| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Det moderne Grønland
Hvert år er der i Sisimiut (Holsteinsborg) en uges kampagne for at forbedre
sundhedsvanerne. Det drejer sig altid om at få borgerne til at være aktivt opmærksomme
på at forebygge sygdomme gennem en sund levevis.
Årets uge 46 er noget særligt i Sisimiut. Den uge syder det af aktivitet i
medborgerhuset. Det er årets sundhedsemne, der er til debat. Igennem de 6 forudgående
uger har sygehusets personale sammen med andre institutioners personale forberedt dette
emne. I år var temaet: Egenomsorg.
I medborgerhuset er der oprettet en række boder, hvor man kan diskutere mad og
ernæring, vægtproblemer, man kan få bestemt sit Body Mass Index, der er et simpelt
udtryk for, om man er overvægtig, man diskuterer hygiejne, og hvordan man ved at ændre
vaner kan være med til at forebygge mange sygdomme. I sundhedsugen er der mulighed for at
deltage i fællesspisning i medborgerhuset og få opskrifterne med hjem bagefter.
"Vi har tradition for denne aktiveringsmetode," siger Ove Rosing Olsen, der
er chefdistriktslæge i Sisimiut. "Forberedelsen betyder meget. Det er der
meningsdannelsen og holdningsdannelsen bliver til."
Det er et meget populært arrangement. Cirka halvdelen af befolkningen er med. Det er
blevet en fast etableret tradition, og der er lavet en skabelon for metoden, så den kan
bruges alle steder i Grønland.
Der er en almen oplysende del og en videnskabelig del, hvor man efter at have aktiveret
befolkningen laver undersøgelser af sundhedsproblemer i lokalområdet.
I den videnskabelige del er der kontakt med Statens Serum Institut, med epidemiologisk
afdeling, hvor der er en forskergruppe, som man arbejder sammen med. Det kan være
forekomsten af den bakterie, Helicobacter pylorii, der skaber mavesår. Eller det kan
være forskellige former for kønssygdomme. Lige nu er man i gang med at undersøge
leverbetændelse. Tidligere er der lavet undersøgelser af parasitter, som lever på
mennesker, specielt hos børn (børneorm, piskeorm, spolorm og de forskellige
bændelorme). Og om allergi. Denne sidste undersøgelse er udvidet til at omfatte andre
byer (Aasiaat og Ilulissat).
For nyligt har man afsluttet et projekt om "Børn og Sygdom". Det viste sig, at
i 40% af børnenes levetid havde de symptomer på en eller flere luftvejsinfektioner.
Dette er tæt på at være verdensrekord. Overraskende nok var disse luftvejsinfektioner
lige hyppige sommer og vinter.
Det blev afsløret, at de vigtigste årsager var rygning i familien, opholdet i
institutioner, samt at man sov sammen med andre i soverummet. Endelig så det ud til, at
børn, der blev ammet i hvert fald til 6-måneders alderen, havde færre
luftvejsinfektioner end de, der stoppede før. Der er lavet massiv reklame for projektet i
en tidligere uge 46. Tilslutningen til projektet var enorm. 88% af forældrene i byen
sagde ja til at deltage.
Hele sundhedscentret arbejder sammen om disse projekter. Kampagneavisen Peqqik Sisimiut
bliver uddelt til alle husstande.
De videnskabelige resultater bliver bragt både i Ugeskrift for Læger og i
internationale videnskabelige tidsskrifter. Men lige så vigtigt er det, at der sker en
tilbagemelding til lokalbefolkningen skrevet i menneskesprog. "Snot og host hos børn
i Sisimiut", som artiklen i kampagneavisen hedder.
Føden og forureningen
Hvordan kan man fortælle om belastningen af føden med tungmetaller og med POP´er på
en rimelig måde, spurgte jeg Ove Rosing Olsen.
"Vi har ikke beskæftiget os meget med forureningen af vores madvarer. På det
sidste er vi et par stykker, der har beskæftiget os med spisevaner hos børn og unge og
lavet kostundersøgelser i skolerne. For at undersøge, hvordan landet ligger og fremme
brugen af traditionel kost.
Men spørgsmålet om, hvad toxiske stoffer betyder i naturen og i fødeemnerne, er ikke
en daglig diskussion i lokalbefolkningen. Det har heller ikke været et uge 46-
projekt."
Bevidstheden om forurening af fødeemner er tydeligvis meget nedtonet. Der er tale om
en almindelig resignation, for man kan alligevel ikke lave den del af sit liv om. Du kan
ikke holde op med at spise sælkød. En oplysning om, at der er forurenende stoffer i
sællever fører ikke til, at man holder op med at spise sællever, højst at man ikke
spiser så store mængder.
Men det må jo i høj grad være dit problem, som leder af sundhedscentret, insisterede
jeg. Du ved hvor høj belastningen er, og ved samtidig, at befolkningen ikke ønsker at
diskutere, om det betyder noget for sundheden.
"Spørgsmålet er, hvad der kan betale sig," svarer Ove Rosing Olsen. "
Jeg ser bogstaveligt talt folk dybt i øjnene. Når jeg tager folks blodtryk, kigger jeg
rutinemæssigt på de små kar i nethinden. Og der er så godt som ingen ændringer i den
bageste del af øjnene. I andre befolkninger, fx den danske, vil du se en meget stor grad
af forandringer. Så der må være en karbeskyttende faktor her i Grønland, måske
kosten. Det er ikke sandsynligt, at det skyldes noget genetisk."
Ove Rosing Olsen fortæller videre, at patienter, der har leverbetændelse eller folk
som drikker meget, ikke har den samme grad af leverforandringer som i Danmark. I Grønland
ser man så at sige ingen med skrumpelever. Der er meget få langtidsvirkninger for
patienter med leverbetændelse virus B, som er almindeligt forekommende her. Han ser ikke
i synderlig grad hjertekarforandringer hos sine patienter. Det er sjældent, at han ser
grelle hjertekarforandringer, som man ser det i andre lande.
"Konklusionen for mig er, at der er nogle væsentlige beskyttelsesforhold, som jeg
lægger stor vægt på. Jeg har en vis tro på, at en del af forklaringen ligger i
kosten", slutter Ove Rosing Olsen, der bruger disse ting behandlingsmæssigt. Han
bruger næsten aldrig medicin, som nedsætter kolesterolindholdet i blodet. Det bruges i
meget stor grad i det danske samfund. De grønlandske patienter, der har forhøjet
blodtryk - ud over dem der har familiær hyperkolesterolami - får kostvejledning. De får
besked på at spise sælspæk. Og spæk fra hvidhval. Hvidhvalspæk er det mest virksomme
anti-kolesterolmiddel, han kender.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top
|