LCA-uddannelse

9 Ordforklaring

LCA: er forkortelsen af det engelske Life Cycle Assessment. På dansk kalder man det også livscyklusvurdering, men bruger lige så ofte forkortelsen LCA. En livscyklusvurdering beskriver de miljømæssige konsekvenser af et produkts livsforløb, dvs. fra vugge til grav. Vurderingen inkluderer udvinding af råmaterialer, produktion, brug, bortskaffelse og transport, og baseres på en detaljeret analyse af produktet, herunder alle produktets komponenter og de væsentligste processer i produktets livsforløb.

(Kilde: Miljørigtig udvikling i produktfamilier - en håndbog)

Livscyklustankegang: At man tænker på forskellige aktiviteters miljømæssige konsekvenser i hele livsforløbet - dvs. fra vugge til grav. Hvis aktiviteten er at producere produkter, overvejer man - f.eks. i en beslutning om valg af materiale- hvilke miljømæssige konsekvenser netop den beslutning har for hele livsforløbet (råvarer, produktion, brug, bortskaffelse og transport).

At anvende Livscyklustankegang betyder også, at man er opmærksom på at påvirkninger af miljøet ikke kun stammer fra eksempelvis produktion, men at miljøpåvirkninger er knyttet til alle aktiviteter i et produkts livscyklus, herunder også råvareudvinding, brug, bortskaffelse osv. Livscyklustankegang i forbindelse med serviceydelser ser på miljøpåvirkningerne fra de aktiviteter, som medgår til serviceydelsen, igen anskuet fra vugge til grav.

POMS: Produkt orienteret miljøstrategi.

IPP: Integrated Product Policy, det som man i Danmark kalder POMS.

LCM: er den engelsk forkortelse for Life Cycle Management. Livscyklus - og produktorienteret miljøledelse.

DFE: er den engelsk forkortelse for Design for Environment, og beskriver

Design/produktudvikling hvor der tages særligt hensyn til miljøbelastning og ressourceforbrug.

SME: defineres i EU som: An SME is an interprise which has fewer than 25o emplyees, has either an annual turnover not exceeding 40 mio. euro or an annual balance-sheet not exceeding 27 mio. euro and conforms to the criteria of indepencence

(Kilde.: http:// europa.eu.int./comm/dg23/gen_policy/smes_definition.html)

MEKA: er en metode til at systematisere og forenkle en miljøvurderings resultater. M står for Materialer, E for energi, K for kemikalier og A for andet. MEKA-skemaet ses i tabel 9.1.

Tabel 9.1
MEKA-skemaet

 

Råvarefase

Produktions-fase

Brugsfase

Bortskaffeses-fase

Transport i faserne

Materiale

 

 

 

 

 

Energi

 

 

 

 

 

Kemikalier

 

 

 

 

 

Andet

 

 

 

 

 

(Kilde: Miljøvurdering i produktudvikling - 5 eksempler)

Livscykluscheck: er en hurtig vurdering hvor resultatet beskriver de største bidrag til miljøeffekter og størrelsen af bidragene gennem produktets livsforløb. Til Livscykluscheck’et (se litteraturlisten) anvender man MEKA-princippet, hvor M står for Materialer, E for energi, K for kemikalier og A for andet. (Kilde: Miljørigtig udvikling i produktfamilier - en håndbog)

Screening LCA: er næste niveau efter livscykluscheck'et hvor de forhold som MEKA vurderingen har peget på kan være væsentlige, tages op til en nærmere undersøgelse. Man anvender de data som umiddelbart er tilgængelige eller bruger et kvalificeret skøn, men følger overordnet samme struktur som er beskrevet i den detaljerede livscyklusvurdering. At udføre en screening kræver specialviden om LCA og udføres oftest af miljøspecialister, og der anvendes et PC-værktøj. (Kilde: Miljørigtig udvikling i produktfamilier - en håndbog)

Detaljeret LCA: er som begrebet også angiver det mest detaljerede niveau for LCA, som kræver viden om kemiske og fysiske forhold, og som oftest udføres af miljøspecialister. Der er et omfattende arbejde med dataindsamling forbundet med en detaljeret livscyklusvurdering. Et LCA-PC-værktøj er nødvendigt til at understøtte og præsentere miljøvurderingen på dette niveau. (Kilde: Miljørigtig udvikling i produktfamilier - en håndbog)

UMIP-metoden: som i øvrigt også udgør metodegrundlaget for de på forrige side beskrevne forenklede LCA- procedurer, er en metode til at miljøvurdere produkter og ydelser. UMIP står for Udvikling af Miljøvenlige IndustriProdukter. UMIP-programmet var et 5-årigt udviklingsprogram iværksat i 1991 af Miljøstyrelsen med deltagelse af Dansk Industri, Danfoss, B&O, Grundfos, KEW og Gram, Danmarks Tekniske Universitet og Instituttet for Produktudvikling. Det engelske navn for UMIP er EDIP, som står Environmental Design of Industrial Products. UMIP-metoden er internationalt anerkendt og anvendt, og metoden er i overensstemmelse med de krav til LCA som ISO-standarderne i 14000 serien beskriver. Internationalt er man enige om at en miljøvurdering skal følge de trin, som er vist i figur9.1(Kilde: Miljørigtig udvikling i produktfamilier - en håndbog).

Se her!

Figur 9.1.
Trin i miljøvurderingen (Bearbejdet efter ISO 14040, 1997)