Det moderne Grønland

Viden skaber forståelse, indsagt og forudsætninger

Grønland er i rivende udvikling. En udvikling der har ført samfundet fra fangersamfund til forbrugersamfund på ganske få årtier. En del af udviklingen er præget af fremtidens samfundsmæssige pejlemærker, bl.a. indenfor sundhed, miljø, erhverv, arbejdsmarked, uddannelse, socialområdet og infrastruktur.

Debatten er til tider præget af skarpe modsatrettede interesser. For udenforstående kan det være vanskeligt at følge med i debatten. Det er vor hensigt, at denne bog "Det moderne Grønland" kan give en introduktion til centrale problemstillinger i dagens Grønland og hermed give øget indsigt i den samfundsmæssige debat.

Der har længe været et godt og konstruktivt samarbejde mellem Danmark og Grønland om en række konkrete opgaver på miljøog naturområdet. Siden 1994 har Danmark som led i Miljøstøtten til Arktis haft særlig fokus på Grønland og har udmøntet dette i et tæt miljø- og natursamarbejde med Grønlands Hjemmestyre.

Miljøstøtten til Arktis har til formål at beskytte, overvåge og genoprette miljø og natur i Arktis. Gennem de støttede projekter opnås en viden, som danner et betydningsfuldt grundlag for debatten om bæredygtig udvikling i Grønland i bredeste forstand.

Gennem Miljøstøtten til Arktis er Danmark også involveret i projekter i Grønland, der sigter bredere end traditionelle miljø- og naturprojekter. Disse projekter, deres baggrund og betydning for Grønland danner rygraden i denne bog, hvor der er beskrevet 15 aktuelle historier inden for områderne bolig, energi og sundhed.

Vi håber begge, at bogen kan bidrage til at udbrede endnu mere viden om diskussionerne om bæredygtig udvikling i Grønland - og dermed også til en større forståelse for nutidens Grønland, og de udfordringer som Grønland står overfor i de kommende år.

 

Miljøminister
Hans Christian Schmidt

Landsstyremedlem for Sundhed og Miljø
Edward Geisler