varierer levetiden fra 3-6 måneder, mens levetiden ved 20-30 °C varierer mellem 14 dage og 3 måneder.

Smitstoffernes overlevelsesevne i det akvatiske miljø er beskrevet i litteraturen. Nedenstående er en sammenfatning af de fundne artikler fra 1995-2000 om dette emne mht. til de undersøgte smitstoffer i nærværende undersøgelse.

I havvand varierer T90 for E. coli mellem ½ time og 3 døgn. T90 angiver tiden, hvormed 90% af smitstofferne er døde. Henfaldet er 100 gange større i solskin end om natten. Cryptosporidium parvum har en bedre overlevelsesevne i havvand i mørke end Giardia muris, E. coli, Salmonella og Poliovirus, angivet i størrelsesorden. I sollys er rækkefølgen: Cryptosporidium parvum, Poliovirus, Giardia muris, Salmonella og E. coli (Nielsen et al., 1996 og Johnson et al., 1997). Overlevelsestiderne varierer fra 25 til 96 timer i mørke og ½ til 50 timer i sollys.

Cryptosporidium parvum kan overleve i fersk flodvand i flere måneder, med størst evne i koldt vand. E. coli og fæk. enterokokker har lavere overlevelsestid end Cryptosporidium parvum, med op til 80 døgn. De to bakterier har samme temperaturafhængighed som Cryptosporidium parvum. Salmonella Typhimurium udviser større overlevelsesevne i ferskvand end E. coli (Medema (1) et al., 1997), (Rajala og Heinonen-Tanski, 1998).

2.5 Arbejdsmiljøproblemer knyttet til spildevand

De personer, der er mest eksponerede for smitstoffer, er primært kloakarbejdere og driftspersonale på renseanlæg. Det vil sige personer som kan blive udsat for smitstofferne, før der foregår en væsentlig reduktion af smitstoffer i de kommunale renseanlæg. Smitterisikoen afhænger bl.a. af smitstoffernes anslagskraft/farlighed, personens modstandskraft og infektionsvejen enten ved indånding, indtagelse eller gennem revner/rifter i huden (Jvf. afsnit 1.5). (Brandt, 2001), (Nielsen, 2001) og (Nickelsen og Kristensen, 1991)

2.5.1 Immunforsvar

Modstandskraften er en kombination af flere faktorer, som trækker i forskellige retninger. Det er bl.a. tilpasning/tilvænning, stress, genetik og fysisk arbejde.

Spildevandsarbejdere kan være udsat for en stor mikrobiel belastning i det daglige ved kontakten med det smitstofholdige spildevand på arbejdspladsen. Kroppen og immunforsvaret tilvænnes således til smitstofferne. Viden om langtidseffekterne herved er relativt begrænset. Det vides, at nye medarbejdere på renseanlæg ofte får diarré i starten af ansættelsen. Endvidere vides, at nogle spildevandsarbejdere får diarré efter en ferie. Det skyldes antageligt, at tarmfloraen ikke har været eksponeret for mikroorganismer et stykke tid, men bliver efter ferien igen eksponeret (Brandt, 2001).

Der er eksempler på, at medarbejdere har været meget syge og har måttet stoppe med denne type arbejde, hvorimod andre medarbejdere ingen problemer har bortset fra start- og feriediarré (Brandt, 2001).

Under stress har mennesker en tendens til nemmere at blive syge, idet immunforsvaret er presset og svækket.

Flere arbejdsprocedurer på renseanlæg, i kloakker og pumpestationer må betegnes som hårdt fysisk arbejde. Under hårdt fysisk arbejde er luftindtaget meget stort, hvorfor der kan indåndes større mængder mikroorganismer.

2.5.2 Smitteveje

Følgende generelle eksponeringsveje er mulige:
Inhalation (indånding)
Indtagelse
Direkte hudkontakt.

Inhalation af aerosoler betragtes som den vigtigste eksponeringsvej for arbejdere på renseanlæg. Optagelsen af bakterier, virus m.v. er stor via aerosoler. Det skyldes, at små mikroorganismer og specielt endotoksiner, kan optages ved indåndingen og samtidig er den infektiøse dosis ved indånding generelt mange gange mindre end ved indtagelse. For Salmonella er påvist infektiøse doser ca. 1.000 gange mindre ved aerogen inhalation end ved oral indtagelse (Nielsen, 2001). Endotoksiner behøver ikke at komme ind over slimhinderne for at have en effekt (Nielsen, 2001).

I lægelige termer opdeles smitte i akutte effekter og infektioner/infektionssygdomme. (BST, 2000 og Nielsen, 2001) De dominerende akutte effekter omfatter symptomer for mave-tarm betændelse med diarré, kvalme, symptomer for hud og slimhinder, men også hovedpine, træthed og svimmelhed er hyppigt forekomne. Endotoksiner anses for at være den primære årsagsfaktor hertil. Diarrétilfældene er typisk pludselig opståede, afebrile og af timers til få dages varighed. De akutte effekter kan udvikle sig til kroniske gener, luftvejslidelser (lungefunktionspåvirkning, kronisk bronkitis og øget reaktivitet) og/eller infektionssygdomme. Infektionssygdomme og eksponering for sygdomsfremkaldende mikroorganismer omfatter bl.a. Weills syge, hepatitis A virus, Poliovirus, Legionella, Salmonella enteritidis, Yersinia enterocolitica, Giardia duodenalis og Clostridium tetani.

For spildevandsarbejdere er risikoen for eksponering størst ved følgende arbejdsområder opstillet efter eksponeringsvej:
Inhalation: aerosoler - alle procestanke, mekanisk rensning (sandvaskere, ristebygværk, sand- og fedtfang m.v.), slambehandlingsprocesser (afvanding, tørring m.v.) og opstilling af prøveudtagningsudstyr
Indtagelse: sprøjt af spildevand, kontakt med slam og via urene hænder (spisning) - alle procestanke, mekanisk rensning (sandvaskere, ristebygværk, sand- og fedtfang m.v.), slambehandlingsprocesser og opstilling af prøveudtagningsudstyr
Direkte hudkontakt (Revner/rifter i huden): sprøjt af spildevand og kontakt med slam - alle proces-tanke, mekanisk rensning (sandvaskere, ristebygværk, sand- og fedtfang m.v.), slambehandlingsprocesser og opstilling af prøveudtagningsudstyr.

2.6 Registrerede sygdomstilfælde knyttet til vand og spildevand

Uheldig håndtering af spildevand og drikkevand kan medføre en forurening af det ydre miljø, som yderligere kan resultere i en sundhedsmæssig risiko for mennesker. Oftest skyldes problemerne, at barriererne imellem spildevandet, drikkevandet, badevandet og mennesker er svage, dvs. at de anvendte adfærdsformer, arbejdsprocedurer og tekniske tiltag ikke er tilstrækkeligt tilpassede den faktiske smitterisiko som foreligger.

Ovenstående har foranlediget følgende problemstillinger:
Arbejdsmiljøproblemer for de ca. 3.000 medarbejdere, der arbejder med kloak- og renseanlæg i Danmark - arbejdsbetinget sygdom
Badevandsrelaterede sygdomme (ved udledning af spildevand til badevandsområder)
Sammenblanding af spildevand og drikkevand - drikkevandbåren udbrud
Forurening af levnedsmidler, herunder fisk og skaldyr.

Der er i Danmark ikke registreret badevandsrelaterede sygdomme, men i udlandet, specielt i Storbritannien og USA er der foretaget undersøgelser og registreret infektionstilfælde. Der henvises til anden litteratur, som omhandler og opgør tilfældene, evt. Nickelsen et al., 1995 (Bathing Water - Microbiological Control).

2.6.1 Arbejdsbetinget sygdom for spildevandsarbejdere

I Danmark har der ikke været foretaget undersøgelser af den forøgede sygdomsrisiko ved arbejde på renseanlæg.

For spildevandsarbejdere har sporadiske undersøgelser vist sygdomstilfælde samt en arbejdsbetinget smitterisiko i forhold til andre faggrupper, specielt vandforsyningsarbejdere, se tabel 2.4. De registrerede sygdomstilfælde stammer fra både danske og udenlandske undersøgelser. Det er alene tilfælde, som er knyttet til spildevand, der er medtaget.

Tabel 2.4
Sygdomstilfælde og arbejdsbetinget smitterisiko for spildevandsarbejdere.

Sygdom og smitstof - Land/sted

Beskrivelse og kommentar

Reference

3 tilfælde af Weills syge hos spildevandsarbejdere pga. leptospirer siden 1968.

Danmark

Weills syge er meget sjælden og kan i de voldsomste tilfælde medføre døden. Bakterien stammer fra rotteurin, hvorfor man kan blive smittet ved berøring af steder hvor rotter har tisset. Rotter har i dag primært til huse i kloakker, ved landbrug og ved dambrug.
Sygdomstilfældene for spildevandsarbejderne er arbejdsbetinget.

(Brandt, 2001)

5 tilfælde af Weills syge hos spildevandsarbejdere pga. leptospirer.

Singapore

Weills syge er meget sjælden og kan i de voldsomste tilfælde medføre døden. Bakterien stammer fra rotteurin, hvorfor man kan blive smittet ved berøring af steder hvor rotter har tisset. Rotter har i dag primært til huse i kloakker, ved landbrug og ved dambrug.
Undersøgelsen har omfattet 80 spildevandsarbejdere og 120 rengøringsarbejdere (kontrolgruppe). Sygdomstilfældene for spildevandsarbejderne er arbejdsbetinget.

(Chan et al., 1987)

12% af kloakarbejderne havde antistoffer mod leptospirer.

Canada

Undersøgelsen omfattede 76 kloakarbejdere og en kontrolgruppe. I kontrolgruppen havde 2% antistoffer.

(De Serres et al., 1995)

7 ud af 70 (10%) spildevandsarbejdere havde antistoffer mod Hepatitis A.

Danmark/Århus

Kun ca. 10% af de smittede oplever, at de er syge.
Undersøgelsen omfattede 70 spildevandsarbejdere i Århus   Kommune i 1995. 6 født før 1945 var positive, men havde aldrig været syge. Den 7. blev syg under undersøgelsen. Han havde ikke anvendt værnemidler konsekvent ved spuling af spildevandspumper. Denne person er efter al sandsynlighed smittet gennem arbejdet. De øvrige kan generelt skyldes dårligere hygiejniske forhold i barndommen.

(Brandt, 2001)

30 ud af 50 (60%) af spildevandsarbejdere har haft en hepatitis A infektion.

England

Kun ca. 10% af de smittede oplever, at de er syge.
Undersøgelsen omfattede 50 spildevands arbejdere. Kontrolgruppen var vandforsyningsarbejdere. I alt er 241 personer undersøgt.
Hepatitis A forekomsten hos spildevandsarbejderne var signifikant større end hos vandforsyningsarbejdere - arbejdsbetinget sygdom.

(Brugha et al., 1998)

5 tilfælde af Pontiac fever pga. legionella i 1997.

Danmark/Køge

Pontiac fever er en mild influenza-lignende sygdom.
5 arbejdere på et industrielt renseanlæg blev smittet med legionella bakterier fra aerosoler under vedligeholdelse af en slamcentrifuge i et lille lukket rum, mens en anden udækket slamcentrifuge kørte. Arbejdet stod på i 10 dage.

(Gregersen et al., 1999)

4% havde mavetarm betændelser pga. Giardia intestinalis.
12% havde protozoer i mave/tarm.

Frankrig/Paris

Risikoen for parasit infektioner blev undersøgt for 126 kloakarbejdere i Paris. Kontrolgruppen var 363 personer i fødevareindustrien. Periode for ansættelse var 1988-1993.
Infektionerne var arbejdsbetingede.

(Schlosser et al., 1999)


Undersøgelser i USA, Italien, Sverige og Kroatien viser, at spildevandsarbejdere har signifikant flere luftvejs-, hud og øjenirritationer end andre sammenlignelige faggrupper (eksempelvis vandforsyningsarbejdere), og at årsagen hertil kan tillægges eksponering for aerosoler, der indeholder endotoksiner, bakterier, vira. (Khuder et al., 1998), (Salano & Copello, 1998), (Melbostad et al., 1994) og (Zuskin et al., 1993).

En canadisk undersøgelse af 50 renseanlægsarbejdere viste, at mange arbejdere ved en slamtørringsproces har fået konstateret influenzalignende symptomer, hoste, øm hals og hudirritationer (Nethercott and Holness, 1988). Der er uvist hvorvidt medarbejderne har anvendt værnemidler.

En undersøgelse af de københavnske kloakarbejdere fra 1965-1997 viste 10- 25% større risiko for leverkræft end for den mest sammenlignelige faggruppe, nemlig københavnske vandforsyningsmedarbejdere. (BST, 2000) Årsagen hertil kendes ikke.

Det fremgår således, at spildevandsarbejdere udsættes for større smitterisiko på arbejdspladsen end andre faggrupper. Endvidere er antallet af tilfælde med alvorlige sygdomme for den forholdsvis lille gruppe på ca. 3.000 arbejdere relativ stor.

Generelt opleves et meget lavt sygefravær ved arbejde på renseanlæg. De lave sygefravær kan skyldes stærkt immunforsvar på grund af hyppig eksponering for det organiske støv og mikroorganismer. Men nogle spildevandsarbejdere får kortvarig diarré efter en ferie (Brandt, 2001).

Statens Serum Instituts (SSI) register for anmeldepligtige infektionssygdomme omfatter mindre end 10 anmeldelser for den seneste 20 års periode. De anmeldepligtige infektionssygdomme fremgår af bekendtgørelse nr. 175 af 14. marts 2000 (Bekendtgørelse om fortegnelse over erhvervssygdomme) og omfatter bl.a. følgende infektiøse og parasitære sygdomme:

"Infektiøse og parasitære sygdomme overført til mennesker fra dyr eller dyrisk materiale. Samme sygdomme forårsaget af arbejde i renovationsanlæg og ledningsnet hertil og lignende". "Infektionssygdomme hos personer, der som led i deres arbejde har haft kontakt med blod, væv, vævsvæsker eller andet biologisk materiale fra patienter/personer med samme type infektion". Der nævnes som "sygdommens art" bl.a. Weil's syge, stivkrampe, tuberkuløs smitte fra dyr, hepatitis og stafylokokker som eksempler. Det vurderes, at registret er mangelfuldt, da flere sygdomstilfælde, som er kendt af både spildevandsarbejderne og BST, ikke er registreret hos SSI.

2.6.2 Våndbåren udbrud

Mikrobiel forurening af drikkevand, som har ført til sygdom, kan registreres på følgende måde:
Ved påvisning af termotolerante coliforme bakterier og/eller coliforme bakterier (dvs. mere end "ikke påvist", som er kvalitetskravet til drikkevand), som giver mistanke om, at der måske er sket en forurening af drikkevandet.
  
Der er eksempel på, at en forurening er blevet opdaget ved, at der i forbindelse med den rutinemæssige vandprøve blev påvist termotolerante coliforme bakterier. Det medførte yderligere undersøgelser og kildeopsporing og herved har man i et tilfælde konstateret, at der var adgang for duer i rentvandsbeholderen.
Ud fra forekomst af syge folk og hvor der kan påvises en forbindelse til drikkevandet.
  
Der er et eksempel på, at folk er blevet syge og at man i fæces fra de syge patienter påviste Campylobacter samtidig med at man påviste Campylobacter i rentvandsbeholderen.

De fleste forureningssager/vandbårne udbrud opdages via analyser af drikkevandet og sjældent ved kontakt til lægen.

Af tabel 2.5 fremgår de registrerede tilfælde med mikrobiel forurening i Danmark som følge af uheld ved tekniske anlæg. En del af disse tilfælde er forårsaget af forurening af drikkevand med spildevand.

Tabel 2.5
Mikrobiel forurening af drikkevand i Danmark som konsekvens af uheld i tekniske anlæg (Laursen, 1999), (Engberg et al., 1998).

Sted og tidspunkt

Antal syge personer / antal personer med smitterisiko eller vandmængde

Smit- stof(fer)

Årsag til forurening eller andre bemærkninger

Vurdering af økonomiske tab som følge af smitstof-
forurening

Uggeløse, (Frederiksborg Amt), 1991/1992

1.600 / 2.000

Ukendt

Tilstopning af kloak pga. planterødder medførte tilbagestuvning til vandværks bygning, hvilket forårsagede kortslutning af elektrisk pumpe.  Herved skete tilbagestrømning til tørbrønd. Endvidere var pakning på borehovedet defekt.

Produktionstab pga. sygdom: 1,6 mio. kr.
Kloakrenovation: 0,6 mio. kr.
Andet (mindst): 0,3 mio. kr.
I alt (mindst): 2,5 mio. kr.

Sydfalster (Storstrøms Amt), 1993

Ukendt / 90 (ca. 35 husstande)

Ukendt

Tilstopning af kloak medførte, at spildevand lækkede ind i vandforsyningsnet.

Ukendt

Fåborg (Fyns Amt), 1994

Ukendt / 550 m3

Ukendt

Oversvømmelse af brønd med overfladevand efter kraftig nedbør.

Ukendt

Udsholt (Frederiksborg Amt), 1995

Ukendt / 418 m3

Ukendt

Forurening pga. brud på rentvandsledninger

Ukendt

Fredsø/Morsø (Viborg Amt), 1995

Ukendt / 325 (ca. 125 husstande)

Ukendt

Skiftning af rentvands-
ledninger. Tilbageflow fra beskidt slamsuger.

Ukendt

Aars (Nordjyl- lands Amt), 1995

Ukendt / 1.200 m3

Ukendt

Forurening pga. reparationsarbejde på vandværk.

Ukendt

Nakskov (Storstrøms Amt), 1996

Få (med mavesmerter) / 4.000

Ukendt

Brakvand løb gennem defekt ventil på fabrik og ind i forsyningsnettet.

Ukendt

Allinge-Gud-hjem (Bornholms Amt), 1996

Ukendt / 6.000 (inkl. Turister)

Ukendt

Vand fra vandløb oversvømmede en rentvandstank efter kraftig nedbør.

Ukendt

Gedved (Vejle Amt), 1996

Ukendt / 215 (ca. 83 husstande) + 2 skoler

Ukendt

Dårlig vedligeholdt vandværk. Muligvis defekt kloak nær installationsbrønd.

Ukendt

Klarup (Nordjyllands Amt), 1995/1996

2.800 / 3.730 (ca. 1.436 husstande)

Campyl  obacter jejuni

Beskadelse af kloak under boring af ny brønd, hvilket forårsagede lækage af spildevand til grundvandet.

Ukendt

Nr. Sundby, (Nordjyllands Amt), 1996

2.000 / 3.000

Norwalk virus ?

Defekt konstruktion af dræn fra sanitær installation i forbindelse med ombygning forårsagede tilbageflow af spildevand til rentvandsbrønd.

Ca. 0,5 mio. kr. for reetablering af korrekt dræn, kloring, skiftning af filtre og rengøring af ledninger