Miljøvurdering af byggeri

Bilag A
1 Miljøpåvirkninger

1.1 Helheder
1.2 Byrum og landskab
1.3 Energiforbrug
1.4 Materialeforbrug
1.5 Vandforbrug
1.6 Emissioner til luft
1.7 Emissioner til jord
1.8 Emissioner til vand
1.9 Affald
1.10 Støj og vibrationer
1.11 Indeklima
1.12 Arbejdsmiljø

1.1 Helheder

Denne type miljøpåvirkninger omfatter dels forhold, som går på tværs og indeholder elementer fra flere af de oplistede, naturvidenskabelige typer påvirkninger (nr. 2 – 12), dels miljøopfattelse og andre "bløde" miljøpåvirkninger, som kan medføre effekter mht. f.eks. pædagogisk synlighed, sikkerhed og livskvalitet.

1.2 Byrum og landskab

Her er der fortrinsvis tale om den ændring, som foretages i omgivelserne ved etablering af et bygværk.

Miljøpåvirkningen består i ændringer af landskabsforhold (ændringer af landskaber, havmiljø, skovområder eller landbrugsjord), naturforhold (ændringer af vandløb og vådområder samt påvirkning af flora og fauna) og kulturforhold (ændringer af infraktur, bymiljø, rekreative områder og fortidsminder).

Valg af byggematerialer og byggeformer har æstetisk betydning for de fysiske omgivelser.

1.3 Energiforbrug

For byggeprojekter er det driftsfasen, der gennem hele projektets levetid bidrager med det største energiforbrug.

Materiale- og produktvalg er af betydning for energiforbruget til råstofudvinding og forarbejdning til byggevarer. Energiforbrug til materialefremstillingen udgør ca. 10 - 15% af byggeriets totale energiforbrug.

Effekterne fra forbrug af fossile brændsler (kul, olie og naturgas) knytter sig primært til tab af knappe energiråstoffer. Som følgepåvirkninger på grund af forbrændingens emissioner til luften kommer forskydning af drivhuseffekten, forsuring og næringssaltbelastning og toksicitet (se under emissioner til luft).

1.4 Materialeforbrug

Forbruget af knappe materialeressourcer er miljøpåvirkning. De knappe materialeressourcer er typisk metaller (bly, zink, kobber) og stoffer der er produceret på basis af olie – f.eks. plast og bituminøse materialer. Desuden kan der lokalt være mangel på forskellige byggematerialer som grus, ler m.m.

De væsentligste øvrige effekter er mangel på ikke-fornyelige materialeressourcer.

Materialeforbruget afhænger af forhold som form/udformning, udtryk, indretning/placering, fleksibilitet og levetid.

Levetiden for byggematerialer er af afgørende betydning for ressourceforbruget.

1.5 Vandforbrug

Selvom der vil være stor forskel på vandforbruget, vil driftsforbruget udgøre langt det væsentligste vandforbrug i projektets livscyklus.

I udførelsesfasen kan der være et vandforbrug i forbindelse med eventuel grundvandssænkning. Forbruget anses for ubetydelig i byggeprojekternes livscyklus. Dog kan forbruget være af betydning, hvis grundvandssænkningen er permanent.

Vandforbruget til fremstilling af materialer og bygningsdele er også ubetydeligt i forhold til driftsforbruget.

Effekten af forbruget af rent vand er, at der tæres på grundvandsressourcerne.. Afhængigt af nedbørsmængder, typografi og indvindingsbehov kan rent grundvand i visse/store dele af Danmark betegnes som en knap ressource.

1.6 Emissioner til luft

Emissioner til luft skyldes i væsentlig grad forbrænding af fossile brændsler, men kan også skyldes andre kemiske processer.

Fra forbrændingen er effekterne forsuring og drivhuseffekt. Hertil kan der forekomme smogdannelse og udledes stoffer, som kan medføre f.eks. iltsvind i de indre farvande. Desuden kan emissionerne medføre toksicitet (mennesker og miljø).

Ved forbrænding af fossile brændsler udledes CO2, SO2 og NOx afhængig af brændselstype og anlæg. Afhængigt af brændselstyper indeholder fossile brændsler tungmetaller (bly, cadmium og kviksølv), og en del heraf udledes ved forbrænding. De største påvirkninger sker således ved bygge- og anlægsprojekter med et energiforbrug i driften.

Emissioner fra transporten (VOC, NOx, CO, partikler) skønnes at spille en ubetydelig rolle set i hele byggeriets livscyklus, men kan spille en rolle, hvis udførelsesfasen betragtes isoleret samt ved anlægsprojekter uden et driftsforbrug.

For materialerne sker de største emissioner af CO2, SO2, NOx under fremstillingen, idet denne fase bruger den største mængde energi svarende til 10-15% af det totale energiforbrug til byggeriet. Emissionerne er især knyttet til produkter af beton og stål. Emissioner af bly, cadmium og kviksølv er størst for fremstilling af metaller ud fra malm, men der kommer f.eks. også cadmium fra cementproduktionen.

1.7 Emissioner til jord

Emissioner til jord må under normale forhold anses for at bidrage med en ubetydelig miljøpåvirkning. Der kan forekomme spild ved udførelse og drift herunder udsivning fra f.eks. biler, tankanlæg og ledningsanlæg, som kan medføre en eventuel jordforurening. I sådanne tilfælde består effekterne af akut eller kronisk giftpåvirkning på land- eller vandmiljø. Særligt tungt-nedbrydelige stoffer kan akkumuleres i levende organismer.

I forbindelse med uheld kan der opstå alvorlige effekter i forlængelse af emissioner til jord, f.eks. ved lækage fra en tank, ledningsanlæg (brændstof) eller ved brand m.v. Der sker hyppigt skade på ledningsanlæg, og derfor skal der stilles særlige krav til bl.a. udførelsesmetoder for at minimere risikoen. Effekterne vil afhænge bl.a. af forureningstype og omfang.

1.8 Emissioner til vand

Forekomsten af spildevand hænger sammen med vandforbruget. Det vurderes som nævnt, at vandforbruget i driften udgør langt det største forbrug i byggeriets livscyklus, og dermed også den største udledning.

De væsentligste effekter vurderes at være næringssaltbelastningen samt toksicitet, hvilket stammer fra anvendelsen af miljø- og sundhedsfarlige stoffer.

Ved veje og parkeringspladser kan anvendes f.eks. glatførebekæmpelse, ukrudtsbekæmpelse m.v., der udledes med overfladevandet til de lokale recipienter og bidrage med effekter som næringssaltbelastning og iltsvind samt toksicitet.

Ved udvinding og forarbejdning af råstoffer og produktion af materialer vil der for nogle materialers vedkommende udledes spildevand indeholdende miljø- og sundhedsskadelige stoffer. For visse materialer vil der tillige fremkomme spildevand ved opførelse og renovering (f.eks. beton). Desuden kan der forekomme emissioner til vand (perkolat) i forbindelse med deponering af bygningsaffaldet.

Indholdet af problematiske stoffer i spildevandet er ofte relateret til de stoffer, som anvendes i produktionsprocessen eller indholdet i de produkter, som anvendes. Endelig kan f.eks. anvendelsen af rengørings- og vaskemidler også bidrage med problematiske stoffer til spildevandet.

Valg af spildevandsopsamlings- og rensemetoder har betydning for emissioner til vand, f.eks. risiko for overløb samt overfladevand, der ledes til recipient uden rensning.

1.9 Affald

Bygge- og anlægsaffald udgør 24% af den samlede affaldsmængde i Danmark svarende til 3,1 mio. t (1996). Mængden har de sidste år været stigende (Miljø- og Energiministeriet, 1999). Skønsmæssigt fordeler affaldsmængderne sig med 10% fra nybyggeri, 30% fra driften og 60% af affaldsmængderne stammer fra nedrivnings- og bortskaffelsesfasen (Miljøstyrelsen, 1993). Valg af byggevarer har betydning for håndtering og bortskaffelsen af affald.

Affaldet består hovedsagelig af volumenaffald som beton, asfalt, sten samt øvrigt bygge- og anlægsaffald. Der er dog en betydelig genanvendelse heraf. På baggrund af den høje genanvendelse er det således specielt farligt affald og radioaktivt affald, der giver anledning til væsentlige effekter i forhold til volumenaffaldet, til trods for at mængden er væsentlig mindre. De væsentligste effekter ved farligt affald vurderes at være toksicitet - både human- og økotoksicitet i forbindelse med bortskaffelsen.

Fra myndighedsside vil der i de kommende år blive stillet krav til yderligere sortering og indsamling af miljøbelastende affaldsfraktioner. Indsamlingen skal bl.a. bidrage til en højere genanvendelse af restprodukterne fra affaldsforbrændingsanlæg, samt at genanvendelsen af jord sker under hensyn til grundvandsressourcerne.

1.10 Støj og vibrationer

Påvirkninger fra støj og vibrationer kan opstå i forbindelse med opførelse og nedrivning. Bidragene herfra er dog små i forhold til påvirkningen fra driften i øvrigt. Lokalt kan der dog være væsentlige miljøpåvirkninger i en kortere periode for medarbejdere og beboere. Sundhedseffekterne af støj og vibrationer kan generelt være hovedsmerter, stress og høreskader.

Opførelses- og nedrivningsmetoder har betydning for frembringelse af støj og vibrationer.

På grund af støj er det nødvendigt med særlige foranstaltninger for at minimere støjpåvirkningen inde i bygningerne. Valg af materialer til byggeri har betydning for muligheden for at minimere støj- og vibrationsforhold.

1.11 Indeklima

Ved indeklima anses specielt materialernes afgasning samt ventilationsforhold og dermed luftkvaliteten for at give anledning til væsentlige påvirkninger. Væsentlige sundhedseffekter heraf kan være slimhindeirritation, hudpåvirkning, hovedpine, træthed og svimmelhed.

Desuden har forhold som lys og temperatur betydning.

Regeringens indsats mod sygdomme og alvorlige gener på grund af dårligt indeklima er bl.a. rettet mod kontor og administration (Arbejdsministeriet, 1996).

Ofte er det ikke en enkelt påvirkning, der giver problemer, men en samtidig påvirkning af flere faktorer på et lavt niveau. Dårligt indeklima kan skyldes bygnings- eller vedligeholdelsesmæssige mangler samt uhensigtsmæssig anvendelse af lokaler.

1.12 Arbejdsmiljø

De væsentligste påvirkninger stammer fra udførelse og nedrivning/bortskaffelse. For bygge- og anlægsprojekter er væsentlige påvirkninger knyttet til kemiske forhold, støj, vibrationer, ergonomi og ulykker. Disse påvirkninger kan forårsage sundhedseffekter, f.eks. hjerneskade, hørenedsættelse, hvide fingre, tab af førlighed og død.

Statistisk ligger bygge- og anlægsbranchen på en 4. plads med 7% af det totale antal anmeldte arbejdsulykker i Danmark (1993-97). Branchens andel af arbejdsbetingede lidelser ligger på 12% af det totale antal anmeldte arbejdsbetingede lidelser i samme periode.

Regeringens visioner om et rent arbejdsmiljø år 2005 påpeger en række særlige indsatsområder relateret til bygge- anlægsbranchen. Der er bl.a. fokuseret på dødsulykker, kræftfremkaldende stoffer, tunge løft og høreskader.

Valg af materialer og konstruktionsformer har betydning for arbejdsmiljøet i udførelsesfasen samt ved nedrivnings- og bortskaffelse.