Status for phthalater

Sammenfatning og konklusioner

1.1 Den fremtidige indsats

Denne status giver en kort gennemgang af forbruget og spredningen af phthalater i Danmark, reguleringen i dag, risikovurderingerne i EU og informationsaktiviteter.

Forbruget af phthalater skønnes at være faldet med 15 % siden 1995. Dette skyldes ikke mindst de danske virksomheders og detailhandlens forsøg på at finde alternativer til phthalater i en række produkter.

Spredningen af phthalater i Danmark er målt i spildevand, slam, jord, fødevarer og indeklimaet. Det er ikke tilstrækkelige målinger til at vurdere, om der er tale om stigende eller faldende koncentrationer. Udenlandske målinger har vist, at man kan finde baggrundsforureninger af phthalater i kosmetik. Det er vanskeligt på baggrund af de foreliggende målinger at fastlægge den samlede udsættelse af befolkningen for phthalater.

Fem phthalater er under risikovurdering i EU. Det er phthalaterne diethylhexylphthalat (DEHP), diisononylphthalat (DINP), diisodecylphthalat (DIDP), butylbenzylphthalat (BBP) og dibutylphthalat (DBP). På baggrund af de foreløbige konklusioner fra risikovurderingerne er phthalaterne DEHP og DBP nu på Listen over farlige stoffer, klassificeret som skadende for forplantningsevnen og forsterskadende. Dette betyder, at DEHP og DBP efter 1. juli 2002 ikke længere må indgå i kemiske produkter som maling, lak og lim, der sælges til private, hvis indholdet er over 0,5%. I Danmark er phthalater forbudt i alt legetøj til børn under 3 år samt i visse småbørnsartikler.

De foreløbige konklusioner fra EU risikovurderingerne tyder på, at der er forskel på de enkelte phthalaters miljø- og sundhedseffekter. Det er derfor muligt, at de færdige risikovurderinger viser, at der kan skelnes mellem de forskellige phthalater. Der mangler dog stadig undersøgelser før risikoen ved phthalater er tilfredsstillende belyst.

På baggrund af klassificeringen af DEHP som skadende for forplantningsevnen og forsterskadende er anvendelse af DEHP faldet i hele EU, mens forbruget af DINP tilgengæld er stigende.

Miljøministeriet har taget en række initiativer for at oplyse om og finde alternativer til phthalaterne, herunder indsamling af information om alternativernes effekter på miljø og sundhed. Det er bl.a. gjort ved at indarbejde denne viden i miljøvejledningerne til offentlige indkøbere og miljømærkning. Under programmet for Renere Produkter er der i samarbejde med industrien gennemført og igangsat en række projekter om alternativer til phthalater. Rapporter om alternativer til phthalater i medicinsk udstyr, vandmadrasser, regntøj og telte er netop blevet offentliggjort.

For medicinsk udstyr er der fornyelig kommet en vurdering fra EU’s videnskabelige komité for medicin og medicinsk udstyr. Komitéen vurderer, at der kan være en risiko ved anvendelsen af DEHP i medicinsk udstyr for specielle patientgrupper, men i lyset af manglende viden om risikoen ved alternative materialer kan der på nuværende tidspunkt ikke gives nogle anbefalinger om at begrænse anvendelsen af DEHP.

1.1 Den fremtidige indsats

På baggrund af denne status vil den fremadrettede indsats tage udgangspunkt i, at Miljøministeriet skal bidrage til at få en fælles regulering af phthalater i EU således, at danske virksomheders konkurrenceevne styrkes. Hvis det ikke er muligt at få et fælles grundlag på baggrund af de færdige risikovurderinger i EU inden 2004, skal Miljøministeriet vurdere, om der er behov for nationale initiativer, herunder ændring af de gældende regler på området.

Den fremtidige indsats vil derfor omfatte følgende:

  • Prioritering af dansk medvirken til færdiggørelse og opfølgning af risikovurderingerne i EU.
  • Ved afslutning af risikovurderingerne og de deraf foreslåede initiativer i EU, skal de nuværende danske initiativer vurderes, for at sikre at den sundhedsmæssige mest forsvarlige indsats bliver gennemført på den mest hensigtsmæssige måde.
  • Hvis risikovurderingerne ikke er afsluttet i 2004, vil der på baggrund af en gennemgang af anvendelsesmønstre, farlighed og eksponeringsforhold blive overvejet et nationalt forbud.
  • Dansk Handel & Service har lavet en plan for afvikling af phthalater i legetøj til børn i 3-6 års alderen.
  • Miljøministeriet vil fortsat arbejde med at støtte udviklingen og informationen til danske virksomheder om alternativer til phthalater.
  • Miljøministeriet vil fortsat lave informationsaktiviteter overfor indkøbere i det offentlige og detailhandlen.