Kilder til jordforurening med tjære, herunder benzo(a)pyren i Danmark

2. Fremgangsmåde

2.1 Benyttede afgrænsninger
2.2 Dataopsamling fra danske rapporter og andre kilder til oplysninger
2.3 Litteratursøgning og systematisering af litteraturen
2.4 Vurdering af kilder til PAH-forurening

2.1 Benyttede afgrænsninger

Ved tjæreforbindelser forstås polycykliske aromatiske hydrocarboner, også kaldet PAH forbindelser. Andre tjæreforbindelser er kun omfattet af projektet i det omfang hvor oplysningerne er relevante i sammenhæng med PAH.

PAH-forbindelser er en meget omfattende stofgruppe. Nærværende rapport omfatter kun de PAH-forbindelser, der er undersøgt i forbindelse med forurening i jord, luft, sediment og slam. Derfor omfatter beskrivelsen hovedsageligt usubstituerede forbindelser.

2.2 Dataopsamling fra danske rapporter og andre kilder til oplysninger

Der er indsamlet danske miljørapporter og undersøgelsesrapporter via Miljøstyrelsen publikationsdatabase, DMU´s publikationsdatabase og Amternes Videncenter for Jord (AVJ)´s database over diffust forurenet jord. Herudover er relevante artikler i danske tidsskrifter og fra ATV møder inddraget.

Oplysninger vedrørende kilder til tjære og PAH samt mængder og PAH profiler i diverse media såsom luft, jord, slam og produkter er indsamlet. Vurderinger og konklusioner fra danske rapporter er sammenfattet i de følgende kapitler, og hvor der tidligere er foretaget litteratursøgninger, er resultaterne herfra medtaget med henvisning til den danske rapport eller til den originale litteratur via den danske rapport.

2.3 Litteratursøgning og systematisering af litteraturen

Der er gennemført en on-line litteratursøgning vha. STN Easy, som søger i videnskabelige databaser som Chemical Abstracts. Der blev søgt på følgende ord:
PAH i kombination med andre ord som

  Sources and Soil,
  Background and Soil,

samt
PAH and Profile.

Blandt de herved fremkomne titler er udskrevet de relevante referencer i form af titel, forfatter og abstrakt, samt nødvendige oplysninger til at kunne identificere artiklen. Herefter er 50 artikler hentet hjem. Artiklerne er registreret vha. Reference Manager som en database over de relevante artikler. Herefter er artiklerne gennemgået med henblik på kilder til PAH, fortrinsvis diffuse kilder, baggrundsniveauer for PAH i jord samt oplysninger om sammensætningen af PAH (profiler). Endvidere er de anvendte analysemetoder vurderet.

2.4 Vurdering af kilder til PAH-forurening

Ved vurdering af kilder til PAH klassificeres oplysningerne i fire hovedgrupper:
PAH i produkter og processer
Kilder (diffuse eller punktformige) til jordforurening med PAH
Baggrundsniveau i jord uden entydige, kendte kilder
Naturlig dannelse af PAH

Kilder til jordforurening med PAH er afgrænset til PAH-holdige materialer, processor, emissioner eller affald, der transporteres eller spredes i samfundet og dermed bidrager til en belastning af jordmiljøet, samt kilder tilknyttet industrielle aktiviteter, hvor der typisk forekommer jordforurening med høje koncentrationer (hotspots).