Kortlægning af perfluorooktanylsulfonat og lignende forbindelser i forbrugerprodukter - fase 2

Forord

I dette projekt har Miljøstyrelsen etableret et overblik over hvilke produkttyper på det danske marked, der vil kunne indeholde perfluoroktylsulfonat og beslægtede kemiske stoffer.

I denne rapport betegnes perfluoroktylsulfonat og de beslægtede stoffer under ét som: PFOS (perfluoroktanylsulfonat)-forbindelser. Enkelte markedsaktører anvender forkortelsen PFOS for perfluor organic substances. I denne undersøgelse anvendes forkortelsen PFOS-forbindelser som en massebetegnelse for de 175 perfluorforbindelser i bilag A, som alle potentielt kan nedbrydes til perfluoroktylsulfonat (ikke at forveksle med perfluoroktanylsulfonat). Enkelte af disse 175 forbindelser indeholder ikke svovl, men for at øge læsevenligheden betegnes forbindelserne i denne rapport alligevel samlet PFOS-forbindelser. Perfluoroktylsulfonat er tungtnedbrydeligt og har vist sig at ophobes i dyr og mennesker.

Baggrund

Firmaet 3M har registreret perfluoroktylsulfonat i blodet hos de medarbejdere, der på 3M's fabrikker deltog i produktionen af PFOS-forbindelser. I denne forbindelse gennemførte 3M tests, der indikerede, at perfluoroktylsulfonat er persistent i miljøet og udviser stor tendens til at bioakkumulere i væv hos både dyr og mennesker.

I forlængelse af disse resultater besluttede 3M at stoppe produktion af stoffer som potentielt kan nedbrydes til perfluoroktylsulfonat, og myndigheder over hele verden satte fokus på PFOS-forbindelserne.

USA og Canada har til OECD udarbejdet en liste over 175 PFOS-forbindelser opdelt på 22 forskellige klasser. Lande, der arbejder med at tilvejebringe overblik over anvendelse af PFOS-forbindelser, opfordres til at tage udgangspunkt i denne liste.

Miljøstyrelsen ønsker med dette projekt at bidrage til dette arbejde med data for anvendelse af PFOS-forbindelser i Danmark.

Formål

Projektets overordnede formål er at skabe grundlag for et dansk input til den internationale diskussion om udfasning af PFOS-forbindelser. Projektet bidrager således til Miljøstyrelsens arbejde med at mindske belastningen fra stoffer, der mistænkes for at kunne have alvorlige effekter på miljø og sundhed.

Projektets elementer

Projektet er gennemført i to faser. I fase 1 har Kontoret for produktdata, Arbejdstilsynet, gennemført en datasøgning i Produktregistret med henblik på at bestemme:
Hvilke af de 175 CAS-numre der findes i Produktregistret
Hvorledes de identificerede CAS-numre fordeler sig på produktgrupper,
Hvilke funktioner de identificerede stoffer udfylder i produkterne
Antallet af danske importører af kemiske produkter indeholdende de identificerede stoffer.

De behandlede data fra søgningen blev rapporteret i en selvstændig rapport, og på grundlag af denne blev det besluttet at gennemføre fase 2.

I projektets fase 2 er der gennemført en yderligere søgning i Produktregistret for at opgøre de registrerede mængder. Herudover er der med udgangspunkt i resultaterne af de to datasøgninger i Produktregistret etableret kontakt til relevante aktører inden for industri, myndigheder og institutioner for at verificere resultaterne af datasøgningerne og yderligere belyse anvendelsen af PFOS-forbindelser i Danmark samt de aktuelle muligheder for at substituere brugen af PFOS-forbindelser.

Styregruppe og arbejdsgruppe

Projektet er blevet fulgt af en styregruppe bestående af Shima Dobel, Miljøstyrelsen, og Sven Havelund, COWI A/S. Projektet er blevet gennemført af Sven Havelund, COWI.