Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2001

Miljøprojekter i Rusland

Samarbejdet med Rusland fortsatte i 2001 på omtrent samme niveau som i 2000 med en samlet støtte i 2001 på ca. DKK 80 mio.

Der var fortsat størst fokus på Østersøens afvandingsområde med hovedvægten på Skt. Petersborg og Leningrad-regionen, Kaliningrad, Novgorod og Pskov.

Et landeprogram for det dansk-russiske samarbejde på miljøområdet for perioden 2001-2003 blev udarbejdet og godkendt i december 2001. Den geografiske hovedvægt i programmet er stadig Østersøens afvandingsområde. Med hensyn til Moskva-regionen skal samarbejdet sigte på at sikre langtidseffekten af resultater, der allerede er opnået.

Efter regeringsskiftet blev det besluttet at revurdere prioriteterne og kriterierne for den danske miljøstøtte til Østeuropa og udarbejde en ny strategi. Det forventes, at det vil være muligt at gennemføre størstedelen af det russiske landeprogram dog med mere fokus på Østersøens afvandingsområde.

I 2001 var der stadig størst fokus på vandsektoren. Men hovedvægten er i mange projekter flyttet fra hovedstaden til andre byer i regionerne. Et drikkevandsprojekt blev igangsat i Borovichi, Novgorod-regionen, og i Kirovsk og Gatchina i Leningrad-regionen blev der igangsat projekter til genopretning af vandforsyningen og kloaknetværket.

I Kaliningrad blev der igangsat et nødhjælpsprojekt, der skulle reetablere ødelagte kloakrør. Tilstopning af kloakkerne sker i et område, hvor omkring 6.000 mennesker lever med permanente lugtgener og risikoen for vandbårne sygdomme. I Skt. Petersborg blev der givet støtte til et overvågningsprojekt for opgradering af et regionalt laboratorium.

På et lossepladsprojekt Novgorod fortsatte samarbejdet om energibesparelser.

Inden for affaldssektoren blev der ydet bistand til bl.a. færdiggørelsen af en losseplads for farligt affald ved Novgorod losseplads. I Skt. Petersborg er plastikflasker i det omliggende område blevet et stort problem. En forundersøgelse om genbrug af disse flasker blev igangsat.

Miljøproblemerne i forbindelse med dyrefarme er meget store i Rusland. Miljøstyrelsen har i adskillige år støttet miljømæssige forbedringer på Pskovsky svinefarm i Pskov. Samarbejdet fortsætter med svinefarmen, lige som det også er tilfældet med et hønseri. Et lignende projekt blev støttet i Novgorod-regionen.

Inden for naturressourceforvaltningen er der igangsat to store projekter. Et planlægnings- og forvaltningssystem for det grønne bælte uden for Skt. Petersborg og et projekt, der skal sikre et netværk mellem de beskyttede områder. Det skulle være muligt at opnå en synergieffekt mellem de to projekter.

Samarbejdet omkring kemikalier er blevet intensiveret. I 2001 blev der givet støtte til et forstudie om udfasning af PCB og en regional katastrofeplan for maritim olieforurening i Skt. Petersborg.

Projekttitel
  
Kaliningrad Water and Wastewater Services Feasibility Study, tillægsbevilling
  
Journalnummer
  
124/034-0029T
Projektmodtager
  
Miljømyndigheder i Kaliningrad
Projektansvarlig
  
Krüger A/S
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektet er at udarbejde et feasibility studie for vandforsyning og spildevandsrensning i Kaliningrad by. Projektet forventes efterfølgende finansieret med løn fra IFI’er og nordiske donorer.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ikke relevant, da dette er forarbejde til investeringsprojekt
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 184.621
Samlede omkostninger DKK 184.621

 

Projekttitel
  
ODS Phase-out in the Sector of Refrigeration Servicing in St. Petersburg City
   
Journalnummer
  
124/034-0067T
Projektmodtager
  
CFC genbrugscenteret i Skt. Petersborg
Projektansvarlig
  
RE-A-CT Aps
Projektbeskrivelse
  
Tillæg til projekt om genbrug af CFC fra køleskabe i Skt. Petersborg med det formål at sikre en optimal udnyttelse af udstyret til genindvinding og genbrug af CFC og dermed opnå den forventede miljøeffekt. Projektet er teknisk gennemført med træning af 770 kølemontører og opbygning af et CFC genbrugscenter i Skt. Petersborg, men på grund af lave CFC priser og manglende russisk lovgivning er miljøeffekten på forventet 243 tons ODS/år ikke opnået – kun godt tre tons er til dato genvundet. Det er derfor essentielt at fortsætte med en løbende monitering af projektet for at sikre en optimal udnyttelse af udstyret, når CFC prisen forventeligt vil stige i løbet af det kommende år i takt med, at gamle lagre udtømmes. CFC produktionen stoppede endeligt i Rusland med udgangen af 2000. Desuden vil en forlængelse af projektet være med til at sikre, at de erfaringer, som er opsamlet i Skt. Petersborg centeret, bliver spredt til andre regioner i Rusland.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Sikring af 120 tons ODS udfaset pr. år (den skønnede effekt ændres fra 243 til 120 på grund af et generelt forbrugsfald) plus forventet yderligere effekt som følge af spredning af erfaringer i forbindelse med et GEF projekt (ikke opgjort)
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 395.000
Samlede omkostninger DKK 395.000

 

Projekttitel
  
Sustainable Russia, WWF
Journalnummer
  
124/034-0076T
Projektmodtager
  
Naturmyndigheder i Rusland
Projektansvarlig
  
WWF Verdensnaturfonden
Projektbeskrivelse
  
Det grundlæggende projekt skal opstille et nyt koncept for integration af beskyttede områder i lokalsamfundene, således at der opstår en lokal interesse for at bevare disse i en tid, hvor der ikke er tilstrækkkelige nationale midler. Konceptet afprøves og implementeres i udvalgte områder. Projektet blev bevilget i 1998, er forløbet tilfredsstillende, men har nu budgetproblemer som følge af den ændrede dollarkurs.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Tilsagnet vil muliggøre gennemførelsen af projektimplementeringen i henhold til det oprindelige tilsagn
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 572.035
Samlede omkostninger DKK 572.035

 

Projekttitel
  
Project Preparation for Waste Project in Vladimir, Russia, tillægsbevilling
  
Journalnummer
  
124/034-0135T
Projektmodtager
  
Vladimir regionen
Projektansvarlig
  
Dansk Teknologisk Institut
Projektbeskrivelse
  
Projektet skal forberede et projektdokument for udbud af bygningen af en ny, sikret losseplads. Dette tilsagn vedrører en tillægsbevilling til færdiggørelse af projektet.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ikke relevant
Tilskudsbeløb
   
DKK 100.000
Samlede omkostninger DKK 100.000

 

Projekttitel
  
Rehabilitation of water supply networks - Application for additional funding
   
Journalnummer
  
124/034-0139T
Projektmodtager
  
Moskvodokanal
Projektansvarlig
  
Per Aarsleff A/S
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektet er en forbedring af drikkevandskvaliteten og driftsikkerheden for vandforsyningen i det centrale Moskva samt introduktion af ny dansk teknologi på vandforsyningsområdet.

Det oprindelige projekt blev godkendt i januar 2000 og omfattede en rehabilitering af 3120 meter vandforsyningsrør i det centrale Moskva. Projektet er et demonstrationsprojekt, der skal introducere monopoludbyderen af vand i Moskva, Moskvodokanal, for en omkostningseffektiv "no-dig" metode ("Swage Lining", Per Aarsleff A/S).

Grundet problemer med at få materiel ind i Rusland og specifikke tekniske problemer har det kun været muligt at rehabilitere 2411 meter rør, og der gives en tillægsbevilling, der skal dække udgifter til færdiggørelse af det oprindelige projekt (709 meter rør) samt en udvidelse af projektet med 1600 meter rør.
  

Miljøeffekt (forventet)
  
Færdiggørelse af 709 meter rør samt yderligere rehabilitering af 1600 meter rør. I alt en rehabilitering af 2309 meter rør.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.976.795
Samlede omkostninger DKK 3.433.514

 

Projekttitel
  
Analytical Assistance to the Regional Laboratory, St Petersburg
  
Journalnummer
  
124/034-0149
Projektmodtager
  
Miljømyndigheder i Skt. Petersborg
Projektansvarlig
  
DHI Water & Environment
Projektbeskrivelse
  
Projektet vedrører opgradering af laboratoriet og træning af personale på Regional Laboratory of Analytical control and Analyses (RLACA) i moderne laboratorieteknik. Projektet omhandler:

Specifikation og indkøb af udstyr
Træning og vedligeholdelse af GC-MS udstyr
Intern kvalitetskontrol kurser
Træning i prøvetagning af organiske kemiske analyser
  

Miljøeffekt (forventet)
  
Overvågning
Tilskudsbeløb
   
DKK 4.047.865
Samlede omkostninger DKK 4.159.745

 

Projekttitel
  
Prefeasibility Study: Borovichi Drinking Water Project
  
Journalnummer
  
124/034-0154T
Projektmodtager
  
Borovichi by og vandselskab
Projektansvarlig
  
Frederiksborg Amt
Projektbeskrivelse
  
Uddybende projektidentifikationsmission til Brovichi, der er den 2. største by i Novgorod-regionen. Missionen har til formål at forbedre datagrundlaget omkring drikkevandssituationen i forhold til første mission og udarbejde draft Terms of Reference (TOR) for efterfølgende feasibility studie. Hovedformålet er forbedring af drikkevandssituationen og begrænsning af vandforbruget.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 179.055
Samlede omkostninger DKK 179.055

 

Projekttitel
  
Assessment - Vishtinets Project, tillægsbevilling
Journalnummer
  
124/034-0156T
Projektmodtager
  
Naturmyndighederne i Kaliningrad regionen
Projektansvarlig
  
Nordeco
Projektbeskrivelse
  
En Nature Conservation Plan blev i 1999 udviklet for Kaliningrad regionen i det nordvestlige Rusland med svensk støtte. Implementering og operationalisering af planen inklusiv udvikling af et system af beskyttede områder støttes i dette projekt. Vishtinets i den østlige del af regionen bliver brugt som eksempel. Projektet indeholder også grænseoverskridende samarbejde mellem Litauen og Polen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Beskyttelse af Vishtinets søen og omliggende skovområder (ca 23.000 ha) i overensstemmelse med Nature Conservation Plan for Kaliningrad Region
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 503.588
Samlede omkostninger DKK 503.588

 

Projekttitel
  
Bellona Report: Securing Nuclear Waste in Northwest Russia
  
Journalnummer
  
124/034-0169
Projektmodtager
  
Miljømyndigheder, miljøorganisationer, donorer og banker med interesse for miljøsituationen i Barents regionen
 
Projektansvarlig
  
Bellona Foundation
Projektbeskrivelse
  
Projektet støtter udgivelsen af en ny rapport fra Bellona (norsk NGO) om det russiske atomaffald i Nordvestrusland. Formålet med rapporten er bl.a. at give retningslinier for løsning af de nuværende nukleare sikkerhedsproblemer i regionen og at skabe international opmærksomhed om problemet. Rapporten vil danne grundlag for det internationale arbejde, som er nødvendigt, når atomubåde skal skrottes på en sikker måde, og når faciliteter til opbevaring af atomaffald skal planlægges og kontrueres.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, men indirekte har Bellonas arbejde stor betydning for atomsikkerheden i Nordvestrusland.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 500.000
Samlede omkostninger DKK 1.215.000

 

Projekttitel
  
Environment and Energy Management at Novgorod Waste Water Treatment Plant, Russia
  
Journalnummer
  
124/034-0173
Projektmodtager
  
Novgorod by og vandselskab
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Målet med projektet er dels at identificere områder, som vil kunne optimeres energi- og miljømæssigt og dels implementere energi- og forureningsreducerende udstyr på to allerede identificerede områder: En af blæserstationerne samt kedelcentralen. Der har tidligere været gennemført to vand- og spildevandsprojekter i Novgorod.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
821 t CO2/år og 65 t tot-N/år
Tilskudsbeløb
   
DKK 7.455.923
Samlede omkostninger DKK 10.405.923

 

Projekttitel
  
Sustainable Improvements at Novgorodsky Farm
Journalnummer
  
124/034-0178
Projektmodtager
  
Novgorodsky Farm
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Projektet er udarbejdet efter det samme koncept som et tidligere projekt på Pskovsky svinefarm og er samfinansieret med det danske fødevareministerium. Formålet med det totale projekt er at øge udnyttelsen af gødning ved introduktion af mark og gødningsplanlægning og at forbedre bæredygtigheden ved kvæg og græsproduktion. De af Miljøstøtteordningen finansierede aktiviteter er et feasibility study
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, da dette er et feasibility studie
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.059.311
Samlede omkostninger DKK 4.024.417

 

Projekttitel
  
Improvements in Poultry, Cattle and Pig Production, Pskov Region
  
Journalnummer
  
124/034-0179
Projektmodtager
  
Pskovsky Farm og Pervomajskaja Poultry Farm
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Det samlede projekt, som er et samarbejde med Fødevareministeriet, skal medvirke til at nedbringe forureningen med nitrogen og fosfor ved indførelse af metoder og anlæg til genbrug af gødning. Øget lagerkapacitet vil blive etableret. Endvidere skal projektet medvirke til omstilling fra bur- til gulvproduktion over en ca. 10-årig periode, således at gyllen erstattes af fast gødning. Endelig vil bæredygtighed for malkekvæg og græsningsarealer blive forbedret
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Nitrogen 70-100 t/år, fosfor 20-25 t/år og kalium 50-60 t/år
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.744.289
Samlede omkostninger DKK 7.105.464

 

Projekttitel
  
Local Project Co-ordinator for North West Russia
Journalnummer
  
124/034-0180
Projektmodtager
  
Samarbejdspartnere på miljøområdet i Rusland og Miljøstyrelsen
  
Projektansvarlig
  
Det danske konsulat i Skt. Petersborg
Projektbeskrivelse
  
Sammen med det danske konsulat i Skt. Petersborg underskrives en kontrakt om ansættelse af en lokal projekt koordinator (LPC) i Ruslands nordvestregion. Hendes job er at hjælpe i koordinering og monitering af danske miljøprojekter i det nordvestlige Rusland. LPC’en vil blive placeret i afdelingen for naturressourcer i den nordvestlige region i Ministeriet for naturressourcer i Den Russiske Føderation. LPC’en ansættes for en tre-årig periode fra 2001-2003.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Kan ikke kvantificeres, men bedre koordinering og monitering giver bedre miljøprojekter.
 
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.625.355
Samlede omkostninger DKK 1.625.355

 

Projekttitel
  
Study Tour for Representatives of Russian Regional Environmental Authorities
  
Journalnummer
  
124/034-0182
Projektmodtager
  
Regionale miljø- og naturadministrationer i Rusland
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Projektet er ønsket fra russisk side, og anmodningen er kommet fra præsidentens administration via den russiske ambassade i København. Formålet er at give 11-12 repræsentanter for regionale miljø- og naturadministrationer et indblik i dansk forvaltning på området. Under et ophold i Danmark vil der blive organiseret møder med relevante institutioner under Miljøministeriet, Frederiksborg Amt samt institutioner inden for områderne skov, vand og energi.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 235.410
Samlede omkostninger DKK 273.910

 

Projekttitel
  
DANCEE Country Programme for the Russian Federation 2001-2003
  
Journalnummer
  
124/034-0184
Projektmodtager
  
Samarbejdspartnere på miljøområdet i Rusland
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektet er at udarbejde et landeprogram for Miljøstøtteordningens samarbejde med Rusland med henblik på at styrke og målrette indsatsen og implementere Miljøstøtteordningens strategi. Programmet vil bygge på den hidtidige indsats og fokusere på 5 regioner med delprogrammer for disse. Der er tale om regionerne: Skt. Petersborg, Kaliningrad, Novgorod, Pskov og Moskva. Det overvejes at udvælge Novgorod som modelregion og gå et spadestik dybere med programmeringen i denne region. Programmet vil indeholde en beskrivelse af de nuværende mest presserende miljøproblemer i regionerne samt en gennemgang af den hidtidige indsats såvel fra dansk som fra anden side. Programmet vil blive koordineret med andre donorers indsats, og de russiske miljømyndigheders prioriteringer. Der vil blive lagt vægt på at inddrage sundhedsaspektet i miljøindsatsen, at mindske den grænseoverskridende forurening samt at støtte Rusland med implementering af internationale konventioner på miljøområdet. For hver region vil indsatsen blive koncentreret om 2-3 sektorer.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase.
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.317.702
Samlede omkostninger DKK 2.317.702

 

Projekttitel
  
Recycling of Plastic Bottles for Granalation and Reuse, St. Petersburg
  
Journalnummer
  
124/034-0185
Projektmodtager
  
St. Petersburg City Administration
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet skal evaluere fire udarbejdede scenarier vedrørende indsamling og genanvendelse af plasticflasker. Projekter indbefatter udarbejdelse af dels beslutningsgrundlag for finansiering og organisation dels businessplan samt identifikation af mulige investorer. Projektet består af tre faser, hvoraf de to er en del af dette projekt. Den 3. fase, selve implementering med indkøb af udstyr, er ikke indbefattet i projektet.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte da dette er et pre-feasibility study
Tilskudsbeløb
   
DKK 696.784
Samlede omkostninger DKK 781.784

 

Projekttitel
  
Project to assist Russia in the Implementation of the Aarhus Convention.
  
Journalnummer
  
124/034-0187
Projektmodtager
  
Ministry of Natural Resources of the Russian Federation
  
Projektansvarlig
  
Milieu Ltd. Environmental Law Consultancy
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektmissionen er at identificere et projekt, som skal assistere Rusland i ratifikation og implementeringen af Århus konventionen. Projektet vil primært fokusere på søjle 1 og 2 i konventionen (Access to information, Public participation in decision making).
 
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, da dette er en projektidentifikationsmission
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 449.422
Samlede omkostninger DKK 449.422

 

Projekttitel
  
Feasibility Study for Borovichi Drinking Water Project
  
Journalnummer
  
124/034-0188
Projektmodtager
  
Borovichi byadministration og vodokanal
Projektansvarlig
  
Carl Bro Management
Projektbeskrivelse
  
Drikkevandsforsyningen til Borovichi er kendetegnet af lav kvalitet baseret på overfladevand fra en nærliggende flod. Det vil være en del af projektets mål at analysere mulighederne for at konvertere drikkevandsforsyningen fra dette overfladevand til grundvandsboringer. De tekniske vurderinger samt forslag til finansiering vil blive analyseret og præsenteret i et feasibility study.

Feasibility studiet bygger på et netop færdiggjort pre-feasibility studie og vil omfatte følgende:

Kvalitet og kapacitet af eksisterende vandforsyning
Kortlægning af eksisterende system samt beregning af nødvendig tilførsel af kapital
Analyse af det organisatoriske og administrative beredskab samt plan for gennemførelse af en styrkelse af det administrative system
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Forventet effekt af implementeringsprojektet vil blive opgjort i baseline studiet som en del af inceptionfasen. I forbindelse med feasibility studiets pilotprojekter vil der være konkrete miljøeffekter i form af vandbesparelser. Disse vil ligeledes blive opgjort i inceptions fasen
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.692.486
Samlede omkostninger DKK 3.692.486

 

Projekttitel
  
Planning and Management system for the St. Petersburg Forest Greenfelt
  
Journalnummer
  
124/034-0189
Projektmodtager
  
Skt. Petersborg byadministration
Projektansvarlig
  
Forskningscenter for Skov og Landskab
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektet er at øge bæredygtigheden af udnyttelsen af det store grønne skovbælte, der omgiver Ruslands næststørste by Skt. Petersborg. Bæltet er af stor rekreativ betydning og udgør også en væsentlig kilde til fødevaresupplement for en stor del af byens 5 millioner borgere. Der er en mangel på helhedsorienteret planlægning og forvaltning, som forværrer presset på de 142,500 ha skov (på størrelse med det samlede danske statsskovareal) gennem uplanlagt bebyggelse, ukontrolleret rekreativ udnyttelse og forurening. Under projektet vil der, sammen med de forskellige interessenter, ske en omfattende registrering af sociale, økologiske, kulturelle og økonomiske forhold, som påvirker forvaltningen af det grønne skovbælte, der så vil udgøre basis for udarbejdelsen af en strategisk plan for den fremtidige forvaltning. Der vil også blive gennemført forskellige pilotimplementeringer af aktiviteter og træning af mandskab efter planens retningslinier.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Udarbejdelse af plan for 142.000 ha skov rundt om Skt. Petersborg
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 4.441.586
Samlede omkostninger DKK 4.441.586

 

Projekttitel
  
Protected area co-ordination, networking and capacity building in European Russia
  
Journalnummer
  
124/034-0190
Projektmodtager
  
Nationalparker og zapovedniks i det nordvestlige Rusland
  
Projektansvarlig
  
Nordeco
Projektbeskrivelse
  
Under den fortsatte politiske og økonomiske omstilling af Rusland mødes naturbeskyttelsen af krævende udfordringer. For at sikre de beskyttede naturområder i Nordvestrusland vil projektet etablere netværkssamarbejde, udvikling af fælles politikker, kapacitetsopbygning og efteruddannelse, udvikling af indkomstskabende aktiviteter, samt udvikling af nye forvaltningsprincipper. Projektet implementeres i et tæt samarbejde mellem Foreningen af Beskyttede Områder i Nordvestrusland, Baltic Fund for Nature (medlem af IUCN) og den danske rådgivervirksomhed NORDECO. De nye principper vil blive afprøvet og formidlet gennem en række pilotprojekter overvejende i regionerne Leningrad, Pskov, Novgorod og Kaliningrad. Projektet bygger på principperne fra en række internationale konventioner såsom CBD, Århus, Bern og Den Paneuropæiske biodiversitets- og Landskabsstrategi.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet forventes at få stor betydning for den langsigtede forvaltning af beskyttede områder i det nordvestlige Rusland inklusiv ni nationalparker og 11 zapovedniks.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 8.374.166
Samlede omkostninger DKK 9.254.166

 

Projekttitel
  
Local Project Co-ordinator in Moscow and central regions of Russia
   
Journalnummer
  
124/034-0191
Projektmodtager
  
Samarbejdspartnere på miljøområdet i Rusland og Miljøstyrelsen
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Den lokale projektkoordinator i Moskva regionen skal koordinere Miljøstøtteordningens aktiviteter uden for den nordvestlige region i Moskva, Smolensk og andre områder, hvor ordningen har projekter. Projektkoordinatoren i Moskva skal også assistere projektkoordinatoren i den nordvestlige region, og hun vil få ansvar for økonomiske projekter så som implementering af miljømæssige finansieringsstrategier i den nordvestlige region.

Projektkoordinatoren placeres i Ministry for Natural Resources of the Russian Federation, og hun vil være ansat i 2? år fra juni 2001 til slutningen af 2003.
  

Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.760.298
Samlede omkostninger DKK 1.760.298

 

Projekttitel
  
Feasibility studies for PCB phase-out in the Russian Federation
   
Journalnummer
  
124/034-0192
Projektmodtager
  
Miljømyndighederne i Rusland
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Projektet er en del af fase 2 af et større initiativ vedrørende udfasning af PCB i Rusland. Formålet med projektet er at støtte Rusland i forberedelse af handlingsplaner for udfasnings- samt demonstrationsprojekter i fase 3.

34 lande underskrev POPs protokollen til UNECE konventionen for "Long Range Transboundary Air Pollution" (LRTAP) i Århus i 1998. LRTAP protokollen forpligter alle parter til at kontrollere, reducere eller eliminere udledning, emmission og tab af POPs. Rusland deltog i forberedelsen af POP protokollen, men skrev ikke under. En af årsagerne var, at Rusland indtil starten af 1990´erne stadig producerede og brugte PCB.

En fælles international indsats i København i november 1997 havde til hensigt at sætte Rusland i stand til at imødekomme PCB kravene i LRTAP. Indsatsen blev organiseret i tre faser.

Danmark støttede første fase af projektet sammen med Norge, Finland og USA, og den blev afsluttet i efteråret 2000.

Styregruppen har i samarbejde med relevante russiske myndigheder foreslået 9 aktiviteter for fase 2. Dette projekt omhandler udvalgte 3 ud af de 9 aktiviteter samt deltagelse i styregruppen for 2. fase. Følgende 3 aktiviteter er udvalgt af Miljøstyrelsen:

Udvælgelse af alternativer til at erstatte PCB med miljømæssig forsvarlig og gennemførlig produktion.
Planlægning af indsamlingsordning for PCB.
Forberedelse af "least cost" samlet russisk PCB udfasningsstrategi.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Kan ikke opgøres
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.498.990
Samlede omkostninger DKK 6.946.990

 

Projekttitel
  
Solid Waste Management Improvements in Novgorod, Russia - Phase II
  
Journalnummer
  
124/034-0194
Projektmodtager
  
Novgorod by og vandselskab
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Et affaldsprojekt i Novgorod fortsættes med færdiggørelse af lossepladssektionen for farligt affald, forbedret kompaktering af affaldet på lossepladsen, bedre lækagehåndtering, pilot kompostering, kildesortering og genanvendelse, etablering og implementering af omlastestation, affaldsforbrændingsanlæg for klinisk risikoaffald, udvikling af fremtidig strategi, conceptual og detailed design for lossepladsens udvidelse samt informationsaktiviteter.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Sikker opbevaring af 1000 tons farligt affald pr. år, kildesorteret affald fra husholdning stiger til 32 ton/år (300 ton/år forventes, når industriaffald bliver inkluderet), lækagedannelsen falder fra 6000 til 3000 tons/år, besparelse på 2 GWH/år på industrifabrikker og en CO2 reduktion på 1300 tons/år (transportbesparelse).
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 10.849.628
Samlede omkostninger DKK 21.193.682

 

Projekttitel
  
Rehabilitation of Water Main in the City of Gatchina.
  
Journalnummer
  
124/034-0195
Projektmodtager
  
Leningrad Oblast, Kirovsk og Gatchina Vodokanal
Projektansvarlig
  
Per Aarsleff A/S
Projektbeskrivelse
  
Formålet er at forbedre drikkevandskvaliten i Gatchina, samt at forbedre vandkvaliteten i floden Neva ved at rehabilitere spildevandsledninger i Kirovsk. De to projekter er udpeget som prioriteringsprojekter i feasibilitystudiet for 5 byer i Leningrad Oblast (finansieret af Danmark og Finland og forventes implementeret med finansiering fra NIB, NEFCO, SIDA, FMoe og Miljøstøtteordningen).

Projektet i Gatchina omfatter rehabilitering af 1540 meter vandforsyningsrør på hovedvandledningen og er et demonstrationsprojekt, der skal introducere myndighederne i byen og Oblasten for en omkostningseffektiv "no-dig" habiliteringsmetode ("Pipebursting", Per Aarsleff A/S). Desuden vil Gatchina Vodokanal i forbindelse med projektet rehabilitere og finansiere 800 meter rør på traditionel vis (opgravning), samt yderligere 150 meter ved brug af Pipebursting-metoden. I alt 2490 meter af hovedvandledningen vil blive rehabiliteret.

Projektet i Kirovsk er 2. fase af rehabiliteringen af spildevandsledningsnetværket i Kirovsk. Projektet inkluderer rehabilitering af 1230 meter cementrør og 1300 meter stålrør. I alt 2530 meter rør vil blive rehabiliteret. Projektet er en opfølgning på en rehabilitering af 580 meter rør i 2000, hvor Miljøstøtteordningen støttede med i alt 1.304.202 kr.
 

Miljøeffekt (forventet)
  
Rehabilitering af 1540 meter vandforsyningsrør i Gatchina (i alt 2490 meter rør inklusiv lokalt finansierede arbejder), samt af i alt 2530 meter spildevandsrør i Kirovsk.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 7.755.282
Samlede omkostninger DKK 13.435.282

 

Projekttitel
  
Sewerage Mitigation Project, Oktyabrsky Island, Kaliningrad
  
Journalnummer
  
124/034-0196
Projektmodtager
  
Kaliningrad Vodokanal
Projektansvarlig
  
Krüger International Consult A/S
Projektbeskrivelse
  
Projektet vedrører rehabilitering af sammenbrudte spildevandsledninger på Oktyabrsky øen, som ligger midt i Kaliningrad by. Der vil i projektet blive udskiftet ca. 125 m ledningsnet. Der er i øjeblikket flere steder åbent direkte ned til spildevandet, hvorfor området er under konstant bevogtning. Situationen medfører store gener for øens ca. 9000 beboerne dels på grund af lugtgener dels på grund af den sundhedsmæssige risiko.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Rehabilitering af 125 meter spildevandsledninger
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.000.000
Samlede omkostninger DKK 3.400.000

 

Projekttitel
  
Assistance on South-West Wastewater Treatment Plant in St. Petersburg
  
Journalnummer
  
124/034-0197
Projektmodtager
  
Vodokanal, Skt. Petersborg
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Rambøll skal assistere Miljøstyrelsen med forberedelse og implementering af et forventet tilskud til et Private-Public-Partnership projekt for South West Waste Water Treatment Plant i Skt. Petersborg, som vil blive finansieret med lån fra både NIB, EBRD og EIB samt gavebistand fra Danmark, Sverige, Finland og Tacis. Projektet vil blive implementeret som en Turn-Key kontrakt til et privat konsortium fra Sverige og Finland, hvor størstedelen af de tekniske komponenter skal udbydes internationalt, nordisk og nationalt.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 394.000
Samlede omkostninger DKK 394.000

 

Projekttitel
  
Formulation of three investment projects in the Russian Federation
  
Journalnummer
  
124/034-0198
Projektmodtager
  
Leningrad Oblast, Kaliningrad Oblast, Pskov by
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektet er at identificere og formulere tre investeringsprojekter inden for de geografiske og sektormæssige prioriteringerne i det nye landeprogram for Rusland. Output vil være tre projektdokumenter, som er klar til appraisal og efterfølgende udbud i første halvdel af 2002. Det geografiske fokus for projektidentifikationen vil være Skt. Petersborg by, Pskov Oblast og Kaliningrad Oblast. Det forventes, at projekterne vil dække sektorerne drikkevand, spildevand, husholdningsaffald og institutionsopbygning.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.590.774
Samlede omkostninger DKK 1.590.774

 

Projekttitel
  
Regional Contigency Plan for Marine Oil spill Incident in the Russian Baltic Sea
  
Journalnummer
  
124/034-0200
Projektmodtager
  
The Russian State Marine Pollution Control Salvage & Rescue Administration og havnene i Skt. Petersborg og Kaliningrad
  
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Dette projekt vil bidrage med teknisk assistance til opgradering af den russiske beredskabsplan med fokus på Skt. Petersborg og Kaliningradregionen. Regionen vil få tilført dansk beredskabsudstyr, og der vil blive ydet teknisk assistance til beredskabsplanen indenfor kystnære områder, strandrensning, sårbarhedskortlægning samt reorganisering af planen. Desuden skal der udføres træningsøvelser på IMO niveau I, II og III. Udstyrskomponenten er medfinansieret af Rusland samt Finland. Projektet vil opfylde henholdsvis MARPOL konventionen samt anbefalinger fra Hensinki Konventionen
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Forebyggende beredskabsplan til et potentiale på reduktion af 3.000 og 2.000 tons i regionen ved henholdsvis Skt. Petersborg og Kaliningrad det vil sige, ialt dækker beredskabet over 5.000 tons på en gang. Beredskab af samme størrelsesorden er opbygget i henholdsvis Letland og Litauen
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 7.125.000
Samlede omkostninger DKK 16.487.500

 

Projekttitel
  
The Northern Sea Route Replacement Programme for Lighthouses, Project Document
  
Journalnummer
  
124/034-0201
Projektmodtager
  
Det russiske farvandsvæsen
Projektansvarlig
  
Wilco Marine, Maritime Safety Consultants
Projektbeskrivelse
  
Den nuværende strømkilde på 400 fyrtårn i Den Nordlige Sejlrute nord om Rusland fra Atlanterhavet til Stillehavet består af Sr.90 baserede, radioaktive generatorer. Projektet skal udarbejde et projektdokument, der skal danne baggrund for et nordisk eller internationalt investeringsprojekt med opstilling af lanterneanlæg baseret på solceller og små vindmøller på disse 400 fyrtårn i farvandet nord for Rusland til erstatning for strontiumgeneratorerne og tilhørende fyrtårnsudstyr. I forprojektet opstilles som pilotprojekt belysning på op til fire fyr. Det efterfølgende investeringsprojekt skal gennem etablering af den sol/vind baserede belysning på fyrtårnene skabe baggrunden for, at det russsiske farvandsvæsen kan nedtage og borttransportere Sr.90-batterierne til depoter i Uralbjergene, uden at dette påvirker søsikkerheden på Den Nordlige Sejlrute.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Tilvejebringelse af projektdokument for et projekt, der skaber forudsætningerne for fjernelse af yderligere 400 Sr.90 batterier til depot i Uralbjergene.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.985.946
Samlede omkostninger DKK 3.035.946

 

Projekttitel
  
Appraisal of project documents and tender evaluation for prioritized projects
  
Journalnummer
  
129-0262
Projektmodtager
  
Novgorod og Pskov regionerne
Projektansvarlig
  
PEMconsult a/s
Projektbeskrivelse
  
Dette projekt drejer sig om appraisal af projektdokumenter for to vandforsyningsprojekter i Pskov:
"Reduction of energy consumption and other recurrent costs in Pskov City water supply network"
"Sustainable rehabilitation of Velikie Luki water supply"samt tender evaluation for de samme to projekter. Desuden indeholder projektet rekonstruktion af spildevandsanlæg i Novgorod
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, men gennemførelse af de udbudte projekter forventes at have betydelige sundhedsmæssige, finansielle og miljømæssige effekter.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 589.269
Samlede omkostninger DKK 589.269