Vejledning om godstransport i grønne regnskaber

1 Indledning og læsevejledning

1.1 Indledning
1.1.1 Godstransport påvirker miljøet
1.1.2 Hvad er godstransport?
1.1.3 Læsevejledning

1.1 Indledning

Det kræver viden at være handlekraftig. Nogle virksomheder har den viden om deres godstransport, og har på den baggrund optimeret og effektiviseret godstransporten. Andre virksomheder har ikke hidtil haft opmærksomheden rettet mod deres transportforhold. Vejledningen giver inspiration til en trinvis fremgangsmåde med en stadig grundigere og mere detaljeret gennemgang af miljøforholdene ved godstransport.

Da langt det meste godstransportarbejde foregår på vejnettet, fokuserer vejledningen i de mere konkrete dele primært på lastbiltransport. Principperne i de præsenterede metoder mv. kan imidlertid udmærket anvendes på de øvrige transportformer.

For mange virksomheder varetages godstransporten af leverandører, fragtmænd eller andre eksterne distributører. Erfaringer fra nogle virksomheder viser, at godstransport kan være af mindre miljømæssig betydning. Transportsektoren har imidlertid samlet set en væsentlig miljømæssig betydning.

Erfaringer fra en række virksomheder viser, at de fleste virksomheder kan optimere godstransporten til gavn for både miljøet og pengepungen. Optimeringen af godstransporten giver samtidig ofte fordele for såvel arbejdsmiljøet som produktionsplanlægningen.

1.1.1 Godstransport påvirker miljøet

Transport har som samlet sektor en væsentlig miljømæssig betydning. Benzin og diesel er ikke-fornybare ressourcer. Udover at være ressourceforbrugende bidrager transportsektoren med en tilsvarende stor udledning af bl.a. drivhusgassen CO2 samt en række andre gasser og partikelforurening. Den nationale transport bidrager med godt 25% af det samlede danske udslip af CO2. Hertil kommer for især vejtransportens vedkommende lokal støjbelastning, uheld, stort slid på vejnettet samt forbrug og bortskaffelse af ressourcer m.v.

Energiforbrug til transport

Næsten en fjerdedel af Danmarks energiforbrug benyttes til transport af gods og personer.

Det svarer til et brændstofforbrug på godt 1.000 liter brændstof pr. dansker årligt.

 

Stigning i godstransporten

Godstransporten er steget med 25% siden 1985, og forbruget af dieselolie hertil er i samme periode steget med 23%.

Ca. tre fjerdedele af al godstransport målt i tons transporteres via vejnettet.

I 2000 blev det til 12,5 mia. tonkm på det danske vejnet.


Generelt lever de miljømæssige påvirkninger af transportarbejdet en tilværelse i det skjulte. Godstransport er typisk en relativ "usynlig" del af virksomheden. Levering af råvarer og materialer klares typisk af leverandørerne, og en større eller mindre del af produkterne distribueres af fragtmænd eller distributører.

For både virksomheder og offentlige myndigheder kan godstransporten derfor umiddelbart forekomme underordnet i forhold til de primære ydelser og produkter samt af mindre miljømæssig betydning i det samlede billede.

Det ændrer imidlertid ikke ved det faktum, at transportsektoren på samfundsplan har en væsentlig miljømæssig betydning, og at miljøeffekterne herfra påvirker menneskers sundhed og forringer naturen.

1.1.2 Hvad er godstransport?

Det transportarbejde, som udføres i forbindelse med offentlige opgaver og virksomheders aktiviteter, kan groft inddeles i følgende dele: Godstransport, intern transport (af gods og personel), kørsel i forbindelse med serviceydelser, tjenestekørsel og –rejser samt ansattes transport til og fra arbejde.

Figur 1
Fordeling mellem godstransportører kan give et overblik

Godstransport skal forstås bredt og inkluderer f.eks.
Levering af råvarer, halvfabrikata og f.eks. emballage.
Intern transport af produkter og affald.
Distribution af alle typer af produkter
Indsamling af affald eller afhændelse af restprodukter til genanvendelse eller bortskaffelse samt eventuel en tilbagetagning af udtjente produkter.

Udvides miljøperspektivet på godstransport fra den enkelte virksomhed til produktets livscyklus kommer yderligere transportled ind i billedet. Her vil bl.a. oprindelsesstedet for råvarer og halvfabrikata samt bortskaffelse af udtjente produkter fra brugeren komme i fokus.

Omfanget af godstransport og dennes miljøpåvirkning afhænger af en række faktorer, hvoraf de væsentligste er:
Mængden af gods (i tons eller volumen)
Transportafstande
Udnyttelsesgraden af transportmidlet
Valg af transportmiddel og dettes miljømæssige egenskaber

Væsentligheden af virksomhedens egen godstransport kan vurderes ved at sammenstille energiforbruget (eller f.eks. CO2 udledning) fra godstransporten med virksomhedens øvrige (samlede) energiforbrug (eller CO2 udledning).

1.1.3 Læsevejledning

Vejledningen foreslår en trinvis tilgang, hvor kortlægning, optimering samt præsentation af godstransporten i det grønne regnskab er opdelt i 3 trin. Opdelingen gør det nemmere at komme i gang eller videre med de mest betydende forhold ved godstransporten. Vejledningen begynder med en præsentation af de 3 trin i hvert sit kapitel (kapitel 2, 3 og 4).

Trin 1 påpeger områder indenfor godstransport, som kan give et overblik og den første dokumentation af godstransportens omfang og indsatsmuligheder på området.

I trin 2 fokuseres på indsatsen indenfor godstransport og afrapporteringen heraf, som en del af en samlet miljøindsats i virksomheden. Konkret indsamles flere informationer om godstransport, som grundlag for en handlingsplan, som også medtager godstransporten.

Trin 3 er for transportkøbere, hvor det er relevant at udvide perspektivet af godstransporten til produktets livscyklus, og medtage flere transportled. Desuden vil miljøeffekterne af godstransporten kunne opgøres.

Virksomhederne kan gå i gang på det trin, som passer til den enkelte virksomheds ambitionsniveau og muligheder, samt "gå op af trappen" i det tempo, som er passende og relevant. Bemærk dog, at de tre trin skal ses som en helhed og bør læses kronologisk. Der vil være inspiration at hente på alle trin - og for nogle virksomheder vil det være hensigtsmæssigt at arbejde på tværs at disse trin.

Figur 2.
Vejledningens tre trin.

Jo højere trin - jo større detailkendskab opnås til godstransportens omfang og miljømæssige betydning gennem bl.a. nøgletal. På den baggrund vil det ofte være muligt at opnå konkrete miljøforbedringer, hvilket kan understøttes gennem opstilling af mål og handlingsplaner for miljøindsatsen på transportområdet. Virksomheder, som arbejder med miljøledelse, vil ligeledes kunne hente inspiration i vejledningen.

I kapitel 5 ("Godstransport i leverandørdialogen") gives inspiration til, hvordan der kan samarbejdes med transportleverandørerne om en mere effektiv godstransport.

Kapitel 6 beskriver "Hvordan gennemføres dataindsamlingen?" og angiver metoder til indsamling af data om godstransport.

Kapitel 7 beskriver nærmere "Hvad skal med i det grønne regnskab?". Herefter er der i kapitel 8 ("Veje til forbedringer") inspiration til mulige optimerings- og forbedringsmuligheder indenfor godstransport.

Der afsluttes med litteraturhenvisninger og andre referencer, hvor der kan fås yderligere inspiration.