Helhedsorienteret miljøvurdering af minkavl og forslag til indsatsområder

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

Forord

Projektets formål er at udpege og belyse de væsentlige miljøproblemstillinger relateret til minkproduktion set i et livscyklusperspektiv og på basis heraf undersøge mulighederne for tiltag der kan reducere miljøbelastningen.

I første fase af projektet er der gennemført en LCA-screening, hvor de forskellige miljøbelastninger relateret til minkproduktion er vurderet i et helhedsperspektiv, herunder de enkelte problemers omfang og betydning.

På baggrund af LCA-sceeningen er der udvalgt nogle indsatsområder, der hovedsageligt koncentrerer sig om at reducere næringssaltbelastningen fra erhvervet. De udvalgte indsatsområder er:

  • forsøg der belyser proteinbehovet i vækstperioden med henblik på at sænke kvælstoftilførslen i minkfoder
  • forsøg der undersøger mulighederne for at udnytte bundsediment med en høj koncentration af fosfor fra gyllebeholdere til gødningsproduktion og andre næringsstoffer
  • forsøg med opsamling og genanvendelse af gødning under bur i spagnum som derved beriges med næringsstoffer og sikrer mod nedsivning i hal
  • udarbejde et idekatalog, indeholdende beskrivelser af miljøforbedrende installationer, teknikker og metoder relevant for minkavl
  • analyse og vurdering af et fodertilsætnings-produkt, der evt. kan binde kvælstof i gødningen, så kvælstoftabet reduceres.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsens program for renere produkter samt PFR’s basismidler fra Pelsdyrafgiftsfonden og er udarbejdet af COWI, Pelsdyrerhvervet (PFR) og Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL).

Projektetorganisationen bestod af følgende personer:

Organisation

Navn

Skov- og Naturstyrelsen

Mads-Leth Petersen (Følgegruppe)Hans Kjær (Følgegruppe)

PFR’s bestyrelsen

Kaj Kristensen (Følgegruppe)

PFR

Peter Sandbøl

KVL

Niels Enggaard Hansen

COWI

Tomas Sander Poulsen (Projektleder)

Der bygges i videst muligt omfang videre på eksisterende viden vedrørende miljøbelastninger bl.a. indenfor ammoniak fordampning, vandforbrug, processer etc.