Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

1. Undersøgelse blandt brugere

1.1 Metode vedrørende brugerundersøgelsen
1.1.1 Undersøgelsens baggrund og formål
1.1.2 Undersøgelsens målgruppe
1.1.3 Det anvendte spørgeskema
1.1.4 Dataindsamlingens forløb
1.1.5 Samlet deltagelse i undersøgelsen
1.1.6 Rapportens videre disponering
1.2 Resultater fra den kvantitative undersøgelse
1.2.1 Holdning og aktivitet
1.2.2 informationen
1.2.3 Materiellet
1.2.4 Indsamlingsforløbet
1.2.5 Ændringer
1.3 Resultater for de enkelte områder

1.1. Metode vedrørende brugerundersøgelsen

I denne rapport præsenteres resultaterne af brugerundersøgelsen, som er gennemført i forbindelse med Fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation fra Hovedstadsområdet – herefter kaldt fuldskalaforsøget. Undersøgelsen er foretaget af PLS RAMBØLL Management i samarbejde RAMBØLL i foråret 2002.

Undersøgelsen er gennemført via en kombineret internet- og telefoninterviewbaseret spørgeskemaundersøgelse med udvalgte borgere/brugere i de involverede kommunen og via telefoninterview med en række øvrige aktører, som har haft indflydelse på den praktiske gennemførelse af projektet. Nærværende kapitel 1 omhandler spørgeskemaundersøgelsen, mens kapitel 2 har fokus på telefoninterviewene med øvrige aktører. I bilag findes bl.a. resultater fra spørgeskemaundersøgelsens enkelte spørgsmål.

1.1.1. Undersøgelsens baggrund og formål

For at kunne foretage den omfattende evaluering af Fuldskalaforsøget, er det nødvendigt også at høre de aktører, som har været i direkte berøring med indsamlingen af bioaffaldet. F.eks. vil anbefalingerne i evalueringen være præget af de tilbagemeldinger, der kommer fra de forskellige aktører. Der er på denne baggrund gennemført følgende undersøgelser:
Telefoninterview med mulighed for internetbesvarelse blandt de ca. 1.000 husstande, som er udtaget til sorteringsanalysen.
Kvalitative telefoninterview blandt hhv. viceværter, renovationsmedarbejdere og kontaktpersoner i de omfattede kommuner.

Undersøgelserne har som overordnet mål at beskrive, hvad der får folk til at sortere i hhv. bioaffald og restaffald, og hvad der har betydning for, at de ikke får det gjort. Det er således et mål at styrke erfaringsgrundlaget i forhold til formidling af information om og indsamling af bioaffald.

1.1.2. Undersøgelsens målgruppe

Undersøgelsens målgruppe er knapt 1.000 af de husstande i Hovedstadsområdet, som har deltaget i fuldskalaforsøget med sortering af bioaffald, og som tidligere er blevet udvalgt af kommunerne som værende repræsentative i forhold til at sikre deltagelse af forskellige befolknings- og boligtyper. På denne baggrund er områderne udvalgt til at deltage i den sorteringseffektivitetsanalyse, som er blevet gennemført i forbindelse med fuldskalaforsøget.

Der findes ikke p.t. en samlet liste over beboere i de omfattede husstande, idet materiale i løbet af fuldskalaforsøget er udsendt gennem de enkelte kommuner. Personoplysninger fra enkelte af de 18 områder er blevet opdateret centralt hos kommunen. For de øvrige områder gælder det, at oplysninger om navne og telefonnumre på beboere er søgt gennem KRAK og Tele Danmark.

Svarpersonen i husstanden er, såfremt det er muligt, den person i husstanden, som hovedsageligt står for madlavningen. De udvalgte husstandes/brugeres fordeling på område ses i tabellen herunder.

Områ-
denr.

Områdenavn

Antal brugere udvalgt til undersøgelsen

1

Hillerød

45

2

Hvidovre

72

3

Hvidovre

51

4.1

Gladsaxe – Pileparken 3*

54

4.2

Gladsaxe – Pileparken 4*

60

5

Gladsaxe

56

6

Herlev

54

7

Brøndby

50

8

København – Polensgade 2

91

9

København – Upplandsgade 20

8

10

København – Upplandsgade 22-28

48

11

København – Normandigade

8

12

København – Stefansgården

95

13

København – Hørgården

96

14

København – Polensgade 25

40

15

Frederiksberg

70

16

København

50

17

København

48

I alt

996

*Pileparken 3 indgår i den første sorteringsanalyse, men er skiftet ud med Pileparken 4 i sorteringsanalysen fra foråret 2002, da sortering ikke var mulig i Pileparken 3.

1.1.3. Det anvendte spørgeskema

Spørgeskemaet, som blev anvendt i undersøgelsen, er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem PLS RAMBØLL Management og RAMBØLL. Fuldskalaforsøgets arbejdsgruppe for faglig sparring har haft mulighed for at kommenteret spørgeskemaet og har bl.a. bidraget i forhold til uddybning af emneområder i spørgeskemaet.

1.1.4. Dataindsamlingens forløb

Data er blevet indsamlet via en metode, der kombinerer dataindsamling over Internettet med almindelige telefoninterview. Denne kombination er medvirkende til at sikre en høj svarprocent, ligesom begge metoder bidrager til sikring af en høj kvalitet af de indsamlede data.

Den indledende kontakt med husstandene

De udvalgte husstande har fået tilsendt et varslingsbrev fra PLS RAMBØLL (husstande i Hillerød modtog et brev fra deres egen kommune), som ud over en generel beskrivelse af undersøgelsen angav, hvordan det var muligt for husstanden at deltage i undersøgelsen via Internettet. Det fremgik desuden, at - hvis husstanden ikke inden for et vist tidsrum besvarede spørgeskemaet på Internettet - ville blive kontaktet telefonisk for et interview.

Slutteligt blev det i brevet nævnt, at deltagende husstande ville deltage i lodtrækningen om 4 gavekort af 500,- til indkøb af dagligvarer.

Gennemførsel af interview

Dataindsamlingen er gennemført i perioden 1. - 15. februar 2002. Den enkelte husstand har haft mulighed for at deltage i undersøgelsen såvel via Internettet som gennem et telefoninterview. Rent praktisk kunne den enkelte husstand få adgang til spørgeskemaet via Internettet med en unik identifikationskode - ca. 50 husstande valgte denne løsning. De resterende husstande blev efterfølgende kontaktet telefonisk med henblik på at gennemføre et kort telefoninterview eller aftale et tidspunkt for et sådant. Hver husstand er kontaktet minimum 5 gange og nogle husstande kontaktet op til 8 gange gennem dataindsamlingsperioden.

Det har været muligt at gennemføre telefoninterviewet på følgende sprog: dansk, engelsk, urdu, arabisk, tyrkisk og serbokroatisk. Omkring 10 husstande har valgt at tage imod tilbuddet om at gennemføre interviewet på et andet sprog end dansk, heraf flest på arabisk og tyrkisk.

1.1.5. Samlet deltagelse i undersøgelsen

Som det fremgår af tabellen herunder, blev der i alt indsamlet svar fra 487 husstande, mens lidt flere husstande - nemlig 509 - af den ene eller anden årsag ikke deltog i undersøgelsen. Overordnet har svarprocenten således været 49%. I tabellen herunder ses fordelingen på deltagelsen i de 18 områder.

Områ-
denr.

Områdenavn

Antal inviterede brugere

Antal besvarelser

Svar-
procent

1

Hillerød

45

35

78

2

Hvidovre

72

34

47

3

Hvidovre

51

23

45

4.1

Gladsaxe

54

26

48

4.2

Gladsaxe

60

31

52

5

Gladsaxe

56

32

57

6

Herlev

54

31

57

7

Brøndby

50

42

84

8

København – Polensgade 2

91

41

45

9

København – Upplandsgade 20

8

4

50

10

København – Upplandsgade 22-28

48

23

48

11

København – Normandigade

8

5

63

12

København – Stefansgården

95

42

44

13

København – Hørgården

96

27

28

14

København – Polensgade 25

40

10

25

15

Frederiksberg

70

27

39

16

København

50

23

46

17

København

48

31

65

I alt

 

996

487

49


Som det fremgår, har brugerne taget meget godt imod undersøgelsen og har set det som en god opfølgning på fuldskalaforsøget. Når svarprocenterne i nogle områder er markant lavere end andre, er det ikke nødvendigvis et udtryk for manglende opbakning. En årsag kan være, at der for en række husstande var så utilstrækkelige personinformationer, at det ikke var muligt at træffe beboerne telefonisk, dette har i enkelte områder givet er betydeligt frafald.

I tabellen herunder findes årsager til frafald i den samlede gruppe af husstande i undersøgelsen. For frafald på områdeniveau henvises til resultatafsnittene opdelt efter område.

 

Antal husstande

Andel

Stikprøve

996

100%

Husstanden ønsker ikke at deltage i undersøgelsen

37

4%

Husstanden ønsker ikke at deltage i undersøgelsen, da man ikke deltager i fuldskalaforsøget med sortering af bioaffald

51

5%

Husstanden træffes ikke indenfor perioden

203

20%

Husstanden kan ikke træffes telefonisk, da nummeret er hemmeligt eller ikke kan findes ud fra de givne oplysninger

190

19%

Anden årsag

28

4%

Gennemførte interview

487

49%

1.1.6. Rapportens videre disponering

Rapporten er disponeret i 2 kapitler. Afsnit 1.2, som følger umiddelbart herefter, indeholder resultaterne af den kvantitative spørgeskemaundersøgelse - samlet set. I det efterfølgende afsnit 1.3 gennemgås resultaterne for de 18 områder, som indgår i sorteringsanalysen. Derefter følger resultaterne fra de kvalitative telefoninterview. Indledningsvist gennemgås metoden bag interviewene i afsnit 2.1 og efterfølgende redegøres for resultaterne, opdelt efter emne, i afsnit 2.2.

I bilag findes resultaterne af det samlede datamateriale spørgsmål for spørgsmål - opdelt bl.a. på område. I bilag findes også supplerende specialkryds samt udskrift af kvalitative kommentarer.

Som bilag til rapporten findes yderligere spørgeskema og spørgeguide til de to undersøgelser samt materiale udsendt til de ca. 1.000 husstande.

1.2. Resultater fra den kvantitative undersøgelse

I afsnit 1.2 ses på brugerundersøgelsens overordnede resultat. Det skal indledende bemærkes, at ikke alle spørgsmål er stillet til samtlige adspurgte. Således er de indledende spørgsmål vedr. sortering stillet til alle, spørgsmål vedr. årsager til manglende deltagelse og faktorer, der kunne påvirke husstande til at deltage i en permanent ordning udelukkende er stillet til husstande, som ikke på nuværende tidspunkt deltager i forsøget. Spørgsmål vedr. materiellet, indsamlingsforløbet er kun stillet til de husstande, der stadig er med i forsøget.

Undersøgelsens samlede gruppe af brugere udgør 64% kvinder og 36% mænd. Det gælder altså for respondenterne samlet set, som for langt de fleste af de 18 områder, at det hovedsageligt er kvinder, som står for madlavningen i husstanden - det vil således hovedsageligt være kvinderne, man skal vælge at målrette kommunikation om affaldssortering mod.

Brugernes fordeling på alder
     

Brugernes fordeling på køn

Aldersmæssigt er gruppen af borgere meget bredt sammensat med en ligelig fordeling af unge, midaldrende og ældre brugere. 68% af husstandene består af 1 eller 2 personer.

1.2.1. Holdning og aktivitet

Lidt over halvdelen af brugerne (nemlig 56%) angiver, at affald fra husholdningen i meget høj grad eller i høj grad er et væsentligt miljøproblem. 50% af brugerne finder, at et fuldskalaforsøg som dette giver såvel kommunen som brugerne mulighed for at påvirke beslutningerne forud for en eventuel permanent ordning med sortering af bioaffald.

Det fremgår ligeledes, at brugerne generelt er bedre til at sortere affald i forhold til glas og flasker end i forhold til papir og pap, idet 89% i høj grad eller i meget høj grad frasortere glas og flasker, mens det tilsvarende tal for papir og pap kun er 78%.

Se her!

Generel holdning til affald og miljø (474 besvarelser)

Langt størstedelen af brugerne (80%) støttede op om fuldskalaforsøget og sorterede, da fuldskalaforsøget startede i februar 2001. Lidt færre, nemlig 75%, sorterer stadig deres affald i bioaffald og restaffald nu, et år efter fuldskalaforsøgets start.

Sortering af affald i hustanden (481 besvarelser)

Det er i højere grad i husstande, hvor en kvinde hovedsageligt står for madlavningen, at man stadig er med i fuldskalaforsøget på nuværende tidspunkt. Samtidig viser resultaterne, at det i højere grad er de ældre brugere, der stadig er med i fuldskalaforsøget et år efter fuldskalaforsøgets start.

Sortering af affald i hustanden (483 besvarelser)

Ikke overraskende finder en relativt større andel af de brugere, der sorterer på nuværende tidspunkt, at affald fra husholdningerne er et væsentligt miljøproblem. Ligeledes sorterer nuværende deltagere i fuldskalaforsøget i højere grad deres affald i forhold til hhv. papir og pap samt glas/flasker.

Hvis man ser på deltagelsen i de enkelte områder, er det meget forskelligt, hvor stor opbakningen er. Særlig stor synes deltagelsen i Herlev og Brøndby, hvor hhv. 90% og 83% af brugerne stadig sorterer deres affald i hhv. bioaffald og restaffald.

 

1. Sorterede husstanden fra starten (1. feb. 2001) affaldet i bioaffald og restaffald?

2. Sorterer husstanden på nuværende tidspunkt affaldet i bioaffald og restaffald?

Total

Ja

Nej

Ved ikke

Ja

Nej

Ved ikke

Antal

Total

Total

80%

18%

2%

75%

25%

0%

476

Om-
råde

1. Hillerød

80%

20%

0%

80%

20%

0%

35

2. Hvidovre - Etagebolig uden skakt

70%

30%

0%

73%

27%

0%

30

3. Hvidovre - Tæt/lav med fælles udstyr

96%

4%

0%

68%

32%

0%

22

4.1 Gladsaxe - Etagebolig uden skakt

69%

31%

0%

73%

27%

0%

26

5. Gladsaxe - Tæt/lav med fælles udstyr

88%

13%

0%

75%

25%

0%

32

6. Herlev

87%

10%

3%

90%

10%

0%

30

7. Brøndby

83%

17%

0%

83%

17%

0%

41

8. København - Polensgade 2

73%

23%

5%

63%

38%

0%

40

9. København - Uplandsgade 20

25%

75%

0%

50%

50%

0%

4

10. København - Uplandsgade 22-28

83%

17%

0%

52%

48%

0%

23

11. København - Normandigade 7

80%

20%

0%

80%

20%

0%

5

12. København - Stefansgården

76%

22%

2%

80%

20%

0%

41

13. København - Hørgården

58%

35%

8%

56%

44%

0%

25

14. København - Polensgade 25

70%

20%

10%

30%

60%

10%

10

15. Frederiksberg

96%

4%

0%

89%

11%

0%

27

16. København - Åben/lav med individuel Bates Combi System

83%

17%

0%

83%

17%

0%

23

17. København - Åben/lav med individuel Biokurv

90%

6%

3%

90%

10%

0%

31

4.2 Gladsaxe

94%

3%

3%

74%

23%

3%

31


Kun et fåtal af brugerne (9%) angiver, at de selv har valgt at deltage i fuldskalaforsøget. En stor andel (42%) af brugerne angiver i stedet, at boligforeningen har tilmeldt husstanden og andre 34% angiver, at kommunen har besluttet, at man skulle være omfattet af fuldskalaforsøget.

Opdelt på hvorvidt husstanden har fælles eller separat spand til opsamling af hhv. bioaffald og restaffald viser undersøgelsens resultater, at husstande med separat spand i langt højere grad deltog i forsøget, da det startede, ligesom de i højere grad end husstande med fælles spand deltager i forsøget i februar 2001.

Sortering af affald i hustanden (476 besvarelser)

Langt størstedelen af brugerne sortere de fleste typer af bioaffald fra, når affaldet sorteres. Markant færre brugere sorterer dog køkkenrulle og servietter fra og en række brugere har uddybet, at man ikke er opmærksom på, at denne type affald reelt er bioaffald. Når kun få frasorterer "dyre-ekskrementer", skal det noteres, at resultaterne i figuren ikke er renset for, hvorvidt typen er relevant for husstanden - i dette tilfælde altså, om man har dyr.

Hvilke typer affald sorteres normalt fra som bioaffald (360 besvarelser)

Af tabellen herunder fremgår årsager til, hvorfor brugerne vælger ikke at frasortere nogle typer af bioaffald. Lugtgener og papirposernes kvalitet i forhold til anvendelsen, er det hyppigst angivne årsager. Af andre årsager nævner en række husstande, at man ikke er opmærksom på, at køkkenrulle er bioaffald, andre er også i tvivl om, hvorvidt kaffe og te betegnes som bioaffald.

Hvad er årsagen til, at du ikke sorterer følgende produkter fra som bioaffald?

 

Det lug-
ter

Det er vådt og ulæk-
kert

Det fylder for meget i be-
hold-
eren

Det er be-
svær-
ligt at skille fra rest-
affaldet

Papirs-
po-
serne duer ikke til denne type affald

Ikke rele-
vant

Andet

Total antal

Brød- og kagerester

3%

 

7%

 

 

42%

48%

31

Ris, spaghetti og lignende

3%

3%

 

3%

3%

59%

28%

32

Kerner

2%

 

 

5%

2%

69%

21%

56

Frugt- og grøntrester

14%

 

 

 

29%

29%

29%

7

Urter og krydderier

3%

 

 

3%

3%

58%

32%

31

Kødaffald uden store ben/knogler

13%

5%

 

5%

2%

37%

38%

60

Levninger uden store ben/knogler

9%

14%

 

3%

14%

37%

23%

57

Fiskeaffald

15%

2%

2%

3%

 

52%

26%

61

Æg og æggeskaller

3%

 

 

3%

 

46%

49%

35

Faste mælkeprodukter (ost mv.)

6%

 

2%

2%

5%

53%

32%

66

Kaffegrums, også filtre

2%

12%

 

2%

2%

48%

34%

58

Teblade, også filtre og teposer

10%

 

 

2%

5%

53%

29%

58

Køkkenrulle, servietter (brugt/vådt)

3%

 

5%

2%

5%

25%

60%

149

Dyre-ekskrementer

3%

1%

0%

 

 

83%

12%

326

Afskårne blomster og potteplanter

1%

 

6%

 

2%

36%

55%

64


Størstedelen af brugerne (60%) vurderer, at de frasorterer mellem 1 og 4 kg bioaffald pr. uge, mens 18% vurdere, at de frasorterer 4 kg bioaffald eller derover.

Hvor meget bioaffald vurderer du, at din husstand ca. sorterer pr. uge? (362 besvarelser)

Hvis man ser på fordelingen af vurderet mængde sorteret bioaffald pr. uge på husstande med separat hhv. fælles spand, viser det sig, at husstande med separat spand generelt vurderer, at de sorterer en større mængde bioaffald end husstande i etagebebyggelse (fælles spand). Dette skal dog sammenholdes med, at husstande med separat spand generelt er større.

Hvor meget bioaffald vurderer du, at din husstand ca. sorterer pr. uge? (Husstande med separat spand - 109 besvarelser)
        

Hvor meget bioaffald vurderer du, at din husstand ca. sorterer pr. uge? (Husstande med fælles spand - 249 besvarelser)

Som det fremgår af tabellen herunder, er naturligt nok netop sammenhæng mellem husstandens størrelse og mængden af bioaffald, som husstanden vurderer at sortere pr. uge.

 

4. Hvor meget bioaffald vurderer du, at din husstand ca. sorterer pr. uge?

Total

Under 1 kg.

1 - 1,99 kg.

2 - 3,99 kg.

4 kg. eller derover

Ved ikke

Antal

Total

Total

14%

25%

34%

18%

8%

358

25. Hvor mange personer bor i husstanden?

1 person

28%

34%

21%

7%

9%

107

2 personer

9%

23%

43%

17%

8%

148

3 personer

6%

26%

36%

23%

9%

53

4 personer

6%

16%

28%

44%

6%

32

5 personer

0%

8%

54%

38%

0%

13

6 personer eller derover

0%

0%

50%

50%

0%

4


Årsager til manglende deltagelse i fuldskalaforsøget

25% af de brugere, der har deltaget i undersøgelsen, er ikke på nuværende tidspunkt en del af fuldskalaforsøget. Årsagerne til dette er meget forskellige og er gengivet herunder. Som tidligere nævnt er dette spørgsmål udelukkende stillet til de husstande som ikke pt. deltager i forsøget. Som det fremgår herunder er væsentlige årsager, at papirsposerne ikke egner sig til sortering af bioaffald, og at det er vanskeligt at finde plads til stativerne i køkkenet.

Af øvrige årsager lugtgener og en række praktiske forhold i starten af fuldskalaforsøget, som betød, at man ikke kom i gang med at sortere. Af eksempler kan nævnes: "Viceværten har ikke fået opsat stativ efter installation af nyt køkken" og "'Gården har været under renovering og udendørsbeholderen står derfor for langt væk".

Årsager til manglende deltagelse i forsøget

Antal

Procent

Andet:

67

58%

Papirsposerne egner sig ikke til sortering af bioaffald

27

23%

Det er vanskeligt at finde plads til stativer i køkkenet

25

22%

Det er for besværligt at komme af med bioaffald i forhold til restaffald

22

19%

Papirsposernes dårlige kvalitet har fået os til at stoppe sortering af affald

20

17%

Jeg tror, at bioaffaldet alligevel blandes med restaffaldet

13

11%

Bio-sortering er ulækkert

11

10%

Vi har haft maddike- eller flueproblemer

10

9%

Det er vanskeligt at finde plads til beholderen udenfor boligen

7

6%

Vi hjemmekomposterer

4

3%

Bio-sortering hjælper ikke tilstrækkeligt i forhold til forbedring af miljøet

2

2%


Hvis man ser på, hvad der kan få disse husstande til at deltage i en permanent ordning med sortering af bioaffald, synes der at være en række tiltag, der kan få denne del af brugergruppen med.

Hvad vil kunne påvirke husstanden til at deltage i en evt. permanent ordning med sortering af bioaffald? (117 besvarelser)

Igen er lugtgener og muligheden for at få specialtilpasset materiel centrale - godt halvdelen af de husstande, der pt. ikke deltager i fuldskalaforsøget, vil i nogen grad eller i højere grad kunne påvirkes til at deltage i en permanent ordning med sortering af bioaffald, hvis man kunne få et stativ eller spand til sortering, der hindrer lugtgener i køkkenet. Ligesom hele 63% i nogen grad eller i højere grad kunne påvirkes i positiv retningen, hvis der var bedre mulighed i forhold til valg af materiel til indendørs brug. Etablering af skakt til bioaffald vurderes også som en vigtig parameter - dette resultat bygger på 22 besvarelser, idet spørgsmålet kun er stillet til beboere i etagebyggeri, hvor der i forvejen findes skakt til restaffald.

Der synes ikke at være behov for demonstrationer af, hvordan man reelt sorterer affaldet, idet 73% i ringe grad eller slet ikke vil kunne påvirkes af en sådan demonstration - især mændene finder ikke, at en demonstration kan have betydning. Heller ikke yderligere information i øvrigt synes at kunne påvirke andelen af brugere, der ville deltage i en permanent ordning med affaldssortering i positiv retning.

1.2.2. informationen

Langt størstedelen af brugere angiver at have læst sorteringsvejledningen (86%) og ¾ af brugerne, nemlig 76%, har læst det skriftlige materiale, som er udsendt før fuldskalaforsøgets start. Godt halvdelen af de adspurgte brugere (54%) har læst nyhedsbrevene vedr. fuldskalaforsøget.

Har husstanden i forbindelse med forsøget… (466 besvarelser)

Generelt viser resultaterne, at en større andel af de brugere, som sorterer deres affald, har orienteret sig gennem det skriftlige materiale og deltaget i et orienteringsmøde, hvis et sådant er afholdt i deres område. Det skal hertil bemærkes, at der kun er afholdt "officielle" orienteringsmøder i Brøndby og Gladsaxe.

Meget få brugere, såvel de der deltager, som de der ikke deltager i fuldskalaforsøget, har valgt at supplere informationssøgningen via projektets hjemmeside. Kun 4% brugere har besøgt hjemmesiden. Muligheden for at kontakte kommunen eller renovationsselskabet for yderligere information, synes kun at være benyttet i meget ringe omfang. Mindre end 6% af brugerne har været i kontakt med hhv. kommune eller renovatør, igen er det i højere grad de brugere, der deltager i fuldskalaforsøget, der har benyttet denne mulighed.

I alt 75% af brugerne angiver, at informationen forud for fuldskalaforsøget i høj grad eller i meget høj grad har været tilstrækkelig. Årsagen til, at man ikke har valgt at benytte muligheden for at kontakte kommune eller renovatør under fuldskalaforsøget, kan altså være, at man har følt sig velinformeret forud for fuldskalaforsøgets start, og at behovet simpelthen ikke har været til stede. Dette understøttet af, at hele 80% af brugerne svarer, at den skriftlige information i løbet af fuldskalaforsøget har været let forståelig.

Omkring ønsker til yderligere information fremhæves information om, hvad der egentlig sker med affaldet i bioforgasningsprocessen og generelle oplysninger og miljøfordele - og konsekvenser, hvis man som borger ikke deltager i affaldssortering.

1.2.3. Materiellet

Generelt har brugerne været tilfredse med forholdene vedr. levering af diverse materiel, samt antal og størrelse af poser og endelig levering og kvalitet af materiel til udendørs opsamling. Der spores dog utilfredshed i forhold til kvaliteten af spand og stativ til brug i køkkenet samt posernes kvalitet. Dertil er 30% af brugerne utilfredse eller meget utilfredse med valgmulighederne i forhold til det udleverede materiel.

Se her!

Tilfredsheden med forskellige forhold vedrørende det udleverede materiel og forløbet omkring udleveringen (357 besvarelser)

Særlig utilfredshed i forhold til valgmulighed vedrørende materiel finder man i Hillerød, Brøndby og område 16 - København. Utilfredsheden i forhold til kvaliteten af de udleverede poser og elastikker er størst i Brøndby og de tre områder i Gladsaxe. Tilfredsheden med poserne er markant højere i område 8 - Polensgade, hvor 72% er tilfredse eller meget tilfredse.

1.2.4. Indsamlingsforløbet

Brugerne udtrykker enighed om, at det er nemt at se forskel på de udendørs beholdere til hhv. bioaffald og restaffald (87% angiver i høj grad eller i meget høj grad enighed).

Langt størstedelen (79%) angiver, at affaldet afhentes uden spild. 34% finder ikke, at systemet med UPS-sedler har betydet, at man er blevet bedre til at sortere affaldet.

Se her!

Enighed i udsagn omkring indsamling og håndtering af affald under forsøget (358 besvarelser)

For en stor del af brugerne gælder det, at sortering af affaldet i forhold til bioaffald og restaffald på nuværende tidspunkt opleves meget mindre besværligt, end det gjorde ved fuldskalaforsøges start i foråret 2001.

Forsøget som helhed (357 besvarelser)

Hvis man endelig ser på borgernes generelle opbakning til forsøget i eget boligområde, viser det sig, at 2/3 af brugerne finder, at der er nogen eller stor opbakning blandt husstandene i netop deres boligområde.

Hvad er din vurdering af borgernes generelle opbakning til forsøget i dit boligområde? (357 besvarelser)

1.2.5. Ændringer

Blandt de brugere, der på nuværende tidspunkt deltager i fuldskalaforsøget, angives en række forhold, der menes at kunne styrke bioaffaldssorteringen i deres boligområde. Også blandt deltagerne i fuldskalaforsøget finder en stor andel (60%), at mere individuelle løsninger i forhold til valg af specialtilpasset materiel vil kunne have positiv betydning.

Ligeledes mener ¾ af brugerne (74%) i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad, at større tillid til, at affaldet reelt genbruges, vil have betydningen. Noget tyder således på, at øget kommunikation omkring dette aspekt, vil kunne medføre større opbakning til en permanent ordning.

En stor andel af brugerne (54%) finder ligeledes, at opstilling af skakte til hhv. bioaffald og restaffald vil kunne have en styrkende effekt. Det skal bemærkes, at dette spørgsmål udelukkende er stillet til de husstande, der bor i en ejendom med skakt på nuværende tidspunkt.

Se her!

I hvor høj grad mener du, at følgende kan styrke bioaffaldssorteringen i dit boligområde? (357 besvarelser)

Størstedelen af brugerne finder ikke, at yderligere information eller demonstration vil kunne styrke affaldssorteringen i deres boligområde.

I de åbne besvarelser efterlyses yderligere information på forskellige sprog, så det sikres, at informationen når ud til alle husstande. Dertil fremhæves det af en lang række respondenter, at materiellet har afgørende betydning for, om en obligatorisk ordning kan blive en succes eller ej. En stor del af de adspurgte borgere har kommenteret mangler og ønsker til forbedringer omkring det materiel, der er anvendt i dette forsøg.

1.3. Resultater for de enkelte områder