Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

1. Forord

1.1 Formålet med fuldskalaforsøget
1.2 Formålet med forprojektet

I regeringens handlingsplan for affald, Affald 21, er der lagt op til, at kommunerne skal undersøge mulighederne for at kildesortere og indsamle organisk dagrenovation til bioforgasning på biogasfællesanlæg.

Genanvendelse af organisk dagrenovation er i dag langt fra det oprindelige mål for år 2000 som opstillet i Handlingsplan for affald og genanvendelse 1993-97. Årsagen hertil er primært, at en obligatorisk to-delt indsamling af organisk affald og restaffald med henblik på kompostering og bioforgasning ikke er blevet indført, på grund af manglende dokumentation for stabil drift af biogasfællesanlæg over en længere periode og af organisatoriske grunde.

Ifølge opgørelse fra Miljøstyrelsen producerer hver husstand i Danmark gennemsnitlig 265 kg organisk dagrenovation pr. år, som er egnet til bioforgasning eller kompostering. I 1998 blev kun omkring 11 % (gennemsnitlig 30 kg pr. husstand pr. år) af den organiske fraktion komposteret eller bioforgasset. Der er derfor et stort uudnyttet potentiale inden for indsamling og oparbejdning af den organiske dagrenovation. Den teknologi, der er nødvendig for at behandle det organiske dagrenovation biologisk, er allerede udviklet og alt tyder på, at de problemer, der hidtil har været med bioforgasning af organisk dagrenovation, er løst. Det er derfor nu muligt effektivt at omdanne det organiske affald til et jordforbedrende produkt, der har et højt gødningsindhold.

På Finansloven i 1999 var der afsat 16,8 mio. kr. til forsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation. Erfaringerne herfra skal indgå i en redegørelse der skal danne baggrund for beslutningen om indførsel af obligatorisk todelt indsamling.

En projektgruppe bestående af I/S Amagerforbrænding, I/S Vestforbrænding, Københavns Kommune, R98 og Affaldsteknisk Samarbejde har søgt og fået tilskud fra Miljøstyrelsen til at gennemføre fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation fra Hovedstadsområdet.

1.1 Formålet med fuldskalaforsøget

Det er hensigten med fuldskalaforsøget at tilvejebringe dokumentation for og demonstration af bioforgasning som behandlingsform for organisk dagrenovation. Det er ligeledes hensigten, at bruge de hidtidige erfaringer indenfor sortering, indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation til ud fra disse at tilrettelægge indsamling og behandling af den grønne fraktion med henblik på at optimere miljø, energi og økonomi.

Fuldskalaforsøget skal også bidrage til en bedre viden om potentialet for organisk dagrenovation, hvor meget organisk affald der frembringes i henholdsvis etageejendomme og i parcel- og rækkehuse og specielle problemstillinger omkring indsamling af bioaffald fra etageejendomme. Omkostninger ved indførelse af indsamlingsordning for organisk affald såvel for den enkelte ejendom som for kommunen og hvad bioaffaldet bidrager med til den samlede biogasproduktion i biogasanlægget skal klarlægges.

I år 2000 kildesorterer knap 10.000 husstande organisk dagrenovation i København Kommune. Det er projektets hensigt at inkludere de 10.000 husstande, der allerede nu kildesorterer i fuldskalaforsøget, samt at etablere kildesortering og separat indsamling fra yderligere op til ca. 10.000 husstande.

Centralt for forsøget er ønsket om at opnå så rent et produkt som muligt til forbehandling og bioforgasning. Der skal derfor benyttes papirposer og ikke plastposer til indsamlingen i køkkenet. Det er endvidere planlagt at indsamlingen ved boligerne skal ske i ventilerede beholdere med rist i bunden for at sikre aerobe forhold og dermed mindske lugtgener i forbindelse med opbevaring af det organiske affald. Ligeledes har det været essentielt for projektet at få garanti for, at det sorterede affald kan behandles efter hensigten, dvs. en garanti for bioforgasning og afsætning.

Forsøget er blevet tilrettelagt i 4 faser:

  1. Forprojekt for udvælgelse af forsøgsområder
  2. Detailplanlægning og anskaffelse af materiel og udstyr
  3. Fuldskalaprojekt med indsamling og bioforgasning
  4. Rapportering og formidling af viden og erfaringer

1.2 Formålet med forprojektet

Hovedformålet med forprojektet var at skabe et grundlag for kommunernes og affaldsselskabernes beslutning om tilsagn om tilslutning af op til 10.000 nye husstande til forsøget. Målet skulle nås gennem grundig information til kommuner og affaldsselskaber om projektets perspektiver.

Følgende opgaver blev afviklet under forprojektet:

  1. Udarbejdelse af prospekt som grundlag for kommunernes foreløbige tilkendegivelse
  2. Forhåndstilkendegivelser om deltagelse i forsøg fra affaldsselskaber og kommuner
  3. Afholdelse af møder med interesserede kommuner
  4. Endeligt tilsagn om deltagelse
  5. Afrapportering af erfaringer fra forprojektet

Denne rapport er udarbejdet af RAMBØLL og beskriver forløbet af forprojektet.