Hygiejnisk kvalitet af spildevand fra offentlige renseanlæg

11. Konklusion

11.1 Hygiejnisk kvalitet af spildevand
11.2 Renseeffekter for aktiv slamanlæg
11.3 Sundhedsmæssig risiko
11.4 Infektionsdosis af spildevand
11.5 Videre arbejde

11.1 Hygiejnisk kvalitet af spildevand

Resultaterne fra måleprogrammet mht. den hygiejniske kvalitet er vist i tabel 11.1. De viste værdier er det gennemsnitlige indhold i spildevandet.

Tabel 11.1
Hygiejnisk kvalitet af spildevand. i.p.: ikke påvist, dvs. fjernet til detektionsgrænsen.

Mikroorganismer

Urenset, / 100 ml

Før filter (afløb fra alm. Renseanlæg), / 100 ml

Efter filter (Egå), / 100 ml

Bakterier:
Totale coliforme bakterier

8,6×107

4,5×105

2,0×104

E. coli

2,6×107

9,2×104

7,0×103

Fæk. enterokokker

9,3×105

1,1×104

330

Salmonella

100-1.000

10

< 1

Campylobacter

1.000

100

i.p.

Virus:
Enterovirus

8/12

i.p.

i.p.

Protozoer:
Giardia intestinalis

-

1,4

0,1

Cryptosporidium parvum

-

0,3

0,12

Det skal bemærkes, at der er målt 10-100 Campylobacter pr. 100 ml i det rensede sandfiltrede spildevand. Indholdet af mikroorganismer i spildevandet tilledt Egå og Marselisborg Renseanlæg vurderes at være i den høje ende i forhold til andre danske renseanlæg af deres størrelse (oplands størrelse), fordi der i oplandet findes både sygehuse, slagterier og lignende. Industrier og institutioner i oplandet er sammen med belastningen fra husspildevand afgørende for koncentrationen af mikroorganismer i spildevandet, som tilledes renseanlæggene. Niveauet af mikroorganismer i urenset spildevand målt i denne undersøgelse synes at være forholdsvis ens med de niveauer fundet i litteraturen for udenlandske renseanlæg.

Enterovirus er påvist i 8 af 12 prøver fra urenset spildevand, men er ikke påvist i udløbet fra hverken Marselisborg Renseanlæg eller Egå Renseanlæg (før filter). Der er ved andre undersøgelser fundet enterovirus i udløbet fra renseanlæg.

En viabilitetstest af cryptosporidieoocyster i udløbsvandet viste, at der er viable cryptosporidier i udløbsvandet, hvilket betyder, at de kan være infektionsdygtige, hvis de spredes i miljøet.

Indholdet af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i renset spildevand fra offentlige renseanlæg vurderes at forekomme i niveauer, som kan give anledning til en sundhedsmæssig risiko.

11.2 Renseeffekter for aktiv slamanlæg

De gennemsnitlige reduktioner af mikroorganismer gennem de undersøgte renseanlæg fremgår af Tabel 11.2. I spildevandsteknikken betegnes renseanlæg med funktionsmæssig opbygning bestående af mekanisk, biologisk, nitrifikation, kemisk og denitrifikation som MBNKD. Hvis der er et yderligere rensetrin i form af sandfilter, indikeres dette med F. Egå Renseanlæg kan derfor karakteriseres som MBNKDF, mens Marselisborg Renseanlæg er MBNKD, ligesom Egå Renseanlæg før sandfilteret.

Tabel 11.2
Renseeffekter for aktiv slamanlæg med procesopbygning MBNKD og MBNKDF og til sidst over sandfilter for sig.

Mikroorganismer

MBNKD, %

MBNKDF, %

Over sandfilter (Egå Renseanlæg), %

Bakterier:
Totale coliforme bakterier

  
99,60

   
99,88

           
82,8

E. coli

99,30

99,80

82,2

Fæk. enterokokker

97,80

99,90

72,5

Salmonella

1.000 gange reduktion (~99,9%)

10.000 gange reduktion (~99,99%)

10 gange reduktion (~90%)

Campylobacter

10.000 gange reduktion (~99,99%)

Til detektions-
grænsen

Til detektions-
grænsen

Virus:
Enterovirus

           
Til detektions-
grænsen

       
-

    
-

Protozoer:
Giardia intestinalis

      
-

        
-

        
91,4

Cryptosporidium parvum

-

-

63,1

Renseeffekten overfor E. coli, totale coliforme bakterier og fækale enterokokker i offentlige renseanlæg med MBNKD-opbygning er høj (97,8-99,6%). Niveauet af disse indikatorbakterier i det rensede spildevand er 104-105 pr. 100 ml.

Indsættelse af sandfilter forøger reduktionen af E. coli, totale coliforme bakterier og fækale enterokokker svarende til renseeffekter på hhv. 90,8%; 99,88% og 99,90%. Niveauet efter yderligere rensning med sandfilter er reduceret til ca. 102-104 pr. 100 ml.

Niveauet af indikatorbakterierne i spildevand efter rensning og selv efter filtrering er forholdsvis høj, hvorfor det vurderes, at der kan være en sundhedsmæssig risiko for de badende fra mere infektive fækale bakterier.

Salmonella og Campylobacter reduceres med ca. 1.000-10.000 gange i renseanlæg med MBNKD-opbygning. Campylobacter fjernes dog mere effektivt end Salmonella. Litteraturen angiver rensegrader for Campylobacter på 99% for hollandske aktiv slamanlæg.

Enterovirus fjernes fuldstændigt til detektionsgrænsen gennem de to undersøgte renseanlæg.

Det har ikke været muligt at beregne en renseeffekt for protozoerne ved de to målerunder på Egå og Marselisborg Renseanlæg, da der ikke er analyseret for disse i indløbsvandet pga analysemetodiske vanskeligheder. Litteraturen viser rensegrader for hhv. Giardia intestinalis og Cryptosporidium parvum på ca. 92% og 93% gennem aktiv slamanlæg uden efterfølgende sandfiltrering (MBNKD).

Der vurderes på baggrund af nærværende undersøgelser, at sandfiltrering har en god effekt overfor protozoer. Giardia intestinalis fjernes mere effektivt end Cryptosporidium parvum. Det kan hænge sammen med, at Giardia intestinalis cysterne er større end Cryptosporidium parvum oocysterne og tilbageholdes nemmere i filteret. Den dårligere fjernelse af Cryptosporidium parvum stemmer overens med den generelle viden indenfor rensning af drikkevand, idet Cryptosporidium parvum generelt er sværere at filtrere væk end andre parasitter.

11.3 Sundhedsmæssig risiko

Det vurderes, at det udledte spildevand fra aktiv slamanlæg både med og uden sandfiltrering kan udgøre en smitterisiko.

Det undersøgte sandfilter giver dog en betydelig reduktion af spildevandets indhold af sygdomsfremkaldende bakterier.

Regnvandsbetingede udløb udgør en sundhedsmæssig risiko i forbindelse med badevand, idet spildevandet på trods af fortynding vil indeholde en væsentlig koncentration af sygdomsfremkaldende mikroorganimer.

11.4 Infektionsdosis af spildevand

Der er foretaget en simpel teoretisk vurdering af udvalgte mikroorganismer til identifikation af eksponeringsdosen for de forskellige spildevandstyper, som er undersøgt i dette projekt. Eksponeringsdosen, som svarer til den spildevandsmængde, der potentielt skal optages for at medføre sygdom, fremgår af tabel 11.3. Der er tale om en konservativ model, som ikke kan sammenlignes med en egentlig risikovurdering. Der er endvidere i modellen antaget, at alle betydende faktorer, som skal kombineres for at bevirke infektion, er opfyldt.

Der er ved den simple beregning af eksponeringsdosen anvendt de teroretiske infektiøse doser for de mikroorganismer hvor doserne er kendt samt minimum og maksimum koncentrationerne målt i denne undersøgelse.

Tabel 11.3
Eksponeringsdosis for urenset, renset og sandfiltreret spildevand.

Mikroorganismer

Urenset, liter spildevand

Før filter (afløb fra alm. renseanlæg), liter spildevand

Efter filter, liter spildevand

Salmonella

0,01 - 1

0,1 - 10

10

Campylobacter

5×10-3 - 5

0,005 - 50

0,5

Giardia intestinalis

-

3,3 - 28

16

Cryptosporidium parvum

-

1,2 - 12,5

5 - 100

Eksponeringsdosen for urenset spildevand varierer fra få milliliter til 5 liter. Salmonella og Campylobacter er interessante i sundhedsmæssig sammenhæng, når de vurderes ved denne simple metode.

Eksponeringsdosen for renset spildevand varierer fra ca. 5 milliliter til 50 liter. Det vurderes, at de interessante mikroorganismer for renset spildevand er Salmonella og Campylobacter. Giardia intestinalis og Cryptosporidium parvum vil dog stadig være interessant på grund af den lave infektiøse dosis.

Eksponeringsdosen for renset og sandfiltreret spildevand varierer fra ca. 0,5 milliliter til 100 liter. Den interessante mikroorganisme ved denne simple metode for renset sandfiltreret spildevand vurderes at være Campylobacter. Giardia intestinalis og Cryptosporidium parvum vil dog stadig være interessant på grund af den lave infektiøse dosis.

Den simple vurdering viser, at eksponeringsdoserne for at fremkalde sygdom i værste tilfælde for de undersøgte mikroorganismer er relativt små. Det er specielt Salmonella og Campylobacter, der i den forbindelse er interessant, hvilket ses af den teoretiske sygdomsfremkaldende spildevandsmængde i de forskellige vandtyper. Alle mikroorganismer med lav infektiøs dosis, heriblandt protozoerne, er interessante i en sundhedsmæssig sammenhæng, når de udledes med spildevand.

11.5 Videre arbejde

På basis af nærværende undersøgelse foreslås det, at der arbejdes videre med:
vurdering af om udledning af spildevand fra renseanlæg og regnvandsbetingede overløb udgør en sundhedsmæssig risiko for badende
vurdering af eksisterende metoder/teknologier til videregående behandling af spildevand
vurdering af risiko ved anvendelse af alternative spildevandsløsninger og renseteknologier
afhængig af hvordan risikovurderingerne falder ud kan det overvejes at udvikle redskaber til karakterisering af særlige kilder til belastning af spildevandet med smitstoffer. Det kan b.la. overvejes at udforme særlige retningslinier for tilslutningstilladelser til offentlig kloak for særlige spildevandstyper og retningslinier for udledningstilladelser for renseanlæg
vurdering af risiko for spildevandsbetinget smitte af spildevandsarbejdere ved drift og vedligeholdelse af afløbs- og renseanlæg.