Pesticidfri pleje af fodboldbaner og golfarealer

Stort slid på fodboldbaner

Bar jord og ukrudt

Løb, tacklinger og fald er naturlige dele af fodboldspillet. Det slider hårdt på banerne, og der kommer let pletter med bar jord. De generer spillet, hvad enten jorden er hård i tørre perioder eller fedtet efter regn. Små pletter med bar jord kan også gøre banerne ujævne.

Så snart en bane har større eller mindre pletter med bar jord, har ukrudtet mulighed for at etablere sig. Typiske ukrudtsarter er mælkebøtte, tusindfryd, hvidkløver og glat vejbred, der alle har et kraftigt rodsystem. De er flerårige og kan overvintre fra år til år. Ukrudtet gør banens overflade ujævn og boldens opspring uforudsigeligt. Desuden tåler det ikke lige så meget slid som græsset.

Ukrudtet gør banerne ujævne og mindre slidstærke.

Plejen er krævende, fordi sliddet er så stort. Gødskning, vertikalskæring, eftersåning og topdressing er vigtige elementer. Desuden er det vigtigt at tage hensyn til, at græsset vokser mere på nogle tider af året og at fordele sliddet ved at flytte banerne.

Banetyper styrer indsatsen

Indsatsen skal tilpasses banetypen. I hovedtræk kan banerne deles op i fem forskellige typer, alt efter, hvordan de bruges, og hvordan de er anlagt – se boksen. Opdelingen kan bruges til at prioritere indsatsen og holde omkostningerne nede.

Banetyper

Fodboldbaner kan opdeles i fem forskellige typer efter brugen og den måde, de er bygget op på:

Stadion- og opvisningsbaner
(Vækstlaget er sandbaseret og eventuelt tvangsblandet til den ønskede tekstur)

Trænings- og kampbaner A
(Vækstlag af muld iblandet 5-10 cm sand)

Trænings- og kampbaner B
(Vækstlag af oprindelig muld)

Vintertræningsbaner
(Vækstlag af muldblandet sand)

Institutions- og skolebaner
(Vækstlag af oprindelig muld)


Skolebaner kræver for eksempel ikke den samme pleje som trænings- og kampbaner, fordi kravene til spillekvalitet er lavere. Dette hæfte handler om plejen af de fire sidste typer. Anbefalingerne gælder også for stadion- og opvisningsbaner, men er typisk ikke nok til at tilgodese de høje krav, der her stilles til græsdækket.