Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet Område 15, Frederiksberg - EtageboligerFælles spand - Skakt
Generel holdning til affald og miljø (n=27) 48% angiver, at affald fra husholdninger i høj eller meget høj grad er et væsentligt miljøproblem. 41% af brugerne mener, at forsøget med affaldssortering i høj eller meget høj grad giver mulighed for at påvirke beslutningerne vedrørende sortering af bioaffald. En stor del af brugerne (85%) svarer, at de i høj eller meget høj grad sorterer deres affald i forhold til glas og flasker, mens færre (67%) svarer, at de sorterer i forhold til papir og pap. Stort set alle (96%) har svaret, at de sorterede affaldet i bio- og restaffald fra starten (1. feb. 2001), men siden er dette niveau faldet med 7%-point til 89%. Sortering af affald i husstanden (n=27) 8%-point færre mænd og 6%-point færre kvinder angiver, at de sorterede affald fra starten, men ikke gør det på nuværende tidspunkt. De 11% af brugerne, der svarer, at de ikke på nuværende tidspunkt sorterer affaldet i bio- og restaffald, angiver følgende årsager til den manglende deltagelse i forsøget:
Som det ses af figuren herunder, er det vanskeligt at påvirke de husstande, der på nuværende tidspunkt ikke sorterer deres affald til at deltage i en evt. permanent sorteringsordning. Hvad vil kunne påvirke husstanden til at deltage i en evt. permanent ordning med sortering af bioaffald? (n=3) Dog vurderes en etablering af en ekstra skakt til bioaffald samt større tillid til, at det organiske affald reelt genbruges, at kunne påvirke husstanden til at deltage i en permanent sorteringsordning. 67% af brugerne vurderer, at der i husstanden sorteres mere end 2 kg bioaffald pr. uge. Bortset fra dyreekskrementer, køkkenruller, kaffegrums og faste mælkeprodukter angiver 20% eller derover, at de sorterer nedenstående typer af bioaffald fra som bioaffald.
En stor del af brugerne angiver at have læst sorteringsvejledningen (89%), mens lidt færre (78%) svarer, at de har læst det skriftlige informationsmateriale om forsøget. 63% mener, at de har læst nyhedsbrevene vedrørende forsøget. Har husstanden i forbindelse med forsøget... (n=27) Overraskende svarer alle de, der angiver ikke at sortere deres affald, at have læst sorteringsvejledningen, mens dette kun er tilfældet for 88% af de, der sorterer deres affald. Den proaktive supplerende informationssøgning er generelt pæn (over 10%). 15-17% angiver at have kontaktet kommunen og/eller renovationsfirmaet omkring forsøget. Næsten alle (97%) har givet udtryk for, at informationen forud for forsøget var tilstrækkelig. 4% har angivet, at informationen kun i ringe grad var tilstrækkelig. 91% har svaret, at de i høj eller meget høj grad fandt den skriftlige information i løbet af forsøget let forståelig. 15.3. MaterielDer er generelt stor tilfredshed med forholdene vedrørende det udleverede materiel og forløbet omkring udleveringen. Tilfredsheden med forskellige forhold vedrørende det udleverede materiel og forløbet omkring udleveringen (n=24) 46% af brugerne angiver dog at være utilfredse eller meget utilfredse med kvaliteten af pose og evt. elastik til brug i køkkenet. Endvidere angiver 21% at være utilfredse eller meget utilfredse med placeringen af pladsen til fælles opsamling af bioaffald. 15.4. IndsamlingsforløbForsøget vurderes at have været medvirkende til, at sortering af bioaffald føles langt mindre besværligt ved forsøgets afslutningen, end det gjorde ved forsøgets start. Forsøget som helhed (n=24) Brugerne tilkendegiver enighed i, at
Enighed i udsagn omkring indsamling og håndtering af affald under forsøget (n=24) Over 60% af brugerne giver udtryk for, at de er i tvivl om, hvorvidt
Kun 4% af brugerne vurderer, at der i deres boligområde har været en lille eller meget lille opbakning til forsøget. 15.5. ÆndringerFølgende forhold angives at kunne styrke bioaffaldssorteringen: I hvor høj grad mener du, at følgende kan styrke bioaffaldssorteringen i dit boligområde? (n=24) Hyppigere rengøring af udendørs beholdere og mere dialog med kommunen angives kun i begrænset omfang at kunne styrke bioaffaldssorteringen. Opnåelse af større tillid til at affaldet rent faktisk genbruges, og at bioaffaldssorteringen gør en reel forskel i forhold til miljøet vurderes i højere grad at kunne styrke bioaffaldssorteringen. Mere information i begyndelsen af projektet og sortering i plastposer frem for i papirsposer angives også at kunne påvirke til deltagelse.
|