Det moderne Grønland

Fedt i Grønland - For lidt og for meget

Fedt er nødvendigt i kosten. Havdyr indeholder den mest hensigtsmæssige blanding af fedt. Den traditionelle kost er i det hele taget langt sundere - fedtmæssigt - end mange af de importerede fødevarer.

I Vestgrønland bliver der nedlagt hvidhvaler, når de trækker langs kysten. Efter flænsning på stranden "skrælles" mattaqen, der udgør huden og 1-2 cm spæk, af og spises for det meste frisk eller fersk sammen med lufttørret kød. Indvoldene indsamles ligeledes, og det er specielt leveren, der trækker mundvand. Det er dog hovedsageligt fuldtidsfangerne og de ældre, der nyder den rå lever. Stemningen er euforisk og smilene store, for nu er fryseren atter fuld med "vores mad". Mattaqen, der også går under betegnelsen "det hvide guld", står i høj kurs. Det sælges til de nærmeste bygder og byer, dog kun når man selv har nok forsyninger af den vigtige "vintermedicin". Hvidhvalshovedet gemmes til specielle festlige lejligheder, hvor det anvendes som en dekorativ delikatesse - "først skal træet vises, siden skal det spises".

Når der er lokalt fanget vildt, spises det gerne og ofte i store mængder. Er der ingen fangst, suppleres der med, hvad den lokale butik kan tilbyde. Udvalget af grønlandsk vildt i butikken er yderst beskedent og til tider ikke eksisterende, og man slår derfor over på en mere vestlig kost. Kiks, kager og fastfood bliver konsumeret i overraskende store mængder, specielt af børn og unge. Sådan karakteriserer Per Møller den blandingskost, som han oplevede i Saqqaq på Nussuaq.

Men dette kapitel skal handle om fedt, som er det emne Per Møller har specialiseret sig i. Hvad er forskellen på fedt fra sæler og hvaler og fedtet fra de kiks og kager mv. som købes i butikken?

Fedt er nødvendigt

For at kunne vokse og fungere rigtigt skal vores krop bruge fedt. Fedt er mange ting og forskellige typer af fedt har forskellige og ofte livsvigtige funktioner.

Fedtvæv er et koncentreret energilager, men er samtidigt et fremragende isoleringsmateriale, som ligeledes virker stødabsorberende og beskytter de indre organer mod stød og udtørring. Fedtets hovedbyggesten, fedtsyrerne, er vigtige for cellemembranens smidighed og transport af næringsstoffer og affaldsstoffer til og fra cellen, og de indgår desuden i produktionen af hormoner og signalstoffer. Synet, kropsfunktioner og hele vores sanseapparat afhænger af dem.

Sæl og kiks

"Fedtet i chips, kiks og kager består næsten udelukkende af mættet fedt," forklarer Per Møller. "Det er ofte tilsat industriel modificeret fedt i form af hærdet vegetabilsk fedt bedre kendt som trans-fedtsyrer. Mættet fedt er en fremragende energikilde, men spiller herudover ingen essentiel rolle og udgør lige som trans-fedtsyrer en øget risiko for hjertekar sygdomme ved forhøjet indtagelse."

I sæler og hvaler er op til 15% af fedtet mættet fedt, umættet fedt udgør de resterende ca. 85% og her dominerer det enkeltumættede fedt. Det umættede fedt er af særlig fysiologisk betydning, og noget er endog livsnødvendigt. Da vi mennesker er ret dårlige til selv at lave denne type fedt og i mange tilfælde slet ikke evner det, er det derfor vigtigt, at det tilføres gennem kosten. Flerumættet fedt virker modsat det mættede fedt ved at mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Inden for de flerumættede fedtsyrer refereres der ofte til de to grupper omega3 (n-3) og omega-6 (n-6), hvor n-3 er af særlig betydning. Også forholdet mellem de to grupper (n-6/n-3) menes at være vigtigt. Et forhold på omkring 1:1 menes at være optimalt, og til sammenligning kan det nævnes, at mens man i Danmark typisk indtager 10- 20 gange mere n-6 end n-3, er forholdet i Grønland ca. 1:1.

Ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt er det de umættede fedtsyrer, man skal satse på.

For meget og for lidt

Fed mad øger risikoen for overvægt. Når maden indeholder mere, end vi forbrænder, transporteres fedtet direkte fra tarmen og ud til fedtdepoterne, hvor det ophobes. Med fedme øges risikoen for følgesygdomme, ligesom det kan gøre det sværere at blive gravid. Selvom fedt får skyld for meget, kan vi ikke leve uden, og det kan være svært at spise nok, hvis mindre end 20% af energien i kosten udgøres af fedt. De energifattigere komponenter kommer simpelthen til at optage for megen plads i maven. Under disse forhold kan det ligeledes være svært at få nok af de livsvigtige fedtsyrer og de fedtopløselige vitaminer (A,D,E og K), som fedtet transporterer med sig. Vi kan altså også spise for lidt fedt. Alt for meget af det umættede fedt er heller ikke godt, da det i ekstreme tilfælde menes at kunne give anledning til spontane hjerneblødninger.

Kort sagt: Man har længe udelukkende set på de negative effekter af fedt, men er nu ved at få øjnene op for, hvor mange funktioner fedt har i vores krop.

Vigtige fedtråd er derfor:

  1. Det samlede fedtindtag bør udgøre 20-30% af den totale energiindtagelse.

  2. Spis ofte mad fra havet og gerne forskellige slags.

  3. Mættet fedt bør udgøre max 10% af den samlede energiindtagelse.

  4. Spis mest af fedtet som umættet fedt (5-10% flerumættet, 10-15% enkeltumættede).

  5. Spis mindre af kiks, chips og kager tilsat "hærdet vegetabilsk fedt" (max 2%).