Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2001

Miljøprojekter i Bulgarien

I 2001 blev samarbejdet med Bulgarien intensiveret med igangsættelse af mange nye projektinitiativer samt ved udarbejdelse af et nyt landeprogram.

Programmet er 3-årigt og erstatter det hidtidige landeprogram. Der er i landeprogrammet lagt vægt på at øge støtten til EU tilnærmelsen samt at opnå store miljøgevinster. Der er fokuseret på to hovedsektorer, vand og affald. Desuden vil kontrol med forureningen fra industrien og energisektoren få fokus. Beskyttelse af natur- og biodiversitet har også for første gang i Bulgarien fået fokus. Sortehavsregionen er sammen med Sofiaregionen udvalgt som de to regionale indsatsområder, der vil få størst fokus.

Der blev i 2001 givet støtte til 14 projekter med et samlet dansk tilskud på 43,2 mio. DKK. I forhold til 2000 er der tale om mere end en fordobling af det samlede støttebeløb.

Indenfor hovedsektoren vand blev fire projekter støttet i 2001 dækkende mere end 25 % af den samlede danske bevilling. Den anden højt prioriterede sektor – affald, som dækker både husholdingsaffald, farligt affald og skibsgenereret olieholdigt affald, blev støttet med op til 33%.

Et af de springende punkter i forhold til at forbedre affaldshåndtering i Bulgarien og bringe denne på linie med EU’s miljøkrav er manglen på en regional planlægning og slutbehandling af affald. Derfor har Miljøstyrelsen støttet et større forberedelsesprojekt af 6 regionale affaldsdeponier til EU’s ISPA fond, hvorfra 60 mio. DKK er reserveret til Bulgarien. Fortsættelsen af et regionalt projekt i byerne Wratza og Mezdra har også fået fokus. Desuden er kapacitetsopbygning indenfor farligt affald igangsat, hvor der også forventes afsat mere end 50 mio. DKK til et kommende forbrændingsanlæg støttet af ISPA. Endelig er der sket forberedelser indenfor modtagelse og behandling af olieholdigt spildevand samt affald i havnebyen Varna.

På vandområdet er der igangsat forberedelse af EU’s vandrammedirektiv. Desuden er flere investeringsstudier til opgradering af EU krav på spildevandsanlæg igangsat i Sortehavsregionen, hvor det meste spildevand stadig ledes ubehandlet ud i havet. De konkrete projekter indenfor luftsektoren har udmøntet sig i EU approximering af IPPC direktivet - en opfølgning på et tidligere projekt, hvor 5 større virksomheder skulle opnå godkendelser. Desuden er et træningsprojekt etableret for det nye bulgarske energiministerium, hvor energibesparelser er hovedemnet.

På naturområdet blev forberedelsen til det første grønne projekt igangsat. Denne støtte er rettet mod implementeringen af EU’s-fugle og habitatdirektiver i Bulgarien og en udpegning af særligt betydningsfulde levesteder, det såkaldte NATURA 2000 netværk. Implementering forventes påbegyndt i 2002.

Herudover blev der i 2001 givet 12 mio. DKK til den såkaldte "Nedlukningsfond for Kozlodui Atomkraftværket". Fonden bestyres af EBRD, og midlerne fra fonden vil blive brugt til projekter, der skal hjælpe Bulgarien med en sikker nedlukning af atomkraftværket. investeringstunge direktiver, samt naturdirektiverne.

Informationsaktiviteter om Miljøstøtteordningen var prioriteret højt i 2001. Der blev udarbejdet et nyt designkoncept for ordningen, der bla. blev brugt i udgivelsen af en række temarapporter og bøger om indsatsen i enkelte østeuropæiske lande. Endvidere afholdt Miljøstyrelsen en jubilæums- konference i anledning af 10-året for miljøstøtten til Østeuropa.

Projekttitel
  
Waste Water Project in Troyan, Bulgaria, tillægsbevilling
   
Journalnummer
  
124/008-0033T
Projektmodtager
  
Troyan vandselskab
Projektansvarlig
  
Envidan
Projektbeskrivelse
  
Formålet med nærværende projekt "Troyan WWTP, Phase I" er at installere mekanisk rensning. Projektet ønskes udvidet med yderligere teknisk assistance fra Envidan. Dette skyldes ny information fra Troyan kommune og Vodokanal Engineering om et ændret scenarie for anlægget. Derfor skal dele af feasibility rapporten, budgetposter samt tegninger ændres.

Troyan kommune og det bulgarske mijøministerium er meget opsat på, at det ændrede scenarie undersøges af Miljøstøtteordningen. Det skyldes, at den største industri i området Lesoplast er blevet i stand til at behandle store mængder spildevandsudledning således, at BOD reduceres fra 3500 til 500 kg BOD/dag.
  

Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 215.000
Samlede omkostninger DKK 215.000

 

Projekttitel
  
Obzor - Byala Waste Water Treatment Plant - Phase II (Equipment)
  
Journalnummer
  
124/008-0043t
Projektmodtager
  
Obzor og Byala kommuner
Projektansvarlig
  
Envidan
Projektbeskrivelse
  
Projektet består af investering til et næsten færdigbygget spildevandsanlæg for kommunerne Obzor & Byala. Området er defineret som et "hot spot" område ved Sortehavet af det bulgarske miljøministerium, og projektet er foreslået af det bulgarske miljøministerium. Pt. ledes al spildevandet direkte ud i Sortehavet fra to byer med mere end 10.000 indbyggere. Feasibility studiet er godkendt og denne fase består af investering i henholdsvis mekanisk rensningsudstyr og elektrisk udstyr.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Reduktion af: BOD5: 375 tons/år til 26 tons/år
Opløste partikler (SS): 452 tons/år til 88 tons/år, NH4-N: 56 tons/år til
3,5 tons/år, PO4-P 31 tons/år til 3,5 tons/år
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 6.600.000
Samlede omkostninger DKK 6.600.000

  

Projekttitel
  
Public relation training programme "Energy and Environment", Bulgaria
  
Journalnummer
  
124/008-0049
Projektmodtager
  
De to bulgarske energistyrelser State Agency for Energy and Energy Ressources og State Agency of Energy Efficiency.
  
Projektansvarlig
  
Sten Stenstrup
Projektbeskrivelse
  
Såvel fra dansk som europæisk side er flere projekter blevet gennemført i den bulgarske fjernvarmesektor. Dette projekt skal danne baggrund for et to ugers kursus om energibesparelser. Med deltagelse fra branchen, ministeriet, en meningsdannende forbruger samt pressen sikres en meget stor spredningseffekt af alle disse projektresultater. Desuden gennemføres et tre ugers kursus med et stort sammenfald af deltagere fra det første kursus, hvor deltagerne bliver inspireret til at vælge de midler, de finder bedst anvendelige for en kampagne i deres hjemegn. Denne kampagne samt et måleprogram udarbejdes på kurset. Deltagerne gennemfører dernæst kampagnen på deres hjemegn, efter 4-5 måneder foretager de en måling af effekten, og på baggrund af disse måleresultater udarbejdes en projektbrochure, og der afholdes en afsluttende konference.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Energiforbruget skal måles i en given region før og efter gennemført kampagne
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.651.016
Samlede omkostninger DKK 2.040.352

 

Projekttitel
  
Capacity Building in Hazardous Waste Management in Bulgaria
  
Journalnummer
  
124/008-0053
Projektmodtager
  
Det bulgarske miljøministerium samt de regionale miljøinspektorater
 
Projektansvarlig
  
Chemcontrol a/s
Projektbeskrivelse
  
Capacity Building projektet omfatter udvikling af en organisations- og finansiel struktur for opbygning af anlæg til behandling af farligt affald; en overordnet plan for indsamling, oplagring og transport af farligt affald; udarbejdelse af et computersystem til registrering af farligt affald. Det bulgarske miljøministerium (MoEW) har i juli 2001 afleveret en ansøgning til ISPA om finansiering af et nationalt center for farligt affald. I dette projekt er der regnet med indsamling af affaldet ved direkte afhentning fra de største industrier og affaldsproducenter. MoEW er meget interesseret i at etablere et effektivt indsamlingssystem bestående af modtagestationer og modtagepladser for også at sikre en høj indsamlingsgrad fra mindre industrier og husholdninger. For at gennemføre etableringen af dette system er det nødvendigt af udføre en logistisk analyse af affaldsleverancerne, designe modtagestationerne og udarbejde udbudsmateriale for modtagestationerne. Der vil blive udarbejdet et forslag til design af modtagestationerne og modtagepladserne samt et udbudsmateriale, så anlæggene kan udbydes i licitation. Desuden etableres en database til registrering af farlige stoffer.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Kan ikke opgøres i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.810.139
Samlede omkostninger DKK 3.810.139

 

Projekttitel
  
Kozloduy International Decommisioning Support Fund, EBRD
 
Journalnummer
  
124/008-0055
Projektmodtager
  
Kozloduy International Decommissioning Support Fund
 
Projektansvarlig
  
European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)
  
Projektbeskrivelse
  
Den bulgarske regering har givet tilsagn om at lukke de fire ældste reaktorer på Kozloduy atomkraftværket, således at reaktor 1 og 2 lukkes i 2003, mens reaktor 3 og 4 lukkes i 2006. Disse reaktorer er af typen VVER 440/230, der ved G7 mødet i 1992 i München sammen med RBMK-typen blev udpeget som de mest risikable reaktortyper, og dem, som lukningsbestræbelserne skulle koncentrere sig om, idet opgradering til vestlig standard anses for umulig. Med henblik på at støtte gennemførelsen af lukningen på en miljømæssigt forsvarlig måde har EBRD etableret Kozloduy International Decommisioning Support Fund, der skal gennemføre en række projekter relateret til lukningen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Miljøsikker nedlukning af de fire ældste atomreaktorer på Kozloduyværket.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 12.000.000
Samlede omkostninger Ca. DKK 500 mio.

 

Projekttitel
  
Project Formulation, EMERALD/Natura 2000 Network of Protected Areas of Bulgaria
   
Journalnummer
  
124/008-0056
Projektmodtager
  
Det bulgarske miljøministerium
Projektansvarlig
  
DARUDEC
Projektbeskrivelse
  
Et hold fra DARUDEC skal formulere et projekt, der skal styrke beskyttelsen af biodiversitet og natur i Bulgarien og medvirke til opfyldelsen af Bulgariens forpligtelser i forhold til Bern konventionen ved at etablere et EMERALD netværk. Desuden skal projektet hjælpe Bulgarien i tilnærmelsen til EU ved at forberede landets deltagelse i Natura 2000 netværket.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet vil medvirke til en styrket beskyttelse af biodiversiteten, opfyldelse af Bern Konventionens forpligtelser og tilnærmelse til EU.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 476.424
Samlede omkostninger DKK 476.424

 

Projekttitel
  
Project formulation mission on Management of ship generated waste in Varna.
  
Journalnummer
  
124/008-0057
Projektmodtager
  
Varna Havn
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet omhandler udarbejdelse af et projektdokument vedrørende "Management af skibsgenereret affald i Varna havn, Bulgarien". Projektet forventes at indeholde en teknisk assistance komponent til institutionsopbygning, management, træning samt en udstyrskomponent, som efterfølgende skal udbydes.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 261.117
Samlede omkostninger DKK 261.117

 

Projekttitel
  
Rehabilitation of Varna Wastewater Treatment Plant in Bulgaria - Stage II
  
Journalnummer
  
124/008-0059
Projektmodtager
  
Varna Spildevandsanlæg
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Formålet med nærværende projekt er at installere moderne mekaniske filtre og tilføre anlægget laboratorie- samt moniteringsudstyr og vurdere fremtidig belastning. Desuden skal fase II, som indeholder total rehabilitering af det biologiske beluftningstrin, vurderes.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
150-350 m3 ristaffald/år
Tilskudsbeløb
   
DKK 5.044.710
Samlede omkostninger DKK 7.944.710

 

Projekttitel
  
Improvement of solid waste management in Vratza and Mezdra - Stage II
   
Journalnummer
  
124/008-0062
Projektmodtager
  
Vratza og Mezdra kommuner
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Et nyt regionalt affaldsdeponi er blevet etableret som resultat af et tidligere støttet projekt. Som led i samme projekt blev der også dannet et nyt fælleskommunalt affaldssamarbejde mellem de to kommuner om driften af affaldsdeponiet. For at sikre en bæredygtig og miljøsikker fortsat drift af deponiet – og hermed også den foretagne investering – og for at sikre en sammenhæng mellem affaldshåndteringen i de to kommuner Vratza og Mezdra og driften af deponiet, er det foreslået at videreføre projektet med en række aktiviteter, som bl.a. har følgende formål:
At sikre en fremtidig miljøsikker drift af affaldsdeponiet ved at opsamle og transportere perkolat til et kommunalt renseanlæg
At udforme en "overgangsplan/konditioneringsplan" som foreskrevet i EU’s affaldsdeponeringsdirektiv 199/31/EF
At lukke det ukontrollerede deponi i Mezdra kommune
At udforme en integreret regional affaldsplan for de to kommuner, som lever op til EU målsætninger og strategier på affaldsområdet
At uddrage erfaringer indhøstet fra tidligere og nuværende forsøg/projekter om kildesortering i husholdninger
At udvide og forbedre den nuværende indsamling af affald fra husholdninger i de to kommuner, så dækningsgraden for indsamling når op på 90%.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Opgøres detaljeret i inceptionsfasen
Tilskudsbeløb
   
DKK 6.050.000
Samlede omkostninger DKK 10.610.000

 

Projekttitel
  
Six regional waste disposal sites in Bulgaria, ISPA project preparation
   
Journalnummer
  
124/008-0063
Projektmodtager
  
Det bulgarske miljøministerium
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Ministry of Environment and Water (MoEW) i Bulgarien har ønsket støtte til at forbedre et foreliggende utilstrækkeligt udbudsmateriale for seks regionale affaldsdeponeringsanlæg samt en omlastestation. Der foreligger tilsagn fra EU om ISPA støtte på 60 milioner EUR, og entreprenørarbejdet skal være gennemført inden ultimo 2003.

Den danske bistand til MoEW omfatter:

gennemførsel af de nødvendige ændringer af detailprojekterne for de seks affaldsdeponeringsanlæg, dvs. omprojektering samt suppleringer; driftsinstruks for anlæggene indgår også.
udarbejdelse af nye eller ændrede eksisterende udbudsdokumenter på basis af de ændrede detail-projekter - og således at udbuddet kan foretages efter FIDIC Red Book reglerne
deltagelse i den tekniske vurdering af de indkomne tilbud.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Lukning af 113 gamle ukontrollerede lossepladser samt opbevaring af 430.000 m3 affald/år opfyldende EU krav.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.275.317
Samlede omkostninger DKK 3.840.317

 

Projekttitel
  
Assistance on the implementation of the IPPC Directive in Bulgaria
   
Journalnummer
  
124/008-0064
Projektmodtager
  
Det bulgarske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet er en forlængelse af det nuværende projekt "5 IPPC permits" under Miljøstøtteordningen. Et projekt som assisterer det bulgarske miljøministerum med at udarbejde fem integrerede miljøgodkendelser. Formålet med forlængelsen af projektet er at opgradere ministeriets færdigheder og kunnen, så det kan implementere IPPC direktivet i starten af 2003. Ministeriet har bedt Miljøstyrelsen om assistance på tre områder:
IPPC bekendtgørelse
Tre sektor specifikke godkendelsesvejledninger
Investeringsplan

Projektet er i overensstemmelse med landeprogrammet og Miljøstøtteordningens strategi. På kort sigt vil projektet bidrage til en succesrig implementering af IPPC direktivet, som er nødvendig for Bulgariens optagelse i EU. På længere sigt vil implementeringen af direktivet bidrage til en bedre miljøpræstation hos de store industrier i Bulgarien og dermed et bedre miljø.
    

Miljøeffekt (forventet)
  
Kan ikke opgøres i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.870.467
Samlede omkostninger DKK 3.081.667

 

Projekttitel
  
Review of Terms of Reference: Transpostition of the EU Water Framework Directive in Bulgaria
   
Journalnummer
  
124/008-0065
Projektmodtager
  
Det bulgarske miljøministerium
Projektansvarlig
  
NIRAS
Projektbeskrivelse
  
Draft terms of reference er udarbejdet af det bulgarske miljøministerum. På basis af disse skal et projektdokument udarbejdes og efterfølgende udbydes. Projektet forventes rettet mod de første faser af implementeringen af vandrammedirektivet. Det omfatter transponering af vandrammedirektivet til national bulgarsk lovgivning og udarbejdelse af en national strategi for forvaltningen af vandressourcer. Desuden skal et pilotprojekt for sortehavsregionen formuleres.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 399.837
Samlede omkostninger DKK 399.837

 

Projekttitel
  
Conservation of Species and Habitats in Bulgaria, Tender
   
Journalnummer
  
129-0261 og 129-0261 A
Projektmodtager
  
Det bulgarske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Water & Power Planners
Projektbeskrivelse
  
Projektet består af appraisal af et projektdokument samt efterfølgende udbud. Projektdokumentet er det første grønne miljøprojekt, som er formuleret af Miljøstøtteordningen i Bulgarien. Projektet indeholder etablering af et netværk af beskyttede områder i henhold til Emerald og Natura 2000.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i indeværende fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 217.448
Samlede omkostninger DKK 217.448

 

Projekttitel
  
Appraisal and Tender of Management of Ship Generated Waste in Port of Varna, Bulgaria
   
Journalnummer
  
129-0282
Projektmodtager
  
Varna havn
Projektansvarlig
  
Water and Power Planners A/S
Projektbeskrivelse
  
Projektet omhandler udarbejdelse af desk appraisal og tender vedrørende draft projektdokument "Management af skibsgenereret affald i Varna havn, Bulgarien" som efterfølgende udbydes. Udbudsprojektet vil omhandle udarbejdelse af port waste management planer og efterfølgende investering
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 340.090
Samlede omkostninger DKK 340.090