Kemisk/biologisk filter til nedbrydning af klorerede opløsningsmidler i grundvand

1 Resume

Den indledende vidensindsamling har vist, at der er potentiale for at opnå en reduktion af klorerede opløsningsmidler (dette kalder vi tetra-, tri, diklorethylen og vinylklorid i daglig tale, men den korrekte betegnelse må være klorerede ethener, som vil blive brugt i det efterfølgende) i oppumpet grundvand ved at behandle dette i et kombineret kemisk og biologisk filter.

Den kemiske del i filteret skal udgøres af nul-valent jern (Fe(0)), og som vedhæftningsmedie og substrat for mikroorganismerne skal der bruges et organisk strukturmateriale som sphagnum, tørv, mv.

Det kan ikke på det foreliggende grundlag entydigt afgøres om den kemiske del af filteret skal være en selvstændig del, eller om jern og strukturstof skal blandes sammen i samme filter. Som udgangspunkt anbefales det, at jern og strukturmateriale blandes sammen.

Litteraturstudiet har vist, at biologisk nedbrydning af klorerede ethener er meget kompleks, og at der er mange parameter, der har indflydelse på nedbrydningsforløbet.

De planlagte laboratorieforsøg skal bl.a. undersøge, hvilket strukturstof der giver den bedste nedbrydning, og i forsøgene vil der ikke udføres tiltag til fastholdelse af bestemte kemiske tilstande. Det vil sige, at miljøet i kolonnerne højst sandsynligt bliver anaerobt. Men det tyder på, at den aerobe nedbrydning af diklorethylen (DCE) og vinylklorid (VC) er hurtigst, så på sigt vurderes det, at denne også skal undersøge.