LCA-uddannelse

Forord

Projektgruppen
Dialogmøde forum

Siden begyndelsen af 90’erne har der i Danmark været arbejdet på udvikling af værktøjer til at vurdere miljøpåvirkninger fra produkters livsforløb sådan at man efterfølgende kan sætte ind med forbedringer, der hvor påvirkningerne er mest alvorlige.

I midten af årtiet blev den produktorienterede miljøindsats formuleret og sat på den politiske dagsorden i Danmark. Senere fulgte udviklingen af EU’s Integrated Product Policy, også kaldet IPP.

Miljøstyrelsen har stået bag en række projekter, hvis hovedformål har været at udvikle brugbare miljøvurderingsværktøjer, skabe bred konsensus om de udviklede metoder og efterfølgende udvikle forenklede metoder, således at virksomheder i Danmark har adgang til værktøjer, som dækker flere forskellige niveauer i anvendelsen af LCA1. LCA har en central placering i EU's strategi for Integrated Product Policy.

Flere universiteter har taget LCA op i deres curriculum, enten i form af kurser eller projektarbejde. På efteruddannelsesområdet har et begrænset antal institutioner og konsulentvirksomheder stået for den udbuddet af undervisning i udførelse og brug af LCA og livscyklustænkning. Hos disse parter findes et overblik over virksomheder og andre, der har modtaget efteruddannelse inden for livcyklustankegang og livscyklusvurdering.

Nærværende projekt har givet mulighed for systematisk at undersøge udbuddet af LCA-undervisning og behovet herfor i Danmark. Undersøgelsen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse udsendt til ca. 840 virksomheder og institutioner. Resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen er efterfølgende diskuteret på et dialogmøde, hvor 20 centrale interessenter fra universiteter, virksomheder, myndigheder, konsulentbranchen, GTS-institutter og teknologiske informationscentre var inviterede. På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen bad man dette tvær-institutionelle forum komme med deres opfattelse af fremtidige undervisnings- og kursustiltag inden for Livscyklustankegang og LCA.

På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen og dialogmødet, giver rapporten et bud på hvordan man fremover kan håndtere læring inden for LCA-disciplinerne, sådan at danske virksomheder kan profitere såvel økonomisk som miljømæssigt af den mulighed for innovation som ligger i livcyklustankegangen.

Projektet er udført i efteråret 2001 og foråret 2002 med støtte fra Miljøstyrelsen, Rådet vedrørende Renere Produkter.

Projektgruppen

Projektgruppen har været sammensat af konsulenter og undervisere på Danmarks Tekniske Universitet. Fra Institut for Produktudvikling og fra Institut for Produktion og Ledelse, Innovation og Bæredygtighed, deltog: Niki Bey, Michael Hauschild, Michael Søgaard Jørgensen, Ole Broberg, Morten Als Pedersen, Henrik Wenzel og Christine Molin. Niels Frees IPU har i projektets afsluttende fase medvirket til kvalitetssikring af rapporten.

Dialogmøde forum

I dialog mødet deltog: Claus Berner, Planmiljø,Vibeke Riisberg, Designskolen Kolding, Per Christensen, Aalborg Universitet, Lone Rosing, Cerealia Bakeries, Grethe Hjortbak, Rambøll, Henriette Øllgaard, Teknologisk Institut, Arne Egelund, DTU, Erik Hansen, COWI, Tim McAloone, DTU, Ninkie Bendtsen, Miljøstyrelsen, Bo Weidema, 2.- 0 konsulenter, Morten Als Pedersen, DTU, Nana Eckhardt, Intecon, Kim Christiansen, dk-TEKNIK, Kristine Keiding, TIC, Christian Poll, Miljøstyrelsen, Thorvald Isager, H. J. Hansen Genvinding, Sven Havelund, COWI. Der var afbud fra Knud Erik Poulsen, Carl Bro og Mikkel Thrane, Aalborg Universitet.

Flere var inviteret, men havde ikke mulighed for at deltage. Liste over alle inviterede kan ses i bilag.

1 LCA er forkortelsen af Life Cycle Assessment, som er det engelske begreb for dét man på dansk kalder livscyklusvurdering. LCA er et internationalt anerkendt og anvendt værktøj, og der findes ISO-standarder for anvendelsen i ISO-14000 serien.